tisdag 8 februari 2022

Ugnsrostad potatis, blästrad med ströbröd

Riktigt krispig god ugnsrostad potatis med smak av lite vitlök och rosmarin. I Italien så står det på menyn Patate Sabbiate och översätter man det så är det sandblästrad potatis. Har du över kokt potatis så går det bra att använda, men annars så skalar du potatis delar i små bitar och kokar i rikligt med saltat vatten i 5 minuter. Denna rostade potatis passar till det mesta, som här när jag gjorde sist Fish and Chips, och klart mycket godare än friterad pommes om jag får välja.

Ingredienser för 4 personer:
6 st normalstora potatisar av fast sort
2 st vitlöksklyftor, krossade med knivbladet
2 kvistar rosmarin, färsk eller 2 krm torkad
5 msk ströbröd, osötat
2-3 msk olivolja
Salt och nymald svartpeppar


Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 200 grader. Sedan skalar du potatisen och delar i bitar som är i storlek som sockerbitar. Bäst är om man kokar upp vatten och slår på den delade potatisen när man sedan kokar potatisen i 5 minuter. Häll genast av och låt rinna av så potatisen känns torra. Låt potatisen svalna något Värm under tiden oljan i en stekpanna på svag värme och lägg i de krossade vitlöksklyftorna och kvistarna med rosmarin eller den torra kryddan om du inte har färsk. Detta kan du göra samtidigt som potatisen kokar och sedan hälls av och svalnar något.
Nu tar du den svala potatisen och blandar ner i den varma oljan och bland om rejält så potatisen får olja runt om sig, lite salt och nymald svartpeppar. Sedan strö du på ströbröd, rikligt och blandar om hela tiden så att potatisen får ströbröd runt om. Vitlöken plockar du nu bort och även rosmarinkvistarna. Lägg nu potatisen i en form och skjuts in i ugnen på 200 grader. Vänd  efter 15 minuter och kör ytterligare 15 minuter, alltså ungefär 30 minuter beroende hur din ugn fungerar. Ska ju vara fint gyllene och inte brända. Strö lite flingsalt på

Bon appetito!


onsdag 12 januari 2022

Mango- och currykyckling

Kycklingrätt som jag gjorde för så där 20 år sedan senast och som jag verkligen alldeles glömt bort. När jag förra veckan fick frågan om recept på min kopia av den där currydippsåsen från kedjan med stort gult M, så kom plötsligt denna rätten upp i huvudet och jag sökte efter receptet här på bloggen. Receptet fanns inte. Så idag har jag gjort denna rätten och fotograferat. Den var precis lika god nu som då. Den här rätten kommer jag bjuda på nästa gången barnbarnen med familj kommer och äter middag. Är övertygad om att de kommer att älska denna rätten. Man kan förstås använda kycklingbröstfiléer, men dela då varje bröstfilé i 3 delar. För min del så tycker jag att lårfiléerna blir saftigare och därmed godare. 


Ingredienser för 4-6 personer:
700 g kycklinglårfiléer
2 dl apelsinjuice
3 msk sweet chilisås, thai style
salt och nymald grov svartpeppar
3 dl vispgrädde
3 msk mango chutney 
2 tsk curry

Gör så här:
Lägg kycklinglårfiléerna i en ugnsfast form. Salta, peppra, ringla över 2 msk sweet chilisås och sedan rullar liksom ihop filéerna som rulader och slår på apelsinjuicen och ringlar på ytterligare 1 msk sweet chilisås och lite mera salt och peppar på toppen. 
Skjuts in på 200º i mitten av ugnen i cirka 30 minuter. 
Vispa under tiden grädden riktigt fast och vänd sedan i mangochutneyn och curry. 
Ta ut kycklinglårfiléerna och häll av juicen. (Jag sparar juicen, gott att ta några skedar på riset om man gillar lite starkare mat)
Klicka på grädden och kör ytterligare i ugnen cirka 15 minuter tills det puttrar i hela formen. Servera med basmatris och gärna färsk kokt broccoli. 

Skriv gärna en kommentar vad du tycker om rätten.

Smaklig måltid!