tisdag 28 januari 2014

Semlor - världens godaste

Semla, bullen med många namn som redan börjar säljas på konditorier innan jul. Lite tidigt  men nu så här en månad innan själva fettisdagen är det hög tid att börja baka och frysa in själva vetebullen, och blir man fikasugen är det ju bara att göra en liten semla till kaffet. Dessa semlor är lite mindre än de jättestora som finns att köpa. För att få en god semla måste man lyckas med själva bullen, den får INTE vara torr, utan luftig och mjuk med mycket smak av kardemumma. Dessa semlor blev precis som jag ville och slår till och med där jag innan sagt att de är världens godaste semlorna som fanns att köpa i Jönköping på Gilberts konditori. Grejen är själva jäsningen, man måste ha gott om tid och få inte stressa. Degen ska arbetas, jäsas och jäsas ytterligare. Viktigt också att man använder vetemjöl special, som innehåller extra med gluten som gör bullen med luftig och mjuk. Har du nötallergiker i familjen, gör de en fyllning med vaniljkräm istället för mandelmassa.

Ingredienser till 40 st små semlor:
50 g jäst för söta degar
175 g smör
5 dl mjölk (standard)
2 dl socker
2,5 tsk stött kardemummakärnor
1 tsk salt
840 g vetemjöl special

Fyllning:
Mandelmassa lyx med extra mycket mandel
För nötallergiker gör en vaniljkräm istället
Tunn vispgrädde till att mosa med mandelmassan så den inte är för kompakt.
Vispgrädde och ev lite strösocker till vispningen
Florsocker till garnering

Gör så här:
Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.
Smula i jästen i en bunke och tillsätt kardemumma.
Lös jästen med mjölkblandningen. Rör ner salt och socker. Tillsätt mjölet under knådning, se upp så du inte får för mycket mjöl! Arbeta ihop till en smidig deg.
Knåda i ungefär 15 minuter med matberedare/ degblandare. Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30 minuter.
Ta upp degen på bakbord och dela i 40 bitar om cirka 40 gram. Rulla till bullar och sätt av på plåt med bakplåtspapper.
Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 60 minuter.
Grädda bullarna i nedre delen av ugnen på 225 grader i cirka 8 minuter. Jag låter dem svalna på bakplåtspappret, så de inte blir för torra på undersidan.
När bullarna svalnat helt: Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur bullen något med en gaffel. Ta tillvara inkråmet och blanda det med mandelmassan och några matskedar tunn grädde. Rör eller vispa massan slät.
Klicka ut mandelfyllningen i alla bullarna.
Vispa grädden, eventuellt tillsammans med sockret. Grädden ska vara så tjock att den går att spritsa. Du kan också klicka ut grädden med en sked, som jag gjort.
Lägg på locket och pudra semlan rikligt med florsocker.
Nu är det bara att brygga gott starkt svenskt svart kaffe och mumsa i sig.

För att lyckas bra med dessa semlor tänk på att:
Använd vetemjöl med hög proteinhalt - vetemjöl special.
Knåda bullarna länge, och med maskin och minst 15 minuter från det att degen blivit en deg.
OBS! Det är väldigt svårt att säga precis hur länge bullarna ska jäsa - det beror på en mängd saker. Men många jäser bullarna alldeles för kort stund och får du torra och kompakta bullar. Låt storleken på bullarna avgöra - de ska ha minst dubblat sin volym och cirka 60 minuter är det hos mig.

För nötallergiker:
Gör en vaniljkräm istället för mandelmassa

Ärtsoppa med fläsk

Ärtsoppa med fläsk är en svensk klassiker och som av tradition serveras oftast på torsdagar, så även hos oss även om vi oftast också äter soppa på måndagar men då lite lättare soppor. Ärtsoppa är ju inga svårigheter att göra och oftast står det ju ett recept på själva kartongen, men ändå har jag märkt att det skiljer från de olika fabrikaten. Jag tycker att detta gamla klassiska som är hämtad från en gammal kokbok från slutet av 40-talet. Gör gärna dubbel sats och frys in, men tänk på att du måste använda då en mycket stor gryta så allt får plats.

Ingredienser för 6 portioner:
500 g torra gula ärtor
(2 l blötläggningsvatten, ev. lite salt)
1,5 l vatten för kokning
1,5 tsk salt
1 st gul lök, hel
300-500 g rimmat sidfläsk i bit
Tillbehör:
Senap

Gör så här:
Rensa ärtorna, skölj dem och låt dem ligga i blöt i vattnet minst 12 timmar. Sätt på dem i blötläggningsvattnet och låt dem hastigt koka upp med lock, lyft av locket och skumma bort skalen som kommit upp, slå bort första vattnet nu och fyll på med nytt vatten och koka upp igen. Skumma  några gånger.
(Genom att slå bort första vattnet, får man bort lite av de ämnen som man kan bli lite gasig i magen av.)
Lägg nu i det rimmade fläsket, den hela gula löken och saltet. Låt nu soppan koka sakta under lock, tills ärtorna är riktigt mjuka och fläsket mört. (1-1,5 tim) En del ärtsorter och äldre ärtor fodrar längre koktid.
Tag upp den hela gula löken och fläsket, skär bort svålen och skär fläsket i skivor eller i bitar. Jag brukar servera fläsket vid sidan om, så får man ta så mycket man vill eller man inte vill ha fläsk alls i soppan.
OBS! Har man endast tillgång till hårt vatten, tar det längre tid att få ärtorna mjuka. Vill man dra ner på koktiden, bör man då salta lätt blötläggningsvattnet, men slå bort det och skölja väl innan man börjar med nytt vatten.

måndag 27 januari 2014

Pytt i panna - rotfrukter och isterband

Pytt i panna på rotfrukter och isterband, går snabbt att fixa och är supergott, det blir mycket smak av isterbanden och rotfrukterna.
Man tager vad man har i grönsakslådan, och hos mig fanns det både rotselleri, kålrot och palsternacka. Alltid finns det ekologiska morötter, potatis och gul lök hemma, så med alla dessa extra rotfrukter blev det en kanongod pytt i panna och isterbanden hade jag i frysen.

Ingredienser för 2 personer:
2 st isterband
2 st potatis
1 st morot
1 bit rotselleri
1 bit palsternacka
1 bit kålrot
1 st gul lök
2 st ägg
2 msk smör
salt och peppar
Tillbehör:
Rödbetor

Gör så här:
Börja med att hacka den gula löken fint och stek i lite smör utan att den tar för mycket färg. Skala och tärna potatis, morot och rotfrukterna och stek det nu tillsammans med löken. När potatis och rotfrukter fått lite färg lägger du i isterbandens innehåll, alltså tar du bort skinnet och fördelar i pytten och steker cirka 10 minuter.
Serveras med en äggula i sitt skal på toppen eller ett stekt ägg. Rödbetor är gott till som tillbehör.
En kall pilsner eller mineralvatten är drycken som passar bäst.

tisdag 21 januari 2014

Blåbärsmuffins - frostiga med smak av citron

Är väldigt svag för allt som innehåller citron, och sedan blåbär det mest svenska vi kan äta faktiskt eftersom blåbärsriset är den växt som det finns mest av på Sveriges yta, hela 17% av svensk yta består av blåbärsris, så det måste finnas en hel del blåbär också. Kanske inte så konstigt att det serveras blåbärssoppa i Vasaloppsspåret!
Nu till dessa supergoda blåbärsmuffins som jag bakade igår tillsammans med barnbarnet Leia 2,5 år.
Jag gillar inte de där superstora amerikanska muffinsar utan, bättre att ta en eller två av format mini istället.

Ingredienser till 20 småmuffins:
75 g rumsvarmt smör
1,5 dl strösocker
1 st ägg
0,5 dl mjölk
1 st citroner rivet skal och saft, ekologiska
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 krm salt
2 dl svenska blåbär, djupfrysta

Frosting:
1 st citron, rivet skal och ekologisk förstås
0,5 dl strösocker
ev. smält smör

Gör så här:
Börja med att ta ut smöret så det blir rumstempererat.
Sätt på ugnen på 175 grader
Vispa smör och socker poröst i en skål.
Vispa ägg, mjölk, citronsaft och rivet skal av citronen och skal luftigt i en annan skål och tillsätt det i smörsmeten och blanda väl.
Blanda de torra produkterna som; mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt i en skål och tillsätt det försiktigt i den blötta smeten och vänd endast försiktigt med en slev.
Tillsätt nu de frusna blåbären försiktigt så de inte färgar smeten av blåbären utan att bären håller sig hela.
Fördela nu smeten i muffinsformar och grädda i cirka 20 minuter.
Låt muffinsen svalna.
Under tiden river du citronskal av ekologisk citron och blandar med strösocker.
Doppa översidan på muffins i citronsockret precis innan servering.
Fäster inte sockret, kan man pensla med lite smält smör innan man doppar dem.
Dessa på bilden körde jag utan smör.

tisdag 14 januari 2014

Semifreddo - med Nutella och hallon

En italiensk klassiker som är helt underbart god. Ordet semifreddo betyder halvfryst på italienska och är en italiensk glass. Man kan faktiskt blanda med vilken smak man vill, här är det fantasin som sätter stopp. Detta receptet är med nutella och hallon, men testa också med olika frukter som mango, jordgubbar eller som jag ska testa nästa gång, med rivet skal av lime och lite limejuice som jag smaksätter smeten med. Tål man inte nötter så ska man absolut inte göra med nutella eftersom det är nötmassa av hasselnötter.

Ingredienser för 12 personer:
2 st marängbottnar (färdiga)
4 st ägg
2 msk strösocker
4 dl vispgrädde
1 burk Nutella
250 g hallon, djupfrysta eller färska

Gör så här:
Börja med att separera äggen, så att du får äggvita i en skål och gulorna i en annan skål.
Vispa nu först äggvitorna tillsammans med 1 msk strösocker, jag brukar lägga i strösockret när jag fått till ett rejäl luftig marängsmet innan jag vispar det sista, så att man kan vända skålen utan att marängensmeten rinner ut.
Vispa nu äggulorna tillsammans med 1 msk strösocker till en luftig och porös smet.
Nu vispar du också grädden till ett fast skum, i en annan skål.
Vänd nu försiktigt ner allt i marängsmeten och blanda försiktigt så luftigheten består.
Krossa en av marängbottnarna i en plastpåse och blanda ner krosset försiktigt i smeten.
Ringla nu ner Nutella i smeten, du kan värma den försiktigt på mycket svag värme i micron så den blir lite rinnig och kan lättare fördelas sig i smeten. OBS! Tänk på att lägga Nutella i en burk som tål micro.
Lägg den andra marängbotten i en form med löstagbara kanter, fyll nu smeten över marängbotten och lägg sedan en plastfolie över och sedan lite folie. Sätt in i frysen och låt stå minst 4 timmar innan servering. Jag brukar göra den dagen innan.
Jag brukar portionera ut den och lägga upp den på fat istället för att var och en tar en bit, blir lite kletigt då tycker jag.
Servera den med djupfrysta eller färska hallon.
Ett litet glas med äkta italiensk limoncello passar ju perfekt till denna dessert.