fredag 31 maj 2024

Svartvinbärsbladssaft














En klassisk saft på svartavinbärsblad, så enkelt och så gott. Ungefär samma vis som man gör fläderblomssaft. Barnbarnen var här igår och smakade och de sa direkt, fläderblom. Men om man doftar på saften innan man smakar, så känner man doften av svartvinbär. Eftersom det är citron i både denna saften och fläder, så tar citronen över något och då är det svårt att bestämma vad det smakar. När man gör saft och speciellt saft som man inte kokat frukten, utan bara lagen så är det verkligen viktigt att flaskorna man silar upp saften i är rena. Vilken tur att jag hittade några tomma flaskor renat, så pass rena att de fortfarande doftade sprit. Flaskor som brännvinet jag gjort Limoncello av. Läskande gott och här finns det många möjligheter att testa och blanda. Någon centiliter i en Gin & Tonic. Ska nog testa det i eftermiddag.

Sockerdricka, gillar du det? Jag blandade bara en uns av svartvinbärsbladssaft i kolsyrat vatten och då smakade det sockerdricka. Googlade och läste lite vad sockerdricka innehåller och hittade vad arom bestod av i gamla recept när det gjordes på apoteket och då var det just svartvinbärsblad. När du läser på en sockerdricka idag vad den innehåller, står det vatten, socker, citronsyra och arom. Här kan du ju styra hur mycket socker din sockerdricka ska innehålla. Att smaksätta sitt kolsyrade kylda vatten med bara en uns av saften räcker för att få en läskande dryck. Barnbarnens favorit!

Ingredienser:
8 dl svartvinbärsblad
1 st citron, ekologisk
7,5 dl socker
7,5 dl vatten
16 g citronsyra

Gör så här:
När du plockat bladen så sköljer du noga och låter rinna av. Lägger sedan i en rostfri bunke eller något som tål värme.
Tvätta den ekologiska citronen och skiva citronen runt och lägg upp på bladen som ett täcke.
Koka upp socker och vatten, så sockret löses upp och blanda sedan i citronsyran.
Häll sockerlagen över blad och citron. Täck med lock eller plastfolie.
Ställ kallt och låt stå och dra i minst 2 dagar men 5 dagar är bäst.
Sila upp och häll på rena flaskor och låt flaskorna förvaras i kylskåp.
Saften blandar jag 1 del saft och 3 delar vatten, men här är det bara att testa sig fram till sin smak.

onsdag 22 maj 2024

Kokt vit sparris
















Maj månad är det säsong för vit färsk sparris. Först kommer den tyska sparrisen till butikerna och snart så kommer även den svenska och först ut är väl Skåne. Finns ett ställe utanför Hjo som odlar som heter Vätternsparris. Jag gillar att äta sparrisen ljummen, inte för varm och inte kall. Jag gillar också en handslagen beasås till, och man kan fuska och köp en färdig. Min favorit är ICA:s Selections och så nära en handslagen med mycket smak.

Ingredienser till 500 g sparris:
1 liter vatten
2 tsk salt
2 tsk strösocker

Gör så här:
Börja med att skära av med en kniv cirka 5 cm av sparrisen längst ner.
Skala sparrisen med en potatisskalare och skala mera än vad du tror, så du får bort det träiga. När du har skalat en gång, skala helt enkelt en gång till.
Lägg sparrisen försiktigt i det kokande vattnet och koka på medelvärme i cirka 10-15 minuter beroende på hur tjocka sparrisen är. Prova med en sticka när de är färdiga.
Ta upp sparrisen försiktigt med en tång och lägg i kallt vatten så de slutar att koka inuti. Lyft sedan upp och lägg på ett hushållspapper att rinna av.
Bara att lägga upp, på med bea och lite hackad persilja.

Smaklig måltid!