måndag 12 oktober 2020

Currydip

Barnbarnen och även vi älskar den där currydipsåen som finns att köpa på den världskända hamburgerkedjan med ett stort gult M. I somras så tänkte jag att nu ska jag försöka få till den där såsen och lyckades vid första försöket. Barnbarnen fick komma och smaka och det blev tummen upp direkt. Sedan kom det där pedagogiska momentet när barnbarnen för göra sin egna sås, var och en. De fick mäta upp, lukta och sedan skriva ner receptet och klistra på sin glasburk och ta med hem. De rynkade på näsan när de fick lukta på ättikan, men de stod också att om inte ättikan är med så smakar det inte den currydip som de tycker om. Man kan säga att det är ättikan som är pricken över i:et.

Ingredienser för drygt 2 dl dip:
2 dl aprikosmarmelad (Den Gamle Fabrik)
2 tsk majsolja
1 tsk currypulver (Santa Maria)
2 krm havssalt
2 krm ättika, 24%
2 krm korianderfrö, mald
2 krm sellerisalt
1 krm vitlökspulver
1 krm paprikapulver

Gör så här:
Bara att blanda allt och låt stå och dra en stund i kylskåpet. Klart! Kom ihåg att detta är min dipsås och ingen annans recept.

Hoppas att du gillar receptet och tycker som vi!

tisdag 12 maj 2020

Stekt fasanbröst och gräddsås med smak av enbär

Det är mäng år sedan jag sist åt fasan, men minnet av smaken finns kvar att det var väldigt gott. När jag till nyår köpte fryst anklår, såg jag också att det fanns fasan på Citygross och självklart så var jag ju bara tvungen att köpa för ett senare tillfälle. Minnet av smaken fanns ju kvar. Fasan kan man också köpa i saluhallarna har jag sett.
Minns inte vilken sås jag fick då och tanken är ju att det ska vara något med viltsmak och enbär är ju en som man tänker med vilt och skog. Den dryck utöver enbärsdricka som man tänker på när det gäller enbär är ju gin, och vi som samlar på olika gin från hela världen är ju då en sås med smak av gin den helt perfekta såsen. Till denna gräddiga sås med smak av vilt och gin till fasan passar också rösti gott som tillbehör och gör dessa i god tid och värm till snabbt efter att du efterstekt fasanen ni ugnen och under tiden du skär upp fasanbröstet. Sockerärtor och svartvinbärsgelé som tillbehör också gör det till en festmåltid.
Man kan koka fond på skrovet till såsen, men jag gjorde en enklare variant och använde viltfond på flaska istället men kompletterade med kryddor, rotfrukter och vin.

Ingredienser för 4 personer:
2 st fasaner eller 4 st fasanbröst

Fond:
1 msk olivolja
1 st lök, gul, skalad och grovhackad
1 st morot, liten,skalad och tärnad
100 g rotselleri, skalad och tärnad
6 st enbär, krossade
2 st lagerblad
5 st vitpepparkorn, grovkrossade
2 dl vin, torrt vitt
5 dl vatten
3 msk viltfond, koncentrerad från Bongs

Sås:
2 st schalottenlökar
1 msk smör
6 st enbär, krossade
2 msk gin, + 2 msk gin
4 dl av fonden
2 msk viltfond, koncentrerad från Bongs
2 dl vispgrädde
1 msk vetemjöl utrört i kallt vatten

Till stekningen:
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
1 msk smör

Tillbehör:
Rösti
Sockerärtor
Svartvinbärsgelé

Gör så här: 
Är fasanen frusen, så ta ut den från frysen och lägg den i kylskåpet över natten.
Skär ut bröstfiléerna med en vass filékniv. Låt skinnet på bröstfiléerna vara kvar. Lägg sedan bröstfiléerna i kylskåpet igen om du ska göra fonden långt innan ni ska äta, annars får fasanen ligga framme om du ska äta inom 2 timmar.
Häll lite olja i en gryta och tillsätt lök, morot, selleri, persilja, enbär, lagerblad och nykrossad vitpeppar. Fräs i 3 minuter utan att det tar färg och rör hela tiden. Tillsätt vinet, 5 dl vatten och 3 msk viltfond. Sänk värmen. Låt småkoka utan lock cirka 30 minuter  eller tills 4 dl fond återstår. Sila bort grönsaker och kryddor.

Sås: Skala och finhacka scharlottenlökarna. Fräs mjuk i smör i en kastrull tillsammans med de krossade enbären. Häll på 2 msk gin, fonden, viltfond och grädde. Låt såsen sjuda utan lock tills drygt 4 dl återstår. Vispa ner vetemjöl utrört i lite kallt vatten och 2 msk gin. Låt såsen koka ca 5 min. Sila och håll varm.

Fasan: Sätt ugnen på 200°. Salta och peppra fasanbrösten med nymald svart peppar. Bryn dem i smör 1 minut på varje sida på medelvärme. Lägg över i en ugnssäker form och stek tills köttets innertemperatur är 67 grader i tjockaste delen. Låt köttet vila nu i cirka 5 min. Värm såsen och röstin, koka sockerärtor. Skiva fasanbrösten. Servera på varma tallrikar med rösti, sockerärtor, sås och svartvinbärsgelé.

Här hittar du länk till rösti.

Smaklig måltid!

lördag 2 maj 2020

Revben med smak av Kina

Vi bara älskar revben, där köttet släpper från benet bara man tar i benet. Här kommer ett recept med smaker från Kina. Här är ett recept med lite heta och hoisinsås som får tankarna till Pekingaanka. Perfekt att ha som fingerfood tillsammans med en god kall öl.

Ingredienser:
2 kg tunna- eller kamben av gris
1 dl hoisinsås
1 dl ketchup, Heinz
0,5 dl Sriracha chilisås. Bulliards av märket Risberg
2 tsk havssalt

Så här gör du:
Förvärm ugnen till 120 ° C.
Använd en liten kniv för att hjälpa dig att ta bort det tunna vita membranet från undersidan av revbenen. Krydda racken med salt.
Blanda hoisinsås, ketchup och Sriracha i en skål. Spara 1/3 av blandningen så att du kan glasera med det senare. Applicera nu den återstående blandningen på revbenen med en pensel och salta revbenen. Gör ett foliepaket av revbensracken med två lager ark grillfolie, förseglade i kanterna för att bilda en "foliebåt".
Stek i den förvärmda ugnen i 2,5 timma.
Ta bort revbenen från ugnen och höj ugnens temperatur till 200 ° C.
Öppna försiktigt foliepaket. Överför revbenen till en ny plåt / form. Samla upp eventuell sky och köttsaft och skeda över revbenen. Ta sedan den sparade chilisåsblandningen och pensla varje rack med såsen. Sätt tillbaka revbenen i ugnen, utan något folie över 15-20 minuter eller tills revbenen har gjort och härligt griljerad färg.

Såsen som blir över kan man använda som dipsås och blanda ut den med lite av skyn. Sweet Chili sås är också gott till som tillbehör.

Hoppas att du gillar revbenen!

onsdag 29 april 2020

Pasta med heta chiliräkor

Som ni förstår så gillar jag chili, och ganska stark chili även om svensk klassisk husmanskost också är en favorit. Här kommer ett recept som du fixar riktigt snabbt. Gäller bara att ha hemma; pasta, smör, frusna stora räkor, piripiri, vitlök och har du dessutom parmesanost och vårlök är det komplett. Salt och svartpeppar förstås men det har man ju alltid hemma.

Ingredienser för 2 personer:
Vatten till pastakoket och 2 msk salt till pasta vattnet
200 g pasta
10-20 jätteräkor, frusna och förkokta
25 g smör
1 vitlöksklyfta krossad
2 st piripirikapslar, torkad och mortlade med flingsaltet
1 tsk flingsalt
1 vårlök, strimlad (hackad persilja funkar också)
parmesanost, riven

Gör så här:
Börja med att koka upp pastavatten och salta rejält.
Under tiden vattnet kokar upp så lägger du smör i en kastrull, den krossade med knivbladet vitlöksklyftan, den mortlade piripirin med flingsaltet och låter det värmas utan att det tar färg. Lägg sedan i de frusna räkorna och låt dem ligga där på svag värme så de tinar upp samtidigt som du kokar pastan. När räkorna har blivit genomvarma så är de klara. Nu har det blivit en god buljong av räkorna.
Häll nu av pastan och blanda sedan ner räkorna och det goda smöret och blanda.
Krydda med nymald svartpeppar och blanda igen.
Bara att lägga upp på djupa tallrika, strimlad vårlök (persilja) och riv över parmesanost.

Så himla gott!

Revben med smak från Korea

Vi bara älskar revben som där köttet släpper från benet bara man tar i benet. Här kommer ett recept med lite mera sting och smaker från Korea och just vilken smak som man lägger på som marinad och glaze gör ju att man kan verkligen variera. Här är ett recept med heta och älskar man chili så är det riktigt gott och svårt att sluta äta. Perfekt att ha som fingerfood tillsammans med gott kallt öl.

Ingredienser:
2 kg tunna- eller kamben av gris
1 dl gochujang, fermenterad chilipasta, märket Risberg
1 dl ketchup, Heinz
0,5 dl Sriracha chilisås. Bulliard´s av märket Risberg
2 msk kokosmjölk/grädde
2 tsk havssalt

Så här gör du:
Förvärm ugnen till 120 °C.
Använd en liten kniv för att hjälpa dig att ta bort det tunna vita membranet från undersidan av revbenen. Krydda racken med salt.
Blanda gochujang, ketchup, Sriracha, kokosmjölk i en skål. Spara 1/3 av blandningen så att du kan glasera med det senare. Applicera nu den återstående blandningen på revbenen med en pensel. Packa in racken i två lager ark grillfolie, förseglade i kanterna för att bilda en "foliebåt".
Stek i den förvärmda ugnen i 2,5 timma.
Ta bort revbenen från ugnen och höj ugnens temperatur till 200 °C.
Öppna försiktigt foliepaket. Överför revbenen till en ny plåt/form. Samla upp eventuell sky och köttsaft och skeda över revbenen. Ta sedan den sparade chilisåsblandningen och pensla varje rack med såsen. Sätt tillbaka revbenen i ugnen, utan något folie över i 15-20 minuter eller tills revbenen har fått en härligt griljerad färg.

Såsen som blir över kan man använda som dipsås och blanda ut den med lite av skyn. Sweet Chili sås är också gott till som tillbehör.

Hoppas att du gillar revbenen!

måndag 30 mars 2020

Köttbullar - asiatiska

Köttbullar med smak av asien. Visst är svenska köttbullar en klassiker och gå inte att jämföra, men om man gillar asiatiska smaker så är just dessa köttbullar perfekta och gott att ha i frysen. De är goda både varma och kalla. Som här på bilden till spagetti, på mackan som i Vietnam Banh Mi eller som förrätt med lite sötstark chilisås av thaityp. På bilden har jag två olika såser av sriracha som tillbehör, en med smak av kokos och den andra med majonäs.
Vill man inte använda fläskfärs så går det precis lika bra med kycklingfärs, men då blir de lite torrare.
En picklade morotssallad till köttbullarna, är som pricken över i:et. Klicka här för recept!

Ingredienser:
500 g fläskfärs
1 st citrongrässtjälk, endast den nedre delen, finhackad
3 st vitlöksklyftor, fint riven
4 st salladslök, vita och gröna delar finhackade
1 msk fisksås
1 msk Sriracha
1 msk kokosmjölk
1 tsk havssalt
olja till stekning

Tillbehör:
kokosgrädde eller kokosmjölk, majonäs

Gör så här:
Blanda allt väl och forma till köttbullar i storlek som valnöt.
Värm upp olja i stor non-stick stekpanna på medelhög värme. Stek köttbullar (i omgångar om det behövs), vänd efter 5 minuter och stek sedan tills det är jämnt brynta och genomstekta.
För att blanda de olika såserna på bilden så gjorde jag 50/50.
Hälften sriracha (stark chilisås) och lika mycket kokosgrädde och i den andra skålen byte jag ut kokosgrädde mot majonäs istället. Gillar du inte kokos gör majonnässåsen eller tvärt om.

Hoppas du gillar de asiatiska köttbullarna!

måndag 23 mars 2020

Kinesisk wok med fläskfärs och nudlar

När man har bott i Asien och Singapore så kan man ibland längta efter den maten som serverads där och man inte kan få på någon restaurang här i Sverige vad jag upplevt. Då får man göra det själv och min känsla och smak är att man kan få till det så det smakar så som jag minns det. Man kan självklart välja vilken färs man vill, men jag tycker att just med fläskfärs så får man en mycket mera fyllig smak. Har gjort med nöt- och blandfärs, men jag tycker att fläskfärsen är bäst och dessutom mera miljövänlig än nötfärs. Ska du äta kött så välj gris oftare så har du gjort något för miljön. Vi har istället för att äta var sin köttbit så delar vi en på två, exempelvis entrecôte. Precis lagom och då har vi ju faktiskt halverat våran köttkonsumtion. Fiffigt!

Ingredienser för 4 personer:
2 msk majs- eller rapsolja
500 g fläskfärs
2 gul lök, skivad
2 st vitlöksklyftor, finhackade
1 st röd färsk chilipeppar, finhackad utan fröerna
200 g vitkål, finstrimlad
2 morötter, finstrimlade
150 g äggnudlar i torr form
2 msk fisksås
2 msk hoisinsås
1 tsk mörk sojasås
4 st salladslökar, strimlade
Sesamfrön

Så här gör du:
1. Häll olja i en wok eller stor stekpanna hög värme. Tillsätt fläskfärsen och sprid ut färsen. Låt färsen steka i minst 5-6 minuter, sänk från hög värme till medel eller tills köttjuicerna har förångas innan du börjar röra runt. Använd nu en spatel för att vända det brynta fläskköttet.

2. Tillsätt nu löken och rör om i ytterligare en minut. Tillsätt vitlök och chili och rör om i ytterligare 20 sekunder. Tillsätt sedan kålen och omrör i ytterligare 20 sekunder. woka sedan igenom morötterna tills den bara lite mjuka. Stäng nu av värmen och sätt åt sidan.

3. Koka nudlarna i kokande vatten i en minut eller tills de är al dente, ska bli färdiga i själva woken. Tappa av och tillsätt i wok/pannan med fläskfärs. Sätt tillbaka på värmen till hög och tillsätt fisksås, hoisinsås, mörk sojasås. Woka och rör om tills det är väl blandat. Strö över salladslök och sesamfrön och servera med ätpinnar och något gott att dricka.

Smaklig måltid!

onsdag 11 mars 2020

Gubbröra

Här kommer ett recept på min gubbröra. Gubbröror finns det säkert lika många recept som det finns kockar. Alla har sin gubbröra, både varm och kall. Jag gillar båda men här kommer en kall variant.
Har fuskat och gjort på färdigköpt potatissallad en självklart funkar det med egen gjord potatissallad också. Gubbröran blir lite mera matig och kanske något för personer som inte gillar för mycket sill. Men jag som gillar sill tar bara extra mycket sill i istället. Receptet är gjort på en liten burk potatissallad och räcker till 4 smörrebröd som den på bilden. Gör du små aptitretare och delar brödskivan i 4 delar så blir det minst 16-20 aptitretare. Som aptitretare kan du inte lägga lika mycket röra när man äter det som finger food.
Jag köper oftast både den stora och lilla burken från Grebbestads hummeransjovis hemma.

Recept för 4 smörrebröd:
1 liten burk potatissallad
1 hårdkokt ägg, kallt (6 min)
0,5 st rödlök, finhackad
1 msk gräslök, finhackad
55 eller 125 g ansjovis, hackad
Dill till garnering

Gör så här:
Blanda allt och beroende på hur mycket ansjovis du gillar så väljer du storlek på burk och man behöver ju inte ta alla 125 gram om man nöjer sig med 100 gram istället.

Jag tycker ju att gubbröran smakar bäst på rågbröd och här har du ett recept på ett saftigt rågbröd med smak av fänkål. En kall öl och snaps är ju också gott och då blir det en festmåltid.

Rågbröd med smak av fänkål
Snaps

Hoppas att det smakar!

Rågbröd med fänkål

Rågbröd är så himla gott och godare när det får ligga och mogna minst 1 dygn innan man börjar smaka på brödet. Degen görs i 2 dagar, första dagen gör man en deg som sedan får jäsa i rumstemperatur 24 timmar innan du blandar i det sista mjölet och sedan låter den jäsa ytterligare 2 timmar i brödform innan du bakar den i ugnen 1 timme. Sedan ska den ligga och svalna i handduk och sedan vänta 1 dygn innan du smakar på det goda brödet. Det har ju en hård yta och gör att man kan skiva så tunt så man nästan kan se igenom. Ett klassiskt smørrebrød ska brödet vara tunt och sedan mycket pålägg. Vill du göra små aptitretare så delar du brödskivan i 4 delar och perfekt mumsbit med lite god röra på till en välkomstdrink.

Ingredienser till 2 formbröd där varje form är på 1,3 liter:
Deg 1:
12 g brödjäst
5 dl vatten, 37 grader
2 dl filmmjölk
1 msk honung
1 msk salt
560 g rågmjöl, grovt

Deg 2:
360 g vetemjöl
2 msk fänkål som du stöter väl i mortel.

Smör till formen

Gör så här:
Blanda ut jästen i det ljumna vattnet. Sedan tillsätter du honung, salt och filmjölk och blanda väl innan du rör ner rågmjölet. Blanda noga och täck bunken med plastfilm och låt jäsa beroende på rumstemperatur, men har du runt 22 grader så räcker det med 24 timmars jäsning. Har du svalare hemma i köket så kan det gå åt en halv dag till.
Nu är det dags att stöta fänkål i mortel. Blanda fänkålen sedan med vetemjölet.
Nu är det dags att blanda i vetemjölet sakta och lugnt. Blanda lite mjöl i taget och här använder jag en trägaffel. Degen ska vara kletig. Smöra formarna. För att det ska bli lika mycket deg, brukar jag väga och se så det blir lika mycket deg i varje form. Skaka formarna väl mot diskbänken så degen sätter sig och packar sig.
Nu ska de jäsa igen 2 timmar och eftersom degen är kletig så är det bäst att lägga bakplåtspapper över formarna. Tar man typ plastfilm så fastnar degen på plastfilmen och mycket av degen följer med plasten när du tar av innan den åker in i ugnen.
När du gjort allt det här är det dags att sätta på ugnen så den är 200 grader varm lagom till brödet är färdigjäst.
Grädda bröden 1 timme och sedan tar du bort formen och låter brödet ligga i ugnen ytterligare 10 minuter för att få en hård skorpa runt brödet.
Nu ska brödet svalna inlindat i bakhandduk och låt brödet vila minst 1 dygn så blir det så saftigt och smaken kommer fram innan du skivar och njuter av det goda brödet.

Nu är det dags att planera vilka pålägg som ska ligga på brödskivan.

torsdag 5 mars 2020

Saffranspannkaka

Saffranspannkaka en landskapsrätt från Gotland och ett måste att äta om man är på Gotland sägs det. Jag har aldrig varit på Gotland men jag har gjort saffranspannkaka som är så god. Älskar du saffran och småländsk ostkaka då är detta något för dig. Det är ju ingen ostmassa i denna pannkaka utan risarynsgröt, men med hackad mandel så får man texturen i munnen med känslan av ostkaka. Man ska servera saffranspannkakan med salmbärssylt, men eftersom vi här på fastlandet inte har sådana bär, så är en mix av hallon- och björnbärsylt så nära du kan komma salmbärssylt. Saffran kom till Gotland på medeltiden genom hansatiden och bytesvaror som byte till sig - saffran och mandel. Gör en stor form och frys in i små förpackningar. Smidig dessert att bjuda på och uppskattad. Jag hade aldrig ätit detta tidigare och det är bara drygt ett år sedan jag blev bjuden på detta för första gången och blev förälskad.

Ingredienser för 6-8 personer:
1 liter  risgrynsgröt, kall
(vill du fuska så kan du köpa färdigkokt i butik)
0,5 g saffran
2 msk strösocker
1 dl mandel, skållad och hackad
3 ägg
1,5  dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
smör till formen

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Mortla saffran med sockret. Skålla mandel och hacka fint.
Blanda väl risgrynsgröt med ägg, grädde, vaniljsocker, mandel och saffran. Smöra en form 20x30 cm.  Häll i formen och grädda i cirka 30 minuter i ugnen. Låt svalna och servera med vispad grädde och sylt. Helst salmbär förstås men en kombo av hallon- och björnbärssylt funkar jättebra.

Smaklig måltid!

tisdag 3 mars 2020

Kringlor

Kringlan som är bagarskråets symbol sedan sekler och urminnes tider tillbaka. Ja, redan på romartiden var kringlan visst symbol för bageri.
Mina barnbarn har en arbetsgrupp på fritids som är bakning, och de frågade mig om något gammalt klassiskt recept som de sedan kan baka och bjuda på inför kommande öppet hus. Då passar ju verkligen dessa klassiska kringlor och som dessutom är himla goda och som bara smälter i munnen och är i smaken som klassiska shortbread.

Det här behöver man till cirka 70 kringlor:
500 g svalt smör
9 dl vetemjöl (500 g)
1,5 dl strösocker
4 msk kallt vatten

Garnering: 
Pärlsocker

Gör så här:
Blanda samman smör, mjöl och socker. Arbeta också in det kalla vattnet mot slutet.
Jag tryckte ut degen mellan bakplåtspapper så att det blev en längd på 15 cm, och ungefär en fingertjocklek på höjden.
Låt degen vila i kylskåpet några timmar eller över natten.
Sätt ugnen på 250 grader.
Dela sedan med kniv långa längder  (15 cm) i fingertjocklek. Rulla dem lätt och forma till kringlor, doppa i pärlsocker och lägg dem med sockersidan uppåt förstås på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda 6-8 minuter. Lyft över de ljust gräddade kakorna på galler och låt dem kallna.

Perfekt till kaffet!

måndag 10 februari 2020

Köttfärslimpa - allt i ett


Så gott och enkelt att göra denna middagen och perfekt när man är många men som igår så gjorde jag den bara till mig och min man till söndagsmiddag. Gör du till många är det bara att göra dubbel sats eller trippel sats. Gör du en stor sats så är långpanna ett måste.

Ingredienser för 2-4 personer:
400 g blandfärs
1 st liten gul lök, mixad/riven
1 dl kallt vatten
1 dl mjölk
4 msk osötat ströbröd
1 msk potatismjöl
1 tsk salt
1 krm vitpeppar, mald
1 krm svartpeppar, nymald
1 ägg


Allt i ett:
4-6 st potatisar
2 st morötter
1 st gul lök
olivolja
salt och nymald svartpeppar

Sås:
2 dl grädde, 40%
2 msk kalvfond

Tillbehör:
Lingonsylt

Gör så här:
Börja med att sätta på ugnen på 200 grader.
Börja med att blanda ihop de torra produkterna i en stor skål.
Mixa sedan den gula löken med vatten och blanda sedan med det torra och tillsätt mjölken. 
Tillsätt också ägget och låt det stå och svälla en stund.
Blanda sedan i färsen och gör till en jämn smet.
Olja en form stor så du får plats med grönsakerna vid sidan om. Forma färsen till en limpa diagonalt i formen.
Sätt nu in formen i mitten av ugnen i 20 minuter.
Under tiden skalar du potatisen och delar i klyftor. Skala morötter och dela i mindre bitar och klyfta den göra löken i små klyftor. Lägg allt i en skål och blanda i några droppar olivolja, salta och några varv med svartpepparkvarnen och blanda. När 20 minuter gått så fördela detta vid sidorna om köttfärslimpan.
Sätt in i ugnen cirka 30-35 min. 
Under tiden blandar du ihop i en liten skål grädde och kalvfond. Fördela detta över allt och sätt in i ugnen ytterligare 10-15 minuter så det gottar till sig och bubblar. 
Nu är det bara att servera med lingonsylt.

Smaklig måltid! 

torsdag 30 januari 2020

Cowboysoppa

Igår så gjorde jag Cowboysoppa till kvällsmat, soppan som nästan alla barn på förskolor och skolor älskar men som den amerikanska hiphop-stjärnan ASAP Rocky inte tyckte om i Kronobergshäktet i somras. Undrar vad de äter i häktet i USA eftersom han klagade på denna jättegoda och matiga soppa. Helt klart en favorit för oss och barnbarnen. Gillar man tjocka eller tunna soppor så späder du bara med mera eller mindre buljong. Finns säkert många recept med olika variationer, både med och utan bönor eller med potatis. Denna varianten är med bara bönor och för mig ska det vara bönor om det ska vara en riktig cowboysoppa. Välj de bönorna som du tycker om. Måttet  i receptet på bönorna är vikten på bönorna när jag tagit bort vätskan de ligger i. I soppan på bilden hade jag 3 dl buljong i kastrullen.

Ingredienser för 4 personer:
2 msk olivolja
2 st röda paprikor, finhackade
1 st gul lök, finhackad
500 g blandfärs, finfördelad
500 g passerade tomater
230 g små vita kokta bönor
230 g bönmix, bortlotta, canellini och kidney
1 st vitlöksklyfta, riven eller pressad
1 tsk paprikapulver
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
1 tsk oregano
2,5 - 5 dl köttbuljong av kalvfond från flaska (beroende hur tjock eller tunn du vill ha soppan)
3 dl grädde, 40%
Cayennepeppar efter behag

Gör så här:
Tvätta och dela paprikorna och plocka bort alla kärnorna och det vita. Skär paprikorna i små bitar.
Stek paprikan tillsammans med  köttfärsen i oljan i en stor stekgryta tills den är genomstekt och fått lite brynt färg. Dela under tiden färsen så det blir mindre bitar.
Hacka också undertiden den gula löken i små bitar, fräs sedan den gula löken tillsammans med paprika och färs i 10 minuter.
Sänk värmen och riv eller pressa i vitlöken och krydda med paprikapulver, oregano, salt och svartpeppar.
Slå nu på de passerade tomaterna och låt sjuda i 20 minuter.
Rör i bönorna, grädden och buljongen, sjud i 5 minuter.
Smaka av med cayennepeppar om så önskas.

Servera soppan och njut!