Caipirinha med passionsfrukt eller som vi kallar den 5-0.
Året var 2004 och HV tar Sitt Andra SM-guld mot Färjestad med 5-0. För varje mål som HV gör, dricker vi en sådan drink ,och det blev hela fem stycken. Vi var riktigt glad kan jag säga;)! Kanske den här drinken passar ikväll när Sverige spelar semifinal mot Tyskland och det skulle ju sitta fint om det blir 5-0 till Sverige.
OBS! Vinner Sverige med dessa siffror, får motorfordon stå stilla imorgon, Don't drive and drink!
Ingredienser för en drink:
1 stor passionsfrukt eller 2 små
1 msk strösocker
Massor av isbitar
0,5 -1 dl ljus rom
Gör så här:
Gröp ur passionsfrukten och lägg I ett tumbler glas. Rör socker och passionsfrukt tills sockret löst sig. Fyll glaset med isbitar och fyll upp med ljus rom rör om och.
Ska nog köpa ett helt gäng med passionsfrukt att ta med hem till Sverige nu på fredag i resväskan, de är stora som stora äpplen. Passionsfrukt är en av de mest fiberrika frukter som finns. TIPS! Man kan också göra den färdig i en flaska och förvara i kylen tills det blir dags om man är många som ska dricka den. Annars är det trevligt att göra en ny efter varje mål.
onsdag 24 juli 2013
lördag 13 juli 2013
Stekt ägg med paprika
En kul och rolig variant på stekt ägg. Perfekt form och mixa gärna med både grön och gul om ni är flera som ska äta stekta ägg. Se till att inte skära för tunna skivor och använd små ägg, annars rinner vitan lätt över. Skulle vitan rinna över så plockar du bort och fixa till det när de är stekta. När paprikan stekt, blir den inte så stark i smaken utan mera en lite sötare smak, precis som när man grillar papriken eller rostar den i ugnen.
Ingredienser:
Ägg, ekologiska
Paprika större modell
Smör
Salt och peppar
Gör så här:
Tvätta och skiva paprikan i tjocka skivor.
Knäck ett ägg i ett glas.
Värm en stekpanna med smör till smöret slutat prata. Lägg i paprikaringarna och häll försiktigt i ett ägg i varje paprikaring. Rinner det vitan över fixar du lätt till det efter att de är färdigstekta. Stek nu tills du tycker att äggen är färdiga efter din smak. Jag föredrar lös gula.
Ingredienser:
Ägg, ekologiska
Paprika större modell
Smör
Salt och peppar
Gör så här:
Tvätta och skiva paprikan i tjocka skivor.
Knäck ett ägg i ett glas.
Värm en stekpanna med smör till smöret slutat prata. Lägg i paprikaringarna och häll försiktigt i ett ägg i varje paprikaring. Rinner det vitan över fixar du lätt till det efter att de är färdigstekta. Stek nu tills du tycker att äggen är färdiga efter din smak. Jag föredrar lös gula.
lördag 6 juli 2013
Korvstroganoff
Korvstroganoff är en populär maträtt bland barn och även vuxna, en riktig klassiker. Här har jag skojat till det med barnbarnet Leia och gjort en gris av falukorven med hjälp av pepparkaksmåttet. Skär skivor istället på längden, se till att göra så att alla får var sin gris. Grisen serverade jag kall, många föredrar en skiva kall falukorv. Vi föredrar också ett fluffigt potatismos till korvstroganoff, men ris funkar också men inte alls lika gott.
Ingredienser för 4 personer:
700 g falukorv
3 st gula lökar, finhackade
3-4 dl grädde
1 dl Heinze chilisås
0,5 dl Heinze ketcup
1 tsk paprikapulver
2 uns cayennepeppar
salt
smör till stekning
Gör så här:
Ska du äta potatis mos till, så börja med att skala potatisen och dela i mindre bitar innan du börjar med stroganoggen.
Börja med att hacka löken och stek den glansig i en stekgryta, långsamt i lite smör.
Dela falukorven i små biter, beroende på om det finns barn som ska äta eller inte. Gör även grisar.
När löken är klar lägger du i korvbitarna och rör om och steker lite, slå på grädde och häll i chilisås, ketcup och kryddor. Rör om och låt puttra så grädden kokar ihop lite och det bli lagom såsigt.
Under tiden gör du potatismoset.
Klart!
onsdag 3 juli 2013
Strömminglåda med kaviar
Strömming är en favorit och speciellt när man varit en längre tid utomlands, så längtar man efter stekt strömming men också efter goda strömminglådor, varma som kalla. Man kan blanda nästan precis det man gillar så blir det gott. Något som jag blandar ofta till olika maträtter är en blandning med majonäs och kaviar som till varm macka, och även kungens speciall kaviarsuffle. Här gör jag en kaviarströmminglåda, som vi äter kall till smörigt potatismos men man kan äta den varm också men jag tycker att smaken kommer fram när den är kall.
Ingredienser till 4 personer:
600 g strömmingfiléer (småfiléer)
salt
2 dl majonäs
1 dl mjölk
2 msk orökt kaviar Ejders eller liknande men det funkar med Kalles också.
0,5 st finhackad rödlök
1 dl finhackad dill
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj en ugnsfast form. Ta bort ryggfenan från filéerna. Salta och rulla ihop med skinnsidan utåt och lägg tajt i formen.
Blanda majonäs, mjölk, kaviar, hackad rödlök och hälften av dillen i en bunke och häll över strömmingen.
Baka i ugnen 30 minuter. Servera med ett riktigt smörigt potatismos och häll på resten av dillen på strömminglådan innan serveringen när den svalnat eller så lägger du på dillen när den är varm om du föredrar det.
Smörigt potatismoset så använder jag till 500 g potatis, 150 g rumsvarmt smör och 1 dl vispgrädde, salt och vitpeppar.
Blir hur gott som helst!