fredag 22 februari 2013

Guacamole

Hemmagjord guacamole är så mycket godare än de som finns färdiga, och det tar bara 10-15 minuter att fixa en själv och då vet man vad som finns i den och inte massa med konstiga kemikaliska ämnen. Läs på de färdiga förpackningarna så blir man rädd.
Denna guacamole är lite grov och den innehåller inga mjölkprodukter som brukar finnas i många recept.
Jag gör min på ekologiska produkter och ofta finns det just avocado, tomater och citron som är huvudingredienserna. Perfekt till tacosen ikväll eller bara till skalade räkor, eller som dip till tortillachipsen.

Ingredienser för 4-8 personer:
2 st mogna avokado
1 st tomat
1 st stor vitlöksklyfta, riven eller pressad
1 msk citron, pressad
0,5 tsk salt
0,5 km nymald svartpeppar
0,5-1 krm cayennepeppar

Gör så här:
Börja med att gröpa ur tomaterna och hacka dem mycket fint. Dela sedan avokadorna och tar ur kärnan och gröp ur fruktköttet. Mosa fruktköttet på en tallrik, lite grovt och tillsammans med den pressade citronen, och vitlöken. Lägg allt nu i en skål och tillsätt de hackade tomaterna. Nu återstår bara salt, svartpeppar och cayennepeppar. Blanda ordentligt, färdigt!

måndag 18 februari 2013

Oxrulader på mormors vis

Oxrulader är en svensk klassisk husmanskost och något som vi tycker om. Man glömmer ofta bort att göra denna rätten, bara för att man tror att den är svår att göra och tar tid. Man kan fylla dem med vad man gillar, men vi gör dem på klassisk fyllning och de sköter sig själva, bara de kommer i stekgrytan ;).

Ingredienser för 4 personer:
8 skivor oxinnanlår eller ytterlår (ca. 600 g)
2 skivor fett färskt fläsk (80g)
1 st stort äpple
16 st katrinplommon
1 st gul lök
1 st lagerblad
3 dl vatten
smör till stekning
malen kryddpeppar, salt och peppar inuti ruladerna
0,5 tsk salt
1 krm vitpeppar, mald

Sås:
3 dl sky
2 dl grädde
2 msk vetemjöl

Till servering:
Kokt potatis, pressgurka, rårörda lingon eller rödvinbärsgelé och ärtskott.


Gör så här:
Skär det färska fläsket i strimlor på längden, Kärna ur och skala och skär äpplet i stavar.
Lägg ut köttskivorna på en skärbräda och platta ut dem med handen. Pudra skivorna med malen kryddpeppar, salta och peppra också. Fördela strimlorna av fläsket, äppelstavar och katrinplommon och rulla sedan ihop dem hårt och lås med en tandpetare. Bryn ruladerna i smör, på medelvärme runt om i en stekgryta så de får fin färg. Slå på vatten så att det precis täcker, och lägg i en gul lök i klyftor och lagerblad, salt och vitpeppar. Låt nu sjuda försiktigt i drygt 1 timma eller tills de blir möra.
Lägg sedan upp ruladerna och håll dem varma medans du gör såsen. Rör ihop mjöl och lite vatten till en slät smet och vispa ner i skyn, tillsätt grädde och koka upp under uppsikt, låt såsen sjuda försiktigt i 10 min under tiden du kokar potatisen. Skulle såsen bli för tjock, späd med lite potatisvatten.

Recept på pressgurka.

måndag 11 februari 2013

Köttgryta - Boeuf Bourgogne

Oxkött i rödvin med rökt fläsk, lök och champinjoner är en klassisk fransk köttgryta vid namnet Boeuf Bourgogne och en berömd maträtt. En maträtt som kan lagas helt i förväg och vinner bara i smaken på att värmas upp igen.
Kokt potatis hör ihop med denna rätten och ska man servera en grönsak till, så är det lättkokta gröna ärtor som är smörslungade. Ett ungt fylligt vin passar bäst tycker vi.

Ingredienser för 6 personer:
200 g rökt fläsk i bit
1500 g magert nötkött, skuret i 5 cm stora bitar
1 st morot, skivad
1 st gul lök, skivad
1 tsk salt
1 krm mald svartpeppar
30 g mjöl
75 cl fylligt ungt rödvin
5 dl mörk oxbuljong (5 dl vatten och 1 mörk buljontärningen eller 1,5 msk flytande bongs buljonfond)
1 msk tomatpuré
2 st krossade vitlöksklyftor
0,5 tsk timjan
1 st sönderbrutet lagerblad
1 msk smör

En eldfast gryta med lock och förvärm ugnen till 225 grader.

Tillbehör:
450 g Smörstekta champinjoner, länk till recept
20 st smörstekta smålökar
Dekorera med persiljekvistar

Gör så här:
Börja med att ta bort svålen från det rökta fläsket, men spara det. Skär sedan fläsket i 0,5 cm tjocka strimlor. Sjud svål och fläskstrimlorna i 1 liter vatten i 10 minuter. Sila upp och låt torka.
Stek nu fläskstrimlorna i smöret på måttlig värme så att de blir lätt brynta. Lägg upp på fat med hålslev på tallrik.
Bryn nu köttet på något högre temperatur är medelmåttigt, på alla sidorna så de får fin färg, bryn lite åt gången och lägg upp på tallriken med fläsket.
Bryn lätt nu den skivade moroten och löken i fettet från köttet och fläsket i grytan.
Lägg också dessa grönsaker på tallriken.
Häll bort fettet i grytan och lägg sedan ner det rökta fläsket, köttet och grönsakerna i grytan.
Häll på salt, peppar och mjöl och rör om.
Sätt nu in grytan i ugnen utan lock i 5 minuter. Ta ut grytan och sänk värmen till 175 grader.
Häll i rödvinet och buljongen. Köttet ska precis täckas med vätska. Sätt till tomatpuré, vitlök, kryddor och svålen. Sjud upp allt på spisen och lägg sedan på locket och sätt in den i ugnen på den på galler längst ner. Låt den stå i ugnen 4 timmar, men reglera värmen så att den bara sjuder.
Under tiden steker du smålök och champinjoner som de precis innan servering rör ner i grytan.
Serveras med kokt potatis och eventuellt gröna lättkokta smörslungade ärtor.

måndag 4 februari 2013

Smörstekt torskrygg med blomkålspure

Supergott är ordet och en riktig festmiddag. Smörstekt torskrygg med rödvinssmör och blomkålspure.
Ärtskott och lite koladoftande brynt smör är pricken över i:et.

Ingredienser för 4 personer:
800 g torskrygg i bit
1 st blomkålshuvud
2 dl vispgrädde
50 g smör till bryning
4 msk smör till stekning av fisken
salt, nymald svartpeppar och nymald muskotnöt.
Ärtskott
Rödvinssmör: Länk till recept.

Gör så här:
Börja med att göra rödvinssmöret. Kan göras och förvaras i både frys och kyl långt innan. Kryddsmör som är gott att ha på lager.
Ansa blomkålshuvudet, dela huvudet i buketter i jämnstora bitar med händerna. Koka upp blomkålen i lättsaltat vatten och låt koka sakta i 10 minuter, slå av allt vatten och slå på grädden och låt allt koka upp igen. Låt koka cirka 10-12 minuter tills blomkålen är mjuk och grädden nästan har kokat in. Ta av kastrullen från plattan. Mixa med en stavmixer till en pure (tillsätt ev. lite mer grädde för att få rätt konsistens, men den får inte bli för lös). Smaka av med nymald svartpeppar och muskotnöt och lite salt.
Nu steker du torskryggbitarna i rikligt med smör på medelvärme och salta, smöret ska dofta kola, då är det färdigt att lägga på fisken.
I en annan kastrull när fisken nästan är färdig så bryner du smör så att det doftar kola igen. Detta måste passas hela tiden, för det blir snabbt för varmt och då smakar smöret inte gott.
Lägg upp som på bilden och ringla lite brynt smör på blomkålspuréen och torskryggen innan du lägger på rödvinssmöret och ärtskotten.
Här passar som dryck ett rödvin med druvan pinot noir som serveras lite svalare eller ett gott neutralt mineralvatten, eller en besk pilsner.