måndag 30 mars 2020

Köttbullar - asiatiska

Köttbullar med smak av asien. Visst är svenska köttbullar en klassiker och gå inte att jämföra, men om man gillar asiatiska smaker så är just dessa köttbullar perfekta och gott att ha i frysen. De är goda både varma och kalla. Som här på bilden till spagetti, på mackan som i Vietnam Banh Mi eller som förrätt med lite sötstark chilisås av thaityp. På bilden har jag två olika såser av sriracha som tillbehör, en med smak av kokos och den andra med majonäs.
Vill man inte använda fläskfärs så går det precis lika bra med kycklingfärs, men då blir de lite torrare.
En picklade morotssallad till köttbullarna, är som pricken över i:et. Klicka här för recept!

Ingredienser:
500 g fläskfärs
1 st citrongrässtjälk, endast den nedre delen, finhackad
3 st vitlöksklyftor, fint riven
4 st salladslök, vita och gröna delar finhackade
1 msk fisksås
1 msk Sriracha
1 msk kokosmjölk
1 tsk havssalt
olja till stekning

Tillbehör:
kokosgrädde eller kokosmjölk, majonäs

Gör så här:
Blanda allt väl och forma till köttbullar i storlek som valnöt.
Värm upp olja i stor non-stick stekpanna på medelhög värme. Stek köttbullar (i omgångar om det behövs), vänd efter 5 minuter och stek sedan tills det är jämnt brynta och genomstekta.
För att blanda de olika såserna på bilden så gjorde jag 50/50.
Hälften sriracha (stark chilisås) och lika mycket kokosgrädde och i den andra skålen byte jag ut kokosgrädde mot majonäs istället. Gillar du inte kokos gör majonnässåsen eller tvärt om.

Hoppas du gillar de asiatiska köttbullarna!

måndag 23 mars 2020

Kinesisk wok med fläskfärs och nudlar

När man har bott i Asien och Singapore så kan man ibland längta efter den maten som serverads där och man inte kan få på någon restaurang här i Sverige vad jag upplevt. Då får man göra det själv och min känsla och smak är att man kan få till det så det smakar så som jag minns det. Man kan självklart välja vilken färs man vill, men jag tycker att just med fläskfärs så får man en mycket mera fyllig smak. Har gjort med nöt- och blandfärs, men jag tycker att fläskfärsen är bäst och dessutom mera miljövänlig än nötfärs. Ska du äta kött så välj gris oftare så har du gjort något för miljön. Vi har istället för att äta var sin köttbit så delar vi en på två, exempelvis entrecôte. Precis lagom och då har vi ju faktiskt halverat våran köttkonsumtion. Fiffigt!

Ingredienser för 4 personer:
2 msk majs- eller rapsolja
500 g fläskfärs
2 gul lök, skivad
2 st vitlöksklyftor, finhackade
1 st röd färsk chilipeppar, finhackad utan fröerna
200 g vitkål, finstrimlad
2 morötter, finstrimlade
150 g äggnudlar i torr form
2 msk fisksås
2 msk hoisinsås
1 tsk mörk sojasås
4 st salladslökar, strimlade
Sesamfrön

Så här gör du:
1. Häll olja i en wok eller stor stekpanna hög värme. Tillsätt fläskfärsen och sprid ut färsen. Låt färsen steka i minst 5-6 minuter, sänk från hög värme till medel eller tills köttjuicerna har förångas innan du börjar röra runt. Använd nu en spatel för att vända det brynta fläskköttet.

2. Tillsätt nu löken och rör om i ytterligare en minut. Tillsätt vitlök och chili och rör om i ytterligare 20 sekunder. Tillsätt sedan kålen och omrör i ytterligare 20 sekunder. woka sedan igenom morötterna tills den bara lite mjuka. Stäng nu av värmen och sätt åt sidan.

