Klassisk lingonsylt eller som vi säger krösamos är gott till många svenska husmansrätter, även till pannkakor äter jag hellre lingonsylt än annan bärsylt. Även till steken föredrar vi lingonsylt istället för gelé. Jag har lingon i frysen och paketerade 0,5 liter i varje påse. Kokar till en burk i taget. Bättre att ha en liten burk och koka nytt när den är slut.
Ingredienser för 0,5 liter lingon:
0,5 l lingon
3 msk vatten
1,25 dl syltsocker
Gör så här:
Koka lingonen tillsammans med vattnet i 5-10 minuter på medelvärme.
Skumma och rör sedan ner sockret och rör tills det löst sig.
Häll upp på en väl rengjord och varma glasburk, sätt på locket direkt.
Klart!
måndag 28 oktober 2013
tisdag 22 oktober 2013
Kringlor av vetedeg
Av en vanlig enkel vetedeg med kardemumma, är grunden till dessa spröda kringlor. Kringlor som jag åt när jag var liten och min mammas faster bakade. Alltid när man kom på besök hade hon bakat en stor burk som jag fick ta med hem. Eftersom man torkar dem efteråt, blir det som en skorpa fast med pärlsocker på.
Ingredienser:
200 g vetedeg, klicka för receptet här
100 g smör
pärlsocker
Gör så här:
När du bakar vanlig vetedeg, tar du undan 200 g vetedeg (1/4 del av vetedegen till bullarna) och arbetar in 100 g smör.
Lägg degen kallt i kylskåpet under tiden du baka vanliga bullar.
Då man är färdig med vetebrödsbaket, arbetar man hastigt degen och rullar ut den till lillfingertjocka längder och formar den till runda eller avlånga kringlor och doppar dem i pärlsocker.
Grädda kringlorna genast i 200 grader i mitten av ugnen.
Efteråt när du är färdig med bakningen, så sänker du temperaturen och så lägger du alla kringlor på en plåt och låter dem torka i ugnen några timmar.
Låt dem svalna innan du lägger dem i en burk.
Ingredienser:
200 g vetedeg, klicka för receptet här
100 g smör
pärlsocker
Gör så här:
När du bakar vanlig vetedeg, tar du undan 200 g vetedeg (1/4 del av vetedegen till bullarna) och arbetar in 100 g smör.
Lägg degen kallt i kylskåpet under tiden du baka vanliga bullar.
Då man är färdig med vetebrödsbaket, arbetar man hastigt degen och rullar ut den till lillfingertjocka längder och formar den till runda eller avlånga kringlor och doppar dem i pärlsocker.
Grädda kringlorna genast i 200 grader i mitten av ugnen.
Efteråt när du är färdig med bakningen, så sänker du temperaturen och så lägger du alla kringlor på en plåt och låter dem torka i ugnen några timmar.
Låt dem svalna innan du lägger dem i en burk.
måndag 21 oktober 2013
Kardemummabullar
Nybakade kardemummabullar tillhör favoriterna om jag får välja. Många gillar ju kanelbullen men här är det kardemumma som gäller i många recept och även i maträtter. Jag kör faktiskt det vanliga receptet som står på baksidan av mjölpaketet, och det har vi alltid gjort, bara att vi har mycket mera kardemumma i receptet.
Ingredienser för 40 bullar:
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
1 dl strösocker
0,5 tsk salt
2-3 tsk stött kardemumma
850 g vetemjöl (cirka 14 dl)
Fyllning:
smör, socker och malen kardemumma
Gör så här:
Värm mjölken till 37 grader, fingervarmt.
Smula ner jästen i en stor degskål. Häll över mjölken och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt smöret i bitar, socker, salt och kardemumman.
Mät upp mjölet. Häll det luftigt direkt ur påsen ner i litermåttet utan att skaka litermåttet, så inte mjölet pakar sig.
Tillsätt mjölet, men spara lite till utbaket, cirka 0,5 dl.
Arbeta degen kraftigt i 5 minuter med maskin eller 10 minuter förhand, tills den känns smidig.
Låt degen jäsa övertäckt med bakduk cirka 30-40 minuter.
Knåda nu degen på lätt mjölat bakbord och dela degen sedan i 4 delar.
Kavla ut varje del till en avlång kaka.
Bred på smör på den utkavlade degen, strö på strösocker och malen kardemumma.Vik nu ihop degen och skär sedan 1-1,5 cm långa remsor, som du tvinnar och sedan snor ihop till en bulle och lägger i en bullform på plåten.
Låt bullarna jäsa under bakduk cirka 40-50 minuter.
Värm ugnen till 225-250 grader.
Pensla med väl uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
Grädda i cirka 5-10 minuter, placering i mitten av ugnen.
Låt bullarna svalna på galler under bakduk.
Baka kringlor av vetedegen när du ändå håller på, spröda och goda.
Klicka för recept!
måndag 14 oktober 2013
Havrekakor med russin
Havrekakor med russin är en favorit, och de känns ju nästan lite nyttiga med havre trots att det är socker också i kakorna. Bakar man små kakor och inte jättestora som det finns numera på kondis, så känns det inte så onyttigt att ta en liten kaka till kaffet. Dessutom vet man vad man har i sina kakor och inte massa med konstiga e-medel och så är de ju bakade på riktigt smör och inte på något kemiskt margarin.
Perfekt att ta hjälp av barnen, när det är dags att göra små bollar, stora som en 1 krona i diameter. Man knådar ihop en liten kula med händerna innan man lägger den på plåten och trycker till lite lätt.
Ingredienser:
300 g rumsvarmt smör
3 dl socker
3 dl vetemjöl
6 dl havregryn
2 dl russin
1,5 tsk bikarbonat
Gör så här:
Sätt på ugnen,175 grader.
Rör smör och socker. Blanda vetemjöl och bikarbonat tillsammans i en skål innan du tillsätter det i smöret. Tillsätt havregryn och russin och arbeta in till en deg helst för hand. Nu är det bara att göra knåda ihop små bollar, stora som en 1 krona i diameter och lägga på en plåt med bakplåtspapper och trycka till lite lätt.
Skjuts in i ugnen i cirka 15 minuter.
OBS! Tänk på så du inte gör förstora bollar, ska se ut som en liten delikatessköttbulle ;)!
Mera småkakor:
Kolasnitt
Nötkaka
Engelska pepparkakor
Skorpor
Kringlor
Perfekt att ta hjälp av barnen, när det är dags att göra små bollar, stora som en 1 krona i diameter. Man knådar ihop en liten kula med händerna innan man lägger den på plåten och trycker till lite lätt.
Ingredienser:
300 g rumsvarmt smör
3 dl socker
3 dl vetemjöl
6 dl havregryn
2 dl russin
1,5 tsk bikarbonat
Gör så här:
Sätt på ugnen,175 grader.
Rör smör och socker. Blanda vetemjöl och bikarbonat tillsammans i en skål innan du tillsätter det i smöret. Tillsätt havregryn och russin och arbeta in till en deg helst för hand. Nu är det bara att göra knåda ihop små bollar, stora som en 1 krona i diameter och lägga på en plåt med bakplåtspapper och trycka till lite lätt.
Skjuts in i ugnen i cirka 15 minuter.
OBS! Tänk på så du inte gör förstora bollar, ska se ut som en liten delikatessköttbulle ;)!
Mera småkakor:
Kolasnitt
Nötkaka
Engelska pepparkakor
Skorpor
Kringlor
torsdag 10 oktober 2013
Plommonmarmelad
Finns väl inget trevligare än att koka egen marmelad från egen frukt på träden som man en gång planterat. Något som också är trevligt är att man vet precis vad som marmeladen innehåller och att plommonen inte är besprutade, och inga tillsatser mera än vanligt strösocker.
Ingredienser:
1 kg plommon
0,5 dl vatten
6 dl strösocker
Gör så här:
Skölj plommonen och lägg dem sedan i en kastrull med lite vatten i botten. Låt dem koka på medelvärme tills de kokar sönder och blir mosiga. Då flyter kärnorna upp och blir lätta att avlägsna.
När kärnorna är borta , tillsätter du sockret och låter sedan allt koka en stund under omrörning så sockret smälter.
Slå upp i väl rengjorda glasburkar och tillslut med lock direkt.
Ingredienser:
1 kg plommon
0,5 dl vatten
6 dl strösocker
Gör så här:
Skölj plommonen och lägg dem sedan i en kastrull med lite vatten i botten. Låt dem koka på medelvärme tills de kokar sönder och blir mosiga. Då flyter kärnorna upp och blir lätta att avlägsna.
När kärnorna är borta , tillsätter du sockret och låter sedan allt koka en stund under omrörning så sockret smälter.
Slå upp i väl rengjorda glasburkar och tillslut med lock direkt.
fredag 4 oktober 2013
Hamburgare - Low Carb LCHF
Low Carb hamburgare har blivit en favorit och speciellt denna med bacon, ost, rödlök, tomat och någon god dressing som Guacamole eller Thousand Island. I Singapore så fanns Carl´s Jr och där kunde man äta vilken hamburgare som helst just Low Carb, när man fick massor med isbergssallad om hamburgaren istället för bröd. Att fixa sin egen hemma är ju hur enkelt som helst, bara man har ingredienserna hemma och då fixar man till det på mindre än 10 minuter.
Gör din egna favorithamburgare, men här kommer min favorit enligt bilden, även ananas är också gott till men idag hade jag ingen hemma.
Ingredienser för 1 hamburgare enligt bilden:
150 g nötfärs
2 st skivor bacon
2 st skivor gräddost
1 st skiva rödlök
1 st tomatskiva
1 msk valfri sås
se länk ovan på recept eller ta vanlig majonäs om så önskas
eller ingen sås alls
Några isbergssalladsblad
Salt och peppar
smör till stekningen
Gör så här:
Börja med att plocka fram allt.
Sedan formar du nötfärsen till en stor boll och plattar ut mellan plastfilm till cirka 1 cm tjock.
Krydda med nymald svartpeppar och strö på salt och banka in, jag brukar även ta lite flingsalt på nötfärsen.
Lägg baconskivorna mellan hushållspapper på en tallrik och kör 1 minut på näst högsta effekten i micro.
Stek hamburgaren som du önskar, lägg på ost, bacon, rödlök, tomat och sås och lägg allt mellan några stora väl sköljda isbergssalladsblad och kläm ihop och bara att börja äta. Det går åt många servetter kan jag lova!
Vill du vara onyttig, så gör du goda krispiga klyftpotatis som tillbehör, men då är det helt plötsligt inte Low Carb, men man behöver ju inte äta jättemånga och de är säkert mycket mera nyttigare än den friterade som man köper på hamburgerierna eller de man köper i frysdiskarna!
Gör din egna favorithamburgare, men här kommer min favorit enligt bilden, även ananas är också gott till men idag hade jag ingen hemma.
Ingredienser för 1 hamburgare enligt bilden:
150 g nötfärs
2 st skivor bacon
2 st skivor gräddost
1 st skiva rödlök
1 st tomatskiva
1 msk valfri sås
se länk ovan på recept eller ta vanlig majonäs om så önskas
eller ingen sås alls
Några isbergssalladsblad
Salt och peppar
smör till stekningen
Gör så här:
Börja med att plocka fram allt.
Sedan formar du nötfärsen till en stor boll och plattar ut mellan plastfilm till cirka 1 cm tjock.
Krydda med nymald svartpeppar och strö på salt och banka in, jag brukar även ta lite flingsalt på nötfärsen.
Lägg baconskivorna mellan hushållspapper på en tallrik och kör 1 minut på näst högsta effekten i micro.
Stek hamburgaren som du önskar, lägg på ost, bacon, rödlök, tomat och sås och lägg allt mellan några stora väl sköljda isbergssalladsblad och kläm ihop och bara att börja äta. Det går åt många servetter kan jag lova!
Vill du vara onyttig, så gör du goda krispiga klyftpotatis som tillbehör, men då är det helt plötsligt inte Low Carb, men man behöver ju inte äta jättemånga och de är säkert mycket mera nyttigare än den friterade som man köper på hamburgerierna eller de man köper i frysdiskarna!
torsdag 3 oktober 2013
Kolasnitt - citron och ingefära
Kolasnitt med mycket smak av citron och ingefära, och jag använder färsk ingefära och citron. Den gamla kakboken Sju sorters kakor är min mammas och från början av 50-talet. Här finns det många gamla klassiska kakor som man ätit när man var liten. Idag så är det inte många som bakar sådana kakor och finns knappast inte att köpa på konditori. Numera är det bara jättestora kakor och muffins och just torra kakor är ovanligt att det finns att köpa. Just kakor med ingefära tycker jag är gott och en klassiker hos oss är engelska pepparkakor som vi bakar till jul, pepparkakor med ingefära och citron. Här kommer en variant av dessa pepparkakor.
Ingredienser för 1 plåt:
100 g smör
1 dl socker
2 msk ljus sirap
1 msk färsk ingefära, riven
skalet av 1 citron, rivet
2 dl vetemjöl
1,5 tsk bikarbonat
Gör så här:
Ta ut smöret i tid så det blir rumsvarmt, eller kör det några sekunder i micro på det lägsta. Rör smör, socker, sirap, ingefära och citronskal så det blandar sig väl. Blanda i en skål mjöl och bikarbonat tillsammans innan du tillsätter detta i röran. Blanda väl och nu får du en kladdig massa som du fördelar på en plåt med bakplåt till 2 st långa strängar och plattar lite försiktigt.
175 grader och cirka 15 minuter, skär direkt efteråt snitt, och jag delar dem även på mitten så de inte blir så långa. Jag gillar småkakor, bättre att ta två än en om man vill! Låt dem svalna innan du lägger dem i kakburken.
Länk till:
Engelska pepparkakor
Ingredienser för 1 plåt:
100 g smör
1 dl socker
2 msk ljus sirap
1 msk färsk ingefära, riven
skalet av 1 citron, rivet
2 dl vetemjöl
1,5 tsk bikarbonat
Gör så här:
Ta ut smöret i tid så det blir rumsvarmt, eller kör det några sekunder i micro på det lägsta. Rör smör, socker, sirap, ingefära och citronskal så det blandar sig väl. Blanda i en skål mjöl och bikarbonat tillsammans innan du tillsätter detta i röran. Blanda väl och nu får du en kladdig massa som du fördelar på en plåt med bakplåt till 2 st långa strängar och plattar lite försiktigt.
175 grader och cirka 15 minuter, skär direkt efteråt snitt, och jag delar dem även på mitten så de inte blir så långa. Jag gillar småkakor, bättre att ta två än en om man vill! Låt dem svalna innan du lägger dem i kakburken.
Länk till:
Engelska pepparkakor