En favorit, lätt och smidig att göra. Rullen kan stå förberedd och klar för ugnen. Frasig och nygräddad kan den sedan serveras till kallt kött på buffén likaväl som till stekt- lax, kycklingfilé eller till stekt oxfilé med en portvinssås. Detta är också en bra ersättare för västerbottenpajen som är populär till kräftbuffén och det passar ju i dessa tider.
Det här behövs till en rulle, ca 6 personer:
1 rulle färsk smördeg
600 g potatis (gärna fast sort)
1 vitlöksklyfta
3 msk smör
3/4 tsk salt
100 g riven västerbottenost
Till pensling:
1 msk smör + flingsalt (på bilden är det rosa krossat himalayansalt)
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225°. Värm en stekpanna eller wok. Rulla ut smördegen på sitt papper på en plåt.
2. Skala potatisen, riv den grovt.
3. Fräs upp smöret, rör ner och fräs potatisen med pressad vitlök under omrörning några minuter. Potatisen steks bara helt lätt och ska inte packa ihop sig, lufta den med ett par gafflar och (häll upp den på en tallrik för att svalna om rullen förbereds för nästa dag) häll upp och fördela den över smördegen.
4. Salta och häll över den rivna västerbottenosten och rulla ihop löst (svep rullen i pappret om den inte ska gräddas direkt).
5. Pensla med smält smör, strö över flingsalt och grädda mitt i ugnen 20 minuter. Servera rullen nygräddad i bitar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar