söndag 18 september 2011
Kaya Toast - Singaporefrukost
Kaya är en ljuvlig sylt här i Singapore som är gjord av ägg, kokosmjölk, socker och smaksatt med den unika Pandan bladet. Kaya betyder "rik" på malajiska. Perfekt med smörad toast eller vanlig toast, till frukost eller afternoon tea. Bor du på Raffles Hotel så är det en klassiker till frukosten. Detta är den nationella frukosten här i Singapore!
Kaya Toast är två skivor vitt bröd, kvadratiska som är rostat på en kolgrill. Det är ett tunt lager av smör på de båda vita brödskivorna och sedan kayasylt som man lägg ihop, rosta i ugnen på hög värme tills de är ljusbruna.
Om du nu skulle vilja göra kaya själv, så kommer det ett recept här. Jag däremot köper min i shoppen på Raffles Hotel.
Ingredienser:
250 ml kokosmjölk (helst färskpressad)
8 Pandan blad
250 g socker
Nypa salt
8 ägg
4 skivor vitt bröd
Smör
Gör så här:
1. Blanda ägg, socker och salt i en stor skål tills sockret är upplöst.
2. Använd en gaffel för att gå igenom Pandanbladen för att frigöra de eteriska oljor och arom. Knyt ihop dem och lägg i en kastrull tillsammans med kokosmjölk.
3. Koka upp kokosmjölk försiktigt. När det börjar koka, vispa i kokosmjölk i äggsmeten långsamt.
4. När det är välblandat, plocka upp Pandan blad och häll blandningen genom en sil. Värm blandningen försiktigt under omrörning tills den tjocknar till en vaniljsås, 20-30 minuter. Låt svalna helt innan servering.
5. Lägg ett tunt lager av smör på de vita brödskivorna och sedan ett tjockt lager kayasylt och lägg ihop, rosta i ugnen på hög värme tills de är ljusbruna. Skär bort kanterna och delar den sedan diagonalt så det skapas två triangelformade kaya toast.
6. Kaya toast serveras vanligen tillsammans med en kopp te eller svart kaffe och en eller två halva löskokta ägg. Singaporianerna tillsätter soya och peppar i äggulan, men jag föredrar enbart salt.
En bra Kaya toast är en där det är rejält av kayasylt, och det finns liten mängd smör. Ytan på Kaya toast är något krispig, så när du biter i kaya toast, kan du upplever du det mjuka inuti och krispig på utsidan av Kaya toast plus den söta smaken av kokos, ägg, sylt och smör.
Kayasylt är ljust grön som ni kan se på bilden.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar