Apelsinkladdkaka tillhör en av mina favoriter, frisk och så där härligt gott till en kopp starkt svenskt kaffe.
Passar just i dessa tider extra perfekt, efter att man ätit kräftor men förstås också vilken tid på året som helst. Kakan är god som den är, men man kan servera vanlijglass eller lättvispad grädde till som grädde på moset.
Testa också med citron, byt då ut apelsinen mot citron och även de syltade apelsinskalen mot citron förstås.
Ingredienser
2 ägg
2,5 dl socker
150 g smör, smält
1 tsk vaniljsocker
1 apelsin, saft och skal
1,5 dl vetemjöl
Garnering:
Syltade apelsinskal (se länk på recept)
2 dl florsocker och någon tsk saft från pressade apelsinen, testa dig fram så det inte blir för mycket vätska.
Gör så här:
Sätt ugen på 150 grader.
Klipp till ett bakplåtspapper som passar i botten på kakformen med löstagbara kanter.
Vispa ägg och socker. Tillsätt rivet skal och saft från en apelsin. Blanda i vaniljsocker och det smälta smör. Rör i vetemjöl. Häll smeten i formen med löstagbara kanter och med bakplåtspapper i botten. Grädda mitt i ugnen i 150 grader i cirka 35 minuter. Lägg på garneringen när kakan är kall.
Servera kakan kylskåpskall tillsammans med lättvispad grädde eller vaniljglass.
Grattis
SvaraRaderaGrattis!
SvaraRaderagrattis
SvaraRadera