Ingredienser till 40 st små semlor:
50 g jäst för söta degar
175 g smör
5 dl mjölk (standard)
2 dl socker
2,5 tsk stött kardemummakärnor
1 tsk salt
840 g vetemjöl special
Fyllning:
Mandelmassa lyx med extra mycket mandel
För nötallergiker gör en vaniljkräm istället
Tunn vispgrädde till att mosa med mandelmassan så den inte är för kompakt.
Vispgrädde och ev lite strösocker till vispningen
Florsocker till garnering
Gör så här:
Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.
Smula i jästen i en bunke och tillsätt kardemumma.
Lös jästen med mjölkblandningen. Rör ner salt och socker. Tillsätt mjölet under knådning, se upp så du inte får för mycket mjöl! Arbeta ihop till en smidig deg.
Knåda i ungefär 15 minuter med matberedare/ degblandare. Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30 minuter.
Ta upp degen på bakbord och dela i 40 bitar om cirka 40 gram. Rulla till bullar och sätt av på plåt med bakplåtspapper.
Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 60 minuter.
Grädda bullarna i nedre delen av ugnen på 225 grader i cirka 8 minuter. Jag låter dem svalna på bakplåtspappret, så de inte blir för torra på undersidan.
När bullarna svalnat helt: Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur bullen något med en gaffel. Ta tillvara inkråmet och blanda det med mandelmassan och några matskedar tunn grädde. Rör eller vispa massan slät.
Klicka ut mandelfyllningen i alla bullarna.
Vispa grädden, eventuellt tillsammans med sockret. Grädden ska vara så tjock att den går att spritsa. Du kan också klicka ut grädden med en sked, som jag gjort.
Lägg på locket och pudra semlan rikligt med florsocker.
Nu är det bara att brygga gott starkt svenskt svart kaffe och mumsa i sig.
För att lyckas bra med dessa semlor tänk på att:
Använd vetemjöl med hög proteinhalt - vetemjöl special.
Knåda bullarna länge, och med maskin och minst 15 minuter från det att degen blivit en deg.
OBS! Det är väldigt svårt att säga precis hur länge bullarna ska jäsa - det beror på en mängd saker. Men många jäser bullarna alldeles för kort stund och får du torra och kompakta bullar. Låt storleken på bullarna avgöra - de ska ha minst dubblat sin volym och cirka 60 minuter är det hos mig.
För nötallergiker:
Gör en vaniljkräm istället för mandelmassa