onsdag 31 oktober 2012

Lasagne pastaskruvar

Den här rätten blev till när jag trodde jag skulle göra lasagne, och upptäckte att jag inte hade några lasagneplattor hemma. Vad gör man då? Man tager vad man haver som Kajsa Warg sa!
Denna gången blev det pastaskruvar och 11 minuters. Barilla är märket vi alltid kör med när det gäller pasta och så lång koktid som möjligt. Att få en mustig och god Bolognesesås tar sin tid, så bäst är om du redan har gjort den och har den i frysen och lagom till att ta ut till din gratäng. Annars hade hade jag ju kunnat hinna köpa plattor till lasagnen medans såsen puttrade på spisen ;). Rätten kan förberedas till och med dagen innan. Bara att sätta i ugnen när man kommer hem från jobbet. I detta receptet förutsätter vi att såsen redan är klar, annars är det bara att klicka på länken och göra den supergoda köttfärsåsen.

Ingredienser för 4 personer:
Länk: 1 sats Bolognesesås
Ostsås:
4 msk vetemjöl
7 dl mjölk, standard
2 msk smör
3 dl riven ost
salt och nymald svartpeppar

Valfri torr pasta, men helst 11 minuters.
Färskriven parmesanost som tillbehör

Gör så här:
Smälter smöret i en kastrull och vispar ner vetemjölet så det inte är några klumpar.
Vispa nu ner mjölken och kok upp försiktigt under omrörning hela tiden. Låt koka försiktigt i 3-5 minuter.
Blanda i 2 dl av den rivna osten och smaka av med salt och nymald svartpeppar.
Pensla en djup ugnsäker form med lite olivolja. Häll nu hälften av ostsåsen i formen.
Lägg i den hårda okokta pastan i köttfärsåsen och rör om.
Häll nu detta i formen över ostsåsen.
Häll resten av ostsåsen över så det blir som ett täcke.
Så här långt kan pastagratängen göras i förväg, täck med folie och förvaras svalt om du ska äta den nästa dag. Annars gratinerar du den direkt.
Strö över resten av osten och gratinera cirka 40 min och 175 grader.
Under tiden river du parmesanost, som var och en får strö över sin tallrik.

onsdag 24 oktober 2012

Kål i vin - istället för surkål

Kål i vin är något som vi brukar äta istället för surkål. Att bräsera vitkål i vitt vin ger en behaglig syrlig smak. Detta passar ju just nu lite extra eftersom det är oktober och många har oktoberfester. Att servera kålen som bädd till olika korvar, grisstek och som här på bilden ugnsstekt fläskkött (revben utan ben), som är kryddat med ingefära, stekt anka, gås och fasan passar perfekt. Om ni tillhör dem som inte kan förlika er med surkål, är detta något ni bör testa och gillar ni surkål, så är detta minst lika gudomligt.

Ingredienser för 4-6 personer:
1 st vitkålshuvud
2 st gula lökar
1 st liten morot
50 g smör
75 cl vitt vin, torrt eller halvtorrt, beroende på om man vill känna lite sötma eller ej.
2 msk Bongs kalvfond
2 st lagerblad
10 st kryddpepparkorn
1 krm nymald svartpeppar

Gör så här:
Skiva löken och moroten fint.
Stek löken och moroten i smöret i en stor stek- eller wokgryta i 10 minuter utan att det tar färg.
Strimla under tiden vitkålen fint, lägg sedan i vitkålen i grytan och rör om och låt steka ytterligare 10 minuter.
Häll i alla kryddorna, buljong och vinet., låt småputtra under lock i ytterligare 10 minuter.
Nu sänker du värmen så att det bara bubbla mycket sakta. Låt den nu stå så i minst 4-5 timmar eller tills all vätska har försvunnit. Smaka av och salta om det behövs.
Nu sätter du grytan åt sidan utan lock, om den inte ska serveras direkt. Bara att värma till när det är dags att äta.

Vill man inte dricka öl, passar ett Alsace-vin  med rieslingdruva eller traminer, likaså vanligt mineralvatten.

tisdag 23 oktober 2012

Nötkaka - Mexican Wedding cookies

Dessa kakor serveras nästan alltid på mexikanska bröllop, men hur jag kom i kontakt med dem var att man kan köpa dem på Cafe Spinelli här i Singapore. Perfekt liten torr kaka precis lagom till en espresso.
I veckan som kommer, så åker en gammal vän till mig till Mexico och gifter bort sin dotter. Så då passar det perfekt med detta som veckans recept.
Dessa kakor smälter i munnen och perfekt som julkaka och bara inte till bröllop ;).
Här kommer mitt receptet på kakan, finns säkert hur många varianter som vi har köttbullsrecept.


Ingredienser, ca. 20 st
3/4 dl florsocker
1,5 dl rumsvarmt smör
2 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
1,5 dl mycket fint hackad söt mandel
1/4  tsk salt
Florsocker till att rulla kakorna i

Gör så här:
Förvärm ugnen till 175 grader.
Vispa till ljust och fluffigt  i en stor bunke  florsocker, vaniljsocker och rumsvarmt smör.
Rör i mjöl, salt och de finhackade  mandlarna och blanda tills degen håller samman.
Rulla nu små bollar och lägg på bakplåtspapper och grädda, mitten i ugnen, 15-20 minuter.
OBS! De ska vara ljusa eller tills kanterna på kakan precis börja bli lite bruns, så passa ugnen eftersom värmen kan variera från ugn till ugn.
Ta omedelbart bort dom från plåten och kyl dem lite innan du rullar dom i florsocker.
Kyl dom nu helt och rulla i florsocker innan servering.

onsdag 17 oktober 2012

Italiensk kyckling

Denna italienska kycklingmiddag, är perfekt att slänga ihop på bara några minuter. Att den kallas italiensk, är för färgerna, rött, vitt och grönt (tomaterna, kycklingköttet och spenaten) att man sedan äter den med pasta gör ju att det blir hur italienskt som helst. Jag brukar blanda ihop den som en carbonara och riva över parmesanost och köra lite med svartpepparkvarnen också.
Vi kör med torr pasta, men ofta ser man och hör om färsk pasta och att det skulle vara mycket bättre och lyxigare. Varför betala extra för vatten, det är det enda som skiljer pastan från den torra och du kan aldrig få den "al dente" som vi föredrar. Lägg pengarna istället på ett godare rödvin ;)!

Ingredienser till 4 personer:
150 g färsk spenat eller 250 g fryst
3 st stora kycklingbröstfiléer
3 st vitlöksklyftor
8 st marinerade, soltorkade tomater
Smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
3 dl grädde
Valfri torr pasta
Parmesanost, riven

Gör så här:
Skär kycklingen i små bitar, skala och hacka vitlöken fint, grovstrimla de soltorkade tomaterna , skölj spenaten.
Om du använder fryst spenat, krama ur vätskan ur spenaten.
Bryn kycklingen i smör i en stekpanna krydda med salt och peppar.
Rör i vitlök, tomater, spenat och fräs runt någon minut, slå sedan på grädden och rör om.
Låt det koka ihop några minuter.
Under tiden som du gör kycklingen kokar du pastan.
Blanda sedan som en carbonara med färskriven parmesanost över eller servera var för sig.

Bon Appetito!

onsdag 10 oktober 2012

Indisk linscurrygryta - Dhal

Linscurrygryta med indisk kryddning eller Dhal som det heter i indien, skulle lika gärna kunna vara gul ärtsoppa med lite kryddor istället.
Har du inte linser hemma, går det precis lika bra med gula ärtor. Smaken är nästan detsamma, skiljer kanske om man har provsmakning med två olika skålar intill varandra, annars känner jag ingen skillnad.
Om du ändå ska koka denna linsgrytan-dhal, så gör dubbel sats och frys in. Bra att ha hemma denna vegetariska rätt och mycket gott till naanbröd. Som jag skrev i gårdagens recept, strunta i besticken, ät maten med hjälp av brödet istället.

Ingredienser för 6-8 personer:
4 dl gula linser
7-8 dl vatten
1 stor gul lök, hackad
3 tomater, skållade och hackade
1 msk färsk ingefära, riven
1 tsk gurkmeja
1 tsk koriander, malen
1 tsk röd chilipeppar
1 tsk garam masala
1 kanelstång, hel
1 tsk kardemummakärnor
1 tsk salt
3 msk olja
3 vitlöksklyftor, hackad
0,5 dl färsk koriander 
1 st röd chilifrukt, färsk och hackad

Gör så här:
Skölj linserna och låt linserna rinna av väl. Koka linserna på svag värme under lock med den gula löken, tomaterna, ingefären, kryddorna och salt tills de är mjuka och vattnet kokat in, ungefär 15-30 minuter. Värm oljan i en stekpanna på medelvärme. Fräs vitlöken några minuter tills den är ljust brun. Häll sedan den frästa löken och oljan i grytan och blanda i garam masala. Garnera med koriander och röd hackad chilipeppar där du plockat bort de starka fröna i pepparfrukten..
Serveras med nygjorda, smörade och varma naanbröd eller till någon annan rätt och ris.
Länk till receptet på naanbröd.

tisdag 9 oktober 2012

Naanbröd utan jäst























Detta är ett måste på det indiska middagsbordet och väldigt gott till all kryddad mat, speciellt till dhal en indiskt kryddig linsgryta. Tvätta händerna noga och strunta i besticken, ät maten med hjälp av brödet istället.

Finns jättemånga recept på naanbröd och många är med jäst och bakpulver. Här i Singapore har jag svårt att få tag på färsk jäst och jag tänker att när man bakar naanbröd eller chapati ute byarna har man inte jäst och bakpulver att tillgå. Här kommer ett recept som jag tycker är smidigt och gott, med ingredienser som man har hemma ;). Alltså ett recept utan jäst och naanbröd på Sandbergs vis.

Ingredienser för 6-8 naanbröd
2,5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
ca 0,75- 1 dl ljummet vatten

Gör så här:
1. Blanda mjöl och salt i en skål eller assistent. (jag kör förhand)
2. Tillsätt vattnet, först 1 dl och sedan lite i taget tills du har en mjuk deg, du får känna dig fram.
3. Arbeta degen i 10 min så den blir smidig i dina händer eller i assistenten.
4. Täck över degen med en fuktig handduk, och låt den vila en stund, minst 20 minuter.
5. Dela degen i 6-8 bitar, rulla bitarna till små bollar.
6. Kavla ut degbollarna så tunt du bara kan till platta bröd. Mjöla bakbordet hela tiden om det behövs.
7. Värm en stekpanna till medelhög värme, helst gjutjärn
8. Lägg i ett bröd i den torra stekpannan, vänd när brödet har fått lite färg.Vänd brödet igen och tryck sedan försiktigt på luftbubblorna i brödet med baksidan av en stekspade så att luftbubblorna sprider sig, för att sedan sjunka ihop när brödet tas bort i från stekpannan.
9. Pensla bröden med smält riktigt SMÖR på båda sidorna direkt när du tar det från gjutjärnspannan. Lägg bröden ovanpå varandra som när du steker pannkakor och plättar, i en handduk så de håller värmen bättre, ät dem nygräddade!

onsdag 3 oktober 2012

Grön mangosallad

Här kommer ett recept som vi bara älskar. Detta äter vi alltid när vi går till Thai Smile Café, precis som man alltid äter pizzasallad i Sverige på pizzerian. Är det typiskt svenskt med pizzasallad?
Denna gröna mangosallad är enkel att göra hemma, om man får tag på gröna omogna mango. Bra bufférätt och perfekt som sallad till thaimaten.
Just nu har vi en full kartong med gröna mango som vi fått och som har växt här i Singapore. Så nu äts det grön mangosallad varje dag ;).

Det här behövs till en liten sallad:
0,5 dl rostade cashewnötter eller jordnötter
2 grön mango, omogna
2 schalottenlökar
1 röd chili, fingerstorlek
Färsk koriander

Dressing:
1 tsk palmsocker, men råsocker funkar också
1 msk fisksås
1 msk ättiksprit 12%
2 msk vatten
1 finhackad vitlöksklyfta

Gör så här:
Börja med att blanda dressingen.
Hacka och rosta nötterna i en stekpanna utan fett.
Skala och skär mangon i tunna strimlor eller riv på rivjärn.
Finhacka scharlotenlöken.
Kärna ur och strimla chilin mycket fint.
Lägg allt i en skål och blanda varsamt.
Låt salladen stå och dra någon timma i kylen, innan servering
Häll på dressingen och toppa med nötterna och lite korianderblad precis innan servering.