måndag 26 augusti 2013

Biff stroganoff - Najad

Biff stroganoff är en klassiker som har ryska rötter, där en kock vann en tävling med denna rätten där hans arbetsgivare var greve Stroganoff om man ska förklara kortfattat namnet på denna rätten.
Här kommer min variant på biff stroganoff och jag kallar den Najad som är märket på en segelbåt där Monica lagade denna rätten. Smidig maträtt att laga ombord!
Jag gjorde maträtten när vi var barnvakt och Leia 2 år sa mums och couscous är smidigare än att koka ris och godare tycker jag.

Ingredienser för 4 personer:
600 g strimlad lövbiff
25 g smör
2 st strimlade gula lökar
4 msk Slotts original senap
4 msk Heinze ketchup
2 msk ox- eller kalvfond (Bongs)
(1,5 dl vatten endast om du ska sjuda och göra det mört och barnvänligt, läs  hela "Gör så här" innan du börjar)
3 dl grädde
1 tsk nymald svartpeppar
1 tsk salt
1 tsk paprikapulver (mild)

Gör så här:
Hetta upp en stekpanna ordentligt. Stek köttet, i hälften av smöret i 1–2 min och tillsätt senapen och stek med mot slutet. Salta, peppra och lägg i en gryta. Sänk sedan värmen och stek löken i resten av smöret i pannan några minuter. Tillsätt, ketchup, fond, paprikapulver och vatten, sänk värmen och häll sedan allt i stekgrytan tillsammans med köttet. För att få det riktigt mört och barnvänligt så sjuder jag detta på mycket svag värme under lock i 1-2 timmar och mot slutet utan lock så att vattnet kokar in, då tillsätter jag grädden och låter det koka ihop ytterligare lite så det blir simmigt och såsigt. Vill du inte sjuda köttet, utesluter du vattnet och tillsätter endast grädden och kokar upp och servera.
Servera med couscous och kokta gröna ärtor.

onsdag 7 augusti 2013

Kalops - klassisk köttgryta

Klassisk svensk rejäl husmanskost, som passar bäst en kall höst- eller vinterdag, men även om det än är sommar och varmt ute så kan man längta efter denna mustiga gryta som fått sjuda länge så att alla goda smaker kommer fram. För att få en riktigt god kalops är det bäst att göra en stor sats och frysa in också när man ändå håller på, smaken blir så mycket bättre med storkok när det är långkok som gäller.

Ingredienser för 4-6 personer
1 kg högrev med ben eller
800 g högrev utan ben
2 msk smör
2 st gula lökar
3-4 dl vatten
1,5 tsk salt
20 st hela kryddpepparkorn
2 st lagerblad
3 msk vetemjöl

Gör så här:
Skär köttet i stora bitar, 5 x 5 cm. Bryn dem i smör i en stekgryta runt om. Bryn några åt gången, så att köttet inte börjar koka istället om man lägger i för mycket åt gången. Stek med sedan i ett par minuter mot slutet den klyftade löken. Tillsätt salt, kryddpeppar och lagerblad och späd med vatten så att det precis täcker köttet. Sjud nu köttet långsamt under lock tills köttet blir mört, jag brukar låta det sjuda cirka 4 timmar. Sista timmen tar jag av locket och låter vätskan koka in lite, under tiden rör jag ut 3 msk vetemjöl med lite vatten, som jag de sista 15 minuterna rör ner i kalopsen så att såsen tjocknar lite.
Servera kalopsen med nykokt potatis och min favorit till kalops är rårörda lingen, men det mest klassiska är ju rödbetor förstås. Ibland brukar jag också koka med lite morotsbitar sista timmen och då kallas det visst skånsk kalops.

fredag 2 augusti 2013

Potatismos - lyxvariant

Potatismos passar till mycket och här finns det många som gör sitt mos på sitt vis. Tycker att oftast är det mannen i huset som oftast gör moset, precis som det är han som grillar. Tillbehören till moset och grillkött gör kvinnan. Är det så hos er också?
Min man tycker det är viktigt att man kör den kokta potatisen genom potatispressen, men jag tycker att det räcker med potatisstöten och är bara potatisen välkokt så funkar stöten perfekt och min man klagar inte längre. Han är känslig för klumpar ;).
Potatismos kan serveras till allt från falukorv till oxfilé. Korvstroganoff och andra såsiga rätter är också mycket gott. Detta moset är en lyxvariant och självklart kan man till vardags minska på smöret och byta ut till mjölk istället, men det blir inte alls lika gott. Ät mindre av lyxmoset istället är mitt tips!
Det finns i välsorterade affärer att köpa potatismos potatis fast det är mitt i sommaren och färskpotatistider.
Finns oftast i en speciellpåse, fråga i din butik.

Ingredienser till 4 personer:
500 g skalad potatis av mjölig sort
1 dl grädde
150 g rumsvarmtsmör
muskotnöt
salt och vitpeppar

Gör så här:
Ta ut smöret så det blir riktigt rumsvarmt.
Börja med att skala potatisen och dela i mindre bitar.
Koka potatisen riktigt mjuk i läsaltat vatten.
Häll av vattnet och stöt potatisen.
Värm grädden lite så den inte är kylskåpskall, (några sekunder i micron).
Kör potatisen och det rumsvarma smöret med elvispen och blanda i även grädden.
Krydda med riven muskotnöt, salt och mald vitpeppar.