måndag 5 mars 2012
Smörstekta champinjoner
Smörstekta champinjoner är ett gott tillbehör till många olika rätter som coq au vin eller boeuf bourguignon. Fint stekta champinjoner och också gott som tapasrätt men då krydda man med vitlök och persilja också.
Viktigt är att champinjonerna är torra och att man inte steker för mycket åt gången, då blir svampen mera kokt än stekt. Ska du steka mycket svamp, stek i omgångar.
Ingredienser för 225 g färska champinjoner:
25 g smör
salt och vitpeppar
(1 pressad vitlöksklyfta)
(1 knippe hackad persilja)
Gör så här:
Skölj och torka champinjonerna, är champinjonerna stora, dela dem i 4 delar.
Sätt en stekpanna med smör över stark värme.
När smörskummet lagt sig är smöret varmt, så du kan lägga i champinjonerna, skaka omkring svampen i 4-5 minuter. Under stekningen tar svampen först åt sig fettet, efter 2-3 minuter börjar fettet krypa ur svampen igen och champinjonerna börjar brynas. Så snart de är brynta är de färdiga. Salta och peppra.
Vill du äta champinjonerna som tapasrätt tillsätt pressad vitlök och skaka om någon minut och tillsätt den hackade persilja.
Receptet har jag hämtat delvis från Julia Childs kokbok
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar