tisdag 7 augusti 2018

Potatissallad

Hemmagjord potatissallad smakar extra gott och speciellt när den är precis nygjord med ljummen potatis och inte kylskåpskall. Men man kan ju också göra den med kall potatis, men jag föredrar den med ljummen potatis för jag tycker smakerna blir så mycket mera, så beror det ju också om det är en ensamrätt till något kött eller till en buffé. Buffé då passar ju förstås den kalla allra bäst.
Bäst är små delikatesspotatis eller förstås färska om det är den årstiden.
Potatissallad smakar ju gott till så mycket, bara fantasin som sätter stopp där.

Ingredienser för 4 personer:
1 kg potatis, små delikatess eller färskpotatis, (1 msk salt till 1 liter vatten att koka potatisen i)
2 dl majonäs
3 dl grädde
1 knippe gräslök, hackad fint
1 vitlöksklyfta, riven
nymald svartpeppar och salt

Gör så här:
Börja med att tvätt potatisen och koka den sedan i rikligt med saltvatten.
När potatisen är färdigkokt, sköljer du potatisen direkt i kallt vatten och skalar potatisen genom att dra av skalet, går oftast lätt som en plätt.
Lägg sedan potatisen att svalna något.
Under tiden som potatisen kokat har du rört blandat majonäsen med grädde, lagt i vitlök och