Jag bara älskar svärmor Märtas skorpor, så goda att doppa skorpor och speciellt underskorpor i nybryggt starkt kaffe. Det får mig också att minnas min mormor Leila och hennes skorpor som hon köpte på Odenbageriet nere vid Mjölkafållan i Huskvarna. Där fanns det både långa skurna och runda skorpor.
Ingredienser:
5 dl mjölk
200 g smält smör
50 g jäst
1,5 tsk bikarbonat
1,5 dl socker
4 tsk stött kardemumma
840 g vetemjöl, special
Ingredienser:
5 dl mjölk
200 g smält smör
50 g jäst
1,5 tsk bikarbonat
1,5 dl socker
4 tsk stött kardemumma
840 g vetemjöl, special
Blanda allt tillsammans till en smidig deg, alltså börja med att smälta smöret, slå i mjölken så att degspadet blir 37 grader och häll över jästen.
När degen jäst baka till små runda bullar och grädda i 250 grader tills de fått en ljusbrun fin färg. När de svalnat dela med en gaffel, rosta dem en aning och torka dem sedan i ugnen på svag värme 50-75 grader tills de är riktigt torra. Sätt ugnen på glänt så blir de riktigt möra.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar