tisdag 15 juni 2021

Italiensk salladsdressing


Dressing som vi alltid har i kylskåpet är en italiensk salladsdressing som passar till så mycket. Att också göra sin egna dressing istället för att köpa i affären, då vet man vad som finns i flaskan utan att behöva läsa massa med e-nummer. Givetvis kan man ändra på detta receptet om man vill lägga till något eller ta bort. det är ett bra grundrecept så kan du modifiera. Tycker du om mera paprika så mer paprika eller något annat. Tycker du också att den blir för skarp av ättikan så ta något mindre, men jag gillar denna styrkan. 
Jag gör inte mera än vad som ryms i en dressingflaska (Eva Solo på bilden är perfekt). Lagom mängd är bäst annars är risk att man får slänga bort. Jag förvarar den i kylskåpet och räkna med 1 månads hållbarhet och även upp till 2 månader, men oftast och iallafall nu till sommaren så förbrukar man mera salladsdressing än på vintern.

Ingredienser till drygt 3 dl dressing:
2 dl rapsolja (svensk och ekologiskt)
1 dl vatten
0,5 dl ättika 24%
1 msk strösocker
1 msk finhackad vitlök
1 msk finhackad scharlottenlök
2 tsk finhackad röd paprika
2 tsk finhackad grön paprika
2 tsk havssalt
1 tsk oregano, torkad
0,5 tsk nymald svartpeppar
0,5 tsk finhackad röd chilipeppar, färsk

Gör så här:
Blanda rapsolja, vatten, ättika och socker i en skål. 
Finhacka vitlök, scharlottenlök, paprika och chili och blanda i skålen.
Tillsätt övriga ingredienser; havssalt, nymald svartpeppar och torkad oregano.
Rör om och häll upp på ren flaska.

Förvaras i kylskåp och glöm inte att omskaka flaskan innan användning!


måndag 7 juni 2021

Mandelflan med vaniljglass och varm hjortronsylt















En klassisk efterrätt för oss, den fanns på menyn när vi gifte oss för ett antal år sedan. I år när vi firade bröllopsdag så fanns den på menyn igen. Smidig att göra om man kör med färdig glass. Mandelflanen är enkla att göra och så är det bara att värma lite hjortronsylt och serveras i ett vackert glas, som här i ett coupeglas.

Ingredienser för mandelflanen, ca 10-15 st:
1 dl sötmandel, hackad
50 g smör
0,5 dl strösocker
1 msk vetemjöl
2 tsk mjölk
1 msk ljus sirap

Tillbehör:
Vaniljglass
Hjortronsylt

Gör så här:
Börja med att sätta på ugnen på 175 grader.
Hacka mandeln grovt. Jag använder en liten hackmaskin, men kniv funkar också.
Smält smöret i en kastrull och tillsätt socker, vetemjöl, mjölk, sirap och den hackade mandeln.
Rör ihop och koka upp någon minut.
Nu är det bara att klicka ut på en plåt med bakplåtspapper. Tänk på att de smälter ut rejält, så max 6 stycken på varje plåt.
Grädda kakorna i mitten på ugnen i 5-6 minuter eller tills de fått fin färg.
När de är färdiga så formar jag flanen skålformade, så de passar i glasen. Tänk på att de är varma så du inte bränner dig, du känner när de svalnat så mycket att de håller ihop men att man fortfarande kan forma till önskad form.
Nu är det bara att försiktigt värma hjortronsylten, lägga ett mandelflan i botten, en vaniljglasskula ovanpå och skeda på lite hjortronsylt som rinner ner över glassen och genom mandelflanet och hamnar på botten av glaset. När man sedan äter så får man knacka hål på mandelflanet för att komma åt sylten.