Mortadella från Bologna med melon har blivit en favorit antipasto sedan vi besökte Bologna för några år sedan. Denna stad i Italien som är matens mecka. Kan verkligen rekommendera att åka hit för att njuta av all den goda mat som finns här och i närområdet. Staden Parma ligger inte långt borta och då har vi ju alla dessa lufttorkade skinkor och förstås goda ostar Parmesan. Balsamvinägers i staden Moden, dessutom finns det två lutande torn, alltså bara inte ett utan två.
Vi åt så god mat och det fanns så många mysiga restauranger. Hit längtar jag tillbaka och när jag äter mortadella så minns jag känslan att vara där. En tunn av en smakrik skiva mortadella får en att minnas ett varmt och soligt Italien. Mortadella är gjord på griskött och massor av kryddor som, kanel, koriander, muskot, muskotblomma, vitpeppar, kryddnejlika, rosmarin, lagerblad, stjärnanis, kummin, enbär och lite vitlök.
Perfekt förrätt, Antipasti eller buffé om man är många men förstås lika perfekt om man är ensam eller bara två.
Ingredienser för 4 personer:
1 st Cantloupmelon
8-16 st Mortadellaskivor
Gör så här:
Börja med att dela och kärna ur melonen.
Dela sedan i lagom stora klyftor.
Skär sedan med kniven längs med skalet men utan att skära loss allt fruktkött, stanna när det är 1 cm kvar så att skalet hänger kvar.
Lägg på varje enskild tallrik eller allt på ett och samma fat och fördela mortellaskivorna på melonklyftorna.
Vi gillar att dricka ett rödvin från Piemonte och speciellt med druvan Nebbiolo.
måndag 22 oktober 2018
tisdag 16 oktober 2018
Shortbread - skotsk mördegskaka
Detta är min absolut torra favoritkaka med en touch av sälta. Shortbread är en skotsk kaka men som finns även i England och Irland och som brukar serveras till te, men jag gillar inte te utan starkt nybryggt kaffe och det gifter sig så gott i munnen med den här kakan och kaffe. Utöver att den är god så är den dessutom enkel att göra, man måste bara komma ihåg att ta ut smöret i god tid så det blir rumsvarmt. Jag tar ut det dagen innan på kvällen och smör blir ju inte dåligt av att ligga i rumstemperatur. Vad passar bättre än att dricka kaffe från min engelska kaffeservis "Trillium" från Royal Albert som jag fick av mamma och pappa när jag fyllde 18 år.
Ingredienser för 30 stycken kakor:
450 g smör
510 g vetemjöl
170 g strösocker
83 g maizena
5 g havssalt
Gör så här:
Börja med att som jag skrev i inledningen att ta ut smöret i god tid, gärna dagen innan.
Vispa det mjuka smöret med sockret så det blir luftigt och pösigt med elvispen
Blanda de torra ingredienserna mjöl, socker, maizena och salt och sikta ner det i det fluffiga smör och sockret.
Fördela degen i en bakplåtspappersklädd mindre långpanna, ca 20 x 30 cm. Tryck ut degen med fingrar till ca 1 1/2–2 cm tjocklek och ställ den kallt i cirka 1 tim.
Sätt ugnen på 150 grader. Skär degen i rektangulära rutor som på bilden 2 cm x 6 cm. Pricka kakorna med en gaffel.
Grädda nu kakorna mitt i ugnen i cirka 60 minuter och kakorna ska vara ganska ljusa, så det gäller att passa och titta så de inte blir för mörka. Alla ugnar är ju olika och så beror det ju också på hur många meter över havet du bor. När kakorna är klara skär du sedan kakorna längs skårorna igen som du markerade tidigare. Låt svalna helt innan servering och förvara de sedan i en burk.
De går åt snabbt så ett tips kan vara att göra dubbel sats!
Ingredienser för 30 stycken kakor:
450 g smör
510 g vetemjöl
170 g strösocker
83 g maizena
5 g havssalt
Gör så här:
Börja med att som jag skrev i inledningen att ta ut smöret i god tid, gärna dagen innan.
Vispa det mjuka smöret med sockret så det blir luftigt och pösigt med elvispen
Blanda de torra ingredienserna mjöl, socker, maizena och salt och sikta ner det i det fluffiga smör och sockret.
Fördela degen i en bakplåtspappersklädd mindre långpanna, ca 20 x 30 cm. Tryck ut degen med fingrar till ca 1 1/2–2 cm tjocklek och ställ den kallt i cirka 1 tim.
Sätt ugnen på 150 grader. Skär degen i rektangulära rutor som på bilden 2 cm x 6 cm. Pricka kakorna med en gaffel.
Grädda nu kakorna mitt i ugnen i cirka 60 minuter och kakorna ska vara ganska ljusa, så det gäller att passa och titta så de inte blir för mörka. Alla ugnar är ju olika och så beror det ju också på hur många meter över havet du bor. När kakorna är klara skär du sedan kakorna längs skårorna igen som du markerade tidigare. Låt svalna helt innan servering och förvara de sedan i en burk.
De går åt snabbt så ett tips kan vara att göra dubbel sats!