torsdag 26 januari 2012

Tonfisksallad


Har man bara en tonfiskburk hemma i skafferiet och förstås lite grönsaker, ägg, majonäs och lite annat i kylskåpet så kan man slänga ihop en tonfisksallad ganska snabbt.
Ett tips är att man alltid har ett gäng hårdkokta ägg i kylskåpet på lager. Vi kokar alltid minst 10-12 varje gång. Bra att ha när man blir hungrig och smidigt.

Ingredienser:
1 burk tonfisk i vatten
1 rödlök, liten
1 ägg, hårdkokt
Kalamata med kärna
Blandsallad
Ärtskott
Tomat
Gurka
Paprika
osv osv

Gör så här:
Behövs nog ingen direkt förklaring utan man tar det man har som Kajsa Varg sa, och gör till en god sallad.
Gäller bara att det finns hårdkokta ägg på lager om man nu gillar ägg förstås. Annars tar det ju lite längre tid att göra salladen om man ska koka ägg, och låta desss kallna också.
Man kan om man vill mixa ihop tonfisk med majonäs till en röra, och krydda med lite riven lök, salt och peppar.
Dra några varv med svartpepparkvarnen över salladen.
Serveras med kallt vatten eller vill man lyxa till det passar ett rosévin perfekt.

fredag 20 januari 2012

Portvinssås


Ett enkelt och smidigt recept som vi ofta brukar göra, speciellt på fredagarna när vi bara steker en köttbit och vill ha en god sås till snabbt.

Ingredienser 2-4 personer:
2 st scharlottenlökar eller 0,5 st liten gul lök
1 msk smör att svetta till löken med
1,5 dl portvin, rött
1,5 msk kalvbuljongkoncentrat (Bongs)
100 g smör

Gör så här:
Börja med att ta ut smöret så det blir rumsvarmt.
Hacka löken fint och svetta till i kastrullen med 1 msk smör utan att den får färg.
Slå på portvin och buljongen och låt sjuda mycket sakta i 10 min.
Så långt kan du förbereda.
Stek köttet och när köttet börjar bli klart monterar du ner i såsen smöret och rör om.
Lägg upp köttet på varma tallrika och fördela såsen över köttet, garnera gärna med timjankvist.
Bäst kött är förstås oxfilé, men det går ju även bra att servera denna såsen faktiskt även till pannbiffar och varför inte till pocherad torskrygg. Något att våga testa!

fredag 13 januari 2012

Varm hummer i smörig sås


En lyxig och smidig förrätt som passar också som liten rätt tillsammans med ett glas vin eller Champagne med gott vitt bröd att suga upp såsen med.

Ingredienser för 4 personer:
2 st djupfrysta humrar
2 st charlottenlökar, mycket finhackade
2 msk Bongs fiskbuljong på flaska
1,5 dl vatten
1 dl Champagne eller vitt vin, kan ersättas med vatten
0,5 st röd paprika, mycket finhackad
0,5 st orange paprika, mycket finhackad
0,5 st grön paprika, mycket finhackad
150 g smör, rumsvarmt
Persiljebuketter

Gör så här:
Börja med att värma 4 tallrikar.
Klyv hummern och plocka ut köttet försiktigt så så att det blir så stora och hela bitar som möjligt, även klorna.
Tag 1 msk av smöret och svetta den fint hackade charlottenlöken, slå på vätskan och buljongen och låt koka upp några minuter.
Under tiden finhackar du paprikan.
Lägg nu ner försiktigt i fiskbuljongen, hummerköttet och värm det hastigt. Plocka sedan upp det och lägg på ett fat och täck över så de håller sig varma.
Montera nu ner smöret i buljongen och sedan sist lägger du den finhackade paprikan.
Lägg nu upp hummerköttet på varma tallrikar, fördela smörsåsen runt om och garnera med persilja.
Serveras med ett gott bröd och Champagne, men förstås går det bra med även vitt vin och kallt vatten.

torsdag 5 januari 2012

Kycklingbullar med citrongräs


Här kommer ett recept som är enkelt och gott. Fick idéen när jag är på ett av våra favoritställen här i Singapore, Thai Smile Café. Där serveras Lemongrass Chicken Balls med Sweet Chilisås och vi gillar detta skarpt. Här kommer mitt recept, som fick betyget MVG av Tommy för att vara en kopia av originalet.

Ingredienser:
400 g kycklingfärs
0,5 dl havregryn
0,5 dl vatten
1 st vitlöksklyfta, riven eller pressad
1 msk korianderfrö, mald
1 msk torkade korianderblad eller en bukett (kruka) färska finhackade korianderblad
1 tsk salt
0,5 krm cayennepeppar
4-6 st Lemongrass strå
Smör till stekning
Tillbehör:
Sweet Chilisås, typ thai

Gör så här:
Blanda havregryn, vatten, vitlök, kryddor och salt och låt stå och dra en stund innan, under tiden river du 1 st citrongräs och blandar i röran. Blanda nu ner kycklingfärsen, försiktigt med en gaffel så inte färsen blir för fin.
Skölj och dela lemongrass i lagom bitar, se bild.
Forma lagom stora kyckloingbullar runt varje lemongrass.
Stekt långsamt i smör runt om i ca. 10-15 min i stekpanna.
Serveras med Sweet Chilisås av typ Thai.