torsdag 13 december 2012

Inlagd strömmingsflundra

Inlagd strömming, är en av mina favoriträtter på smörgåsbordet, julbordet eller som ensamrätt till kokt potatis eller till knäckebrödet. Detta receptet är heller inte vilket som helst, det är Kungens recept och hämtat från Kunglig taffel, en kokbok från 1986 där kungen och drottningen bjuder på sina favoritrecept. De berättar också om sina matminnen och älsklingsrätter. Bilder från det privata köket på Drottningholm och både vardags- och "finrummets" matplats i den privata delen. 1986 fick jag denna bok i julklapp, eftersom jag samlar på kokböcker. Har lagat många rätter från denna boken. Kungen och drottningen gillar och äter husmanskost när de är hemma, "Festmat blir det nästan för mycket av ibland" säger kungen.

Ingredienser till 15-20 stekta strömmingar:
2 dl grovt rågmjöl
salt och nymald vitpeppar
Smör till stekning

Till lag:
3 dl vatten
0,75 dl ättikssprit (12%)
0,5-1 dl socker
5 krossade kryddpepparkorn
2 lagerblad
2 rödlökar, samt små dillkvistar

Gör så här:
Koka upp vatten, ättikssprit, socker, kryddpeppar, lagerblad. Lägg också i några rödlöksskivor så lagen blir vackert rosa.
Låt lagen kallna. Tag bort löken.
Rensa och fläk och bena ur strömmingen.
Klipp bort fenorna, skölj fisken under rinnande kallt vatten. Lägg strömmingen att rinna av på hushållspapper.
Vänd Strömmingen i grovt rågmjöl som är kryddat med salt och vitpeppar, stek i rikligt med smör på båda sidorna tills de fått vacker färg, lägg i en form.
Slå lagen över de nystekta strömmingsflundrorna som helst ska vara varma eller ljumna. Täck med rödlök och dillkvistar. Låt strömmingen dra ett dygn innan den serveras i kylskåpet.

torsdag 6 december 2012

Janssons frestelse - krämig och mild

Janssons frestelse tillhör mina absoluta favoriter och numera även min älskade killes också. Denna variant är en mild krämig och snäll Jansson, ja helt enkelt barnvänlig och ett måste för alla som egentligen säger att de inte gillar Jansson att testa och för Janssonälskare blir det att säga Mmmm.
Det som gör denna Jansson så god. är först och främst att man steker löken gyllenbrun. När man steker löken lätt, så slipper man den starka fräna smaken i rå lök och som också gör att grädden skär sig lättare.
Att man sedan mosar anjovisen och blandar i lite orökt kaviar gör att den blir en mild, len och krämig Jansson. Viktigt också att man använder anjovis av skarpsill och inte några sillburkar med anjovissmak. Jag använder alltid hummeranjovis, ni vet den rosa burken.

Här kommer receptet till 4 personer som ensamrätt och 8 personer för julbord eller smörgåsbord. På julbord/buffé så tar man ju så mycket annat, så det går inte åt så mycket om man nu inte bara äter Jansson förstås.

Ingredienser 4 person:
2 st gula lökar
2 msk smör
400 g potatis
1 burkar (125 g) hummeransjovisfiléer.
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk 3%
1 burk slottskavia eller 3 msk orökt kavia typ Ejderns
smörklickar
ströbröd

Gör så här:
1. Värm ugnen till 175°.
2. Klyv och skiva löken, smörfräs den guldfärgad, mjuk och glansig.
3. Mosa ansjovisen med en gaffel tillsammans med kavia och blanda med den stekta löken och slå på gräddmjölken i pannan.
4. Skala och strimla potatisen för hand och lägg även 2/3 delar av potatisen i lök och ansjovisblandningen så allt blir blandat och koka upp, max 5 minuter.
5. Lägg blandningen i en smord ugnssäker form och lägg på resten av den strimlade potatisen.
6. Lägg på smörklickar och ströbröd, grädda 50-60 minuter.

Tips!
Jansson är inte god att värma upp, utan ska serveras nygjord. Vill du förbereda dagen innan, så gör så långt som till att du lagt blandningen i formen, men blanda även då, översta lagret med potatis i pannan innan du lägger allt i formen. Ta ut formen i god tid från kylskåpet (1-2), innan du ställer in den i ugnen, så den inte är iskall. Strö över ströbröd, men uteslut smörklickarna.

Perfekt nattamat tillsammans med knäckebröd, smör och en god ost. Även då är tipset ovan bra att ha i kylskåpet och bara sätta in i ugnen.