torsdag 27 september 2012

Heta räkor

En aptitretare med lite sting i, och perfekt som en tapasrätt. Här i Singapore är de inte lika salta räkorna, eller rättare sagt inte alls salta så jag rekommenderar att salta lite i oljan om du inte köper räkorna på IKEA här i Singapore. Kör du med våra klassiska räkor hemma i Sverige så behövs det inget extra salt.
Gör räkorna på förmiddagen om du ska äta dem till kvällen, eller helst dagen innan, så de hinner dra åt sig av kryddorna.

Ingredienser:
500 g frysta räkor med skal
1 dl olivolja
2 vitlöksklyftor
2 små torkade piripiri
1 tsk paprikapulver
1 tsk örtagårdskrydda

Gör så här:
Skala räkorna.
Värm oljan sakta med pressad vitlök och mortlad piripiri.
Sila oljan när vitlöken börjar mörkna. Häll tillbaka den i kastrullen. Krama ur och torka räkorna, fräs den i den heta oljan några sekunder.
Ta upp räkorna med en hålslev och blanda den med paprikapulver och örter. Kyl räkorna och oljan var för sig, blanda det sedan med varandra.
Perfekt till att äta med tandpetare eller med lite vitt bröd och en kall öl.

onsdag 19 september 2012

Chili Crab Pasta

Här kommer en variant att den klassiska nationalrätten i Singapore, Chilicrab. Klart smidigare att äta och här behövs ingen haklapp och tång heller. Jag bara älskar denna rätten, den är en blandning av söt, salt och starkt. Passar också som bufférätt om det bjuds på asiatiskt tema.


Ingredienser för 2-4 pers (2 varmrätter eller 4 förrätter)
pasta, typ spagetti
handfull färsk koriander
3 vårlök (salladslök), skivad
svartpeppar, nymald

Sås:
2 burkar konserverat krabbkött, avrunna
5-6 färska medelstora tomater, hackad
3-4 vitlöksklyftor, riven
1 tummes storleksbit av citrongräs eller ingefära, riven
1-2 färska röda chili, mortlade eller 1-3 tsk chilisås, beroende på hur stark du vill ha det
(utelämnas för mild sås, men stark är ett måste om du vill uppleva Singaporekänslan;))
4 msk tomatpuré eller Heinz tomatketchup
2 msk sojasås
2 msk fisksås
1 tsk socker
2 ägg, lätt slagen
2 tsk majsstärkelse löst i 2-3 msk vatten
2 msk rapsolja för wokning

Gör så här:
Värm en wok eller djup stekpanna på medelhög värme. Tillsätt 2 msk. olja och snurra runt. Tillsätt sedan vitlök, ingefära och chili. Stek en mycket kort stund (30 sekunder), tills doftandet sprider sig i din näsa.

Tillsätt de färska hackade tomaterna, tomatpuré eller ketchup, plus sojasås, fisksås och socker.

Koka upp såsen tills den börjar bubbla och minska sedan på värmen till medium. Tillsätt krabbkött och låt sjuda i någon minut, eller tills tomaterna har kokat och "mjukats upp" i såsen.

Skruva ner värmen till låg. Tillsätt äggen och rör såsen kraftigt med en sked eller gaffel att ta med dem (du kan få några "trådar" av äggvita i såsen, vilket är önskvärt).Tillsätt majsstärkelse (löst i vatten) och rör om väl. Sänk värmen till minimum samtidigt som du kokar pastan. Såsen kommer successivt att tjockna.

Smak-testa såsen, lägga till mer fisksås om den inte salt nog. Också lägga till lite mer socker om den är för sur, detta beror på hur söta tomaterna är. Om såsen är för salt för din smak, lägg till en matsked eller två av lime eller citronjuice.

Tag den varma pastan och blanda med såsen och rör om. Lägg till färsk koriander, vårlök (salladslök) och svartpeppar.

Servera med ett svalt vitt vin eller mineralvatten, ex. Marlborough Sauvignon Blanc eller en Perrier. Njut!

onsdag 12 september 2012

Grönsaksdip - Myrstack

Myrstack, så kallar vi denna lilla skapelse. Receptet kommer från Nässjö eller som vi säger numera Nose Lake. När Tommy jobbade där och det var personalfest, skulle det alltid finnas myrstack till tilltugget. Tommy fick receptet av Yvonne. Kan bara hålla med, jättegod och smidig att röra ihop. Glöm inte att dekorera med dillvippor längst ner så det blir som en liten skog runt om.
Är det någon från Nässjö som känner igen myrstacken, är det en klassisk Nässjödip på fredagskvällen?

Ingredienser:
1 pkt färskost, tex Philadelphia
1 liten burk Creme Fraiche
1 liten röd lök
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta, riven eller pressad
1 liten burk Stenbitsrom, svart
Salt och vitpeppar
Dill till garnering

Gör så här:
Finhacka löken och blanda med färskost, creme fraiche och vitlök i en bunke.
Smaka av med salt och peppar. Bygg upp en liten "myrstack" av röran, garnera
med kaviar och dill.
Morotstavar, gurkstavar, selleristavar att dippa i, eller lite onyttigare med salta kex, nybakat valnötsbröd och ändå onyttigare med chips. Ett svalt öl eller vin passar bra till denna lilla skapelse.

Hoppas det smakar!

onsdag 5 september 2012

Bruschetta med varmrökt lax

Perfekt som lunchrätt eller som en förrätt. Denna rätten är några år sedan jag gjorde, glömt bort den, men hittade den i min receptmapp och blev genast sugen på att göra denna till en lunch för mig. Innan dess så gjorde jag denna när ett killgäng (G8-gänget) som min man är med i skulle laga mat och bjuda oss tjejer på en trerätters. Då fick jag i uppdrag bestämma och att stå för instruktionen till denna förrätten. Här får ni del av den instruktionen också.

Ingredienser för 4 persons lunchrätt eller 8 personers förrätt:
4 skivor grovt grekiskt lantbröd från mittendelen,
eller 8 skivor av de yttre delarna på lantbrödet
olivolja
1-2 klyftor vitlök
200 g varmrökt lax
2 avokados
1 påse blandad sallad, ca 150 g
1 burk kikärtor

Dressing:
2 tsk fransk senap
1 msk kapris
1 krm torkad timjan
3 msk olivolja
1 msk vinäger
salt och peppar

Gör så här:
Stek brödskivorna gyllenbruna i god olivoljan. Blanda senap, olja, vinäger,
timjan och kapris i en stor salladsskål. Gröp ur avokadon och dela
i mindre bitar. Lägg avokado och sallad i dressingen och rör om försiktigt.

Gnid det nystekta brödet med en delad vitlöksklyfta. Skölj kikärtorna i kallt vatten,
och fördela på brödskivorna. Mosa dem därefter lätt med en gaffel.
Rensa laxbitarna fria från eventuella ben och lägg sedan laxbitarna ovanpå de mossade kikärtorna
Fördela slutligen salladen över laxen. KLART!

Bon Appétit!