3. Koka nudlarna i kokande vatten i en minut eller tills de är al dente, ska bli färdiga i själva woken. Tappa av och tillsätt i wok/pannan med fläskfärs. Sätt tillbaka på värmen till hög och tillsätt fisksås, hoisinsås, mörk sojasås. Woka och rör om tills det är väl blandat. Strö över salladslök och sesamfrön och servera med ätpinnar och något gott att dricka.

Smaklig måltid!

onsdag 11 mars 2020

Gubbröra

Här kommer ett recept på min gubbröra. Gubbröror finns det säkert lika många recept som det finns kockar. Alla har sin gubbröra, både varm och kall. Jag gillar båda men här kommer en kall variant.
Har fuskat och gjort på färdigköpt potatissallad en självklart funkar det med egen gjord potatissallad också. Gubbröran blir lite mera matig och kanske något för personer som inte gillar för mycket sill. Men jag som gillar sill tar bara extra mycket sill i istället. Receptet är gjort på en liten burk potatissallad och räcker till 4 smörrebröd som den på bilden. Gör du små aptitretare och delar brödskivan i 4 delar så blir det minst 16-20 aptitretare. Som aptitretare kan du inte lägga lika mycket röra när man äter det som finger food.
Jag köper oftast både den stora och lilla burken från Grebbestads hummeransjovis hemma.

Recept för 4 smörrebröd:
1 liten burk potatissallad
1 hårdkokt ägg, kallt (6 min)
0,5 st rödlök, finhackad
1 msk gräslök, finhackad
55 eller 125 g ansjovis, hackad
Dill till garnering

Gör så här:
Blanda allt och beroende på hur mycket ansjovis du gillar så väljer du storlek på burk och man behöver ju inte ta alla 125 gram om man nöjer sig med 100 gram istället.

Jag tycker ju att gubbröran smakar bäst på rågbröd och här har du ett recept på ett saftigt rågbröd med smak av fänkål. En kall öl och snaps är ju också gott och då blir det en festmåltid.

Rågbröd med smak av fänkål
Snaps

Hoppas att det smakar!

Rågbröd med fänkål

Rågbröd är så himla gott och godare när det får ligga och mogna minst 1 dygn innan man börjar smaka på brödet. Degen görs i 2 dagar, första dagen gör man en deg som sedan får jäsa i rumstemperatur 24 timmar innan du blandar i det sista mjölet och sedan låter den jäsa ytterligare 2 timmar i brödform innan du bakar den i ugnen 1 timme. Sedan ska den ligga och svalna i handduk och sedan vänta 1 dygn innan du smakar på det goda brödet. Det har ju en hård yta och gör att man kan skiva så tunt så man nästan kan se igenom. Ett klassiskt smørrebrød ska brödet vara tunt och sedan mycket pålägg. Vill du göra små aptitretare så delar du brödskivan i 4 delar och perfekt mumsbit med lite god röra på till en välkomstdrink.

Ingredienser till 2 formbröd där varje form är på 1,3 liter:
Deg 1:
12 g brödjäst
5 dl vatten, 37 grader
2 dl filmmjölk
1 msk honung
1 msk salt
560 g rågmjöl, grovt

Deg 2:
360 g vetemjöl
2 msk fänkål som du stöter väl i mortel.

Smör till formen

Gör så här:
Blanda ut jästen i det ljumna vattnet. Sedan tillsätter du honung, salt och filmjölk och blanda väl innan du rör ner rågmjölet. Blanda noga och täck bunken med plastfilm och låt jäsa beroende på rumstemperatur, men har du runt 22 grader så räcker det med 24 timmars jäsning. Har du svalare hemma i köket så kan det gå åt en halv dag till.
Nu är det dags att stöta fänkål i mortel. Blanda fänkålen sedan med vetemjölet.
Nu är det dags att blanda i vetemjölet sakta och lugnt. Blanda lite mjöl i taget och här använder jag en trägaffel. Degen ska vara kletig. Smöra formarna. För att det ska bli lika mycket deg, brukar jag väga och se så det blir lika mycket deg i varje form. Skaka formarna väl mot diskbänken så degen sätter sig och packar sig.
Nu ska de jäsa igen 2 timmar och eftersom degen är kletig så är det bäst att lägga bakplåtspapper över formarna. Tar man typ plastfilm så fastnar degen på plastfilmen och mycket av degen följer med plasten när du tar av innan den åker in i ugnen.
När du gjort allt det här är det dags att sätta på ugnen så den är 200 grader varm lagom till brödet är färdigjäst.
Grädda bröden 1 timme och sedan tar du bort formen och låter brödet ligga i ugnen ytterligare 10 minuter för att få en hård skorpa runt brödet.
Nu ska brödet svalna inlindat i bakhandduk och låt brödet vila minst 1 dygn så blir det så saftigt och smaken kommer fram innan du skivar och njuter av det goda brödet.

Nu är det dags att planera vilka pålägg som ska ligga på brödskivan.

torsdag 5 mars 2020

Saffranspannkaka

Saffranspannkaka en landskapsrätt från Gotland och ett måste att äta om man är på Gotland sägs det. Jag har aldrig varit på Gotland men jag har gjort saffranspannkaka som är så god. Älskar du saffran och småländsk ostkaka då är detta något för dig. Det är ju ingen ostmassa i denna pannkaka utan risarynsgröt, men med hackad mandel så får man texturen i munnen med känslan av ostkaka. Man ska servera saffranspannkakan med salmbärssylt, men eftersom vi här på fastlandet inte har sådana bär, så är en mix av hallon- och björnbärsylt så nära du kan komma salmbärssylt. Saffran kom till Gotland på medeltiden genom hansatiden och bytesvaror som byte till sig - saffran och mandel. Gör en stor form och frys in i små förpackningar. Smidig dessert att bjuda på och uppskattad. Jag hade aldrig ätit detta tidigare och det är bara drygt ett år sedan jag blev bjuden på detta för första gången och blev förälskad.

Ingredienser för 6-8 personer:
1 liter  risgrynsgröt, kall
(vill du fuska så kan du köpa färdigkokt i butik)
0,5 g saffran
2 msk strösocker
1 dl mandel, skållad och hackad
3 ägg
1,5  dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
smör till formen

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Mortla saffran med sockret. Skålla mandel och hacka fint.
Blanda väl risgrynsgröt med ägg, grädde, vaniljsocker, mandel och saffran. Smöra en form 20x30 cm.  Häll i formen och grädda i cirka 30 minuter i ugnen. Låt svalna och servera med vispad grädde och sylt. Helst salmbär förstås men en kombo av hallon- och björnbärssylt funkar jättebra.

Smaklig måltid!

tisdag 3 mars 2020

Kringlor

Kringlan som är bagarskråets symbol sedan sekler och urminnes tider tillbaka. Ja, redan på romartiden var kringlan visst symbol för bageri.
Mina barnbarn har en arbetsgrupp på fritids som är bakning, och de frågade mig om något gammalt klassiskt recept som de sedan kan baka och bjuda på inför kommande öppet hus. Då passar ju verkligen dessa klassiska kringlor och som dessutom är himla goda och som bara smälter i munnen och är i smaken som klassiska shortbread.

Det här behöver man till cirka 70 kringlor:
500 g svalt smör
9 dl vetemjöl (500 g)
1,5 dl strösocker
4 msk kallt vatten

Garnering: 
Pärlsocker

Gör så här:
Blanda samman smör, mjöl och socker. Arbeta också in det kalla vattnet mot slutet.
Jag tryckte ut degen mellan bakplåtspapper så att det blev en längd på 15 cm, och ungefär en fingertjocklek på höjden.
Låt degen vila i kylskåpet några timmar eller över natten.
Sätt ugnen på 250 grader.
Dela sedan med kniv långa längder  (15 cm) i fingertjocklek. Rulla dem lätt och forma till kringlor, doppa i pärlsocker och lägg dem med sockersidan uppåt förstås på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda 6-8 minuter. Lyft över de ljust gräddade kakorna på galler och låt dem kallna.

Perfekt till kaffet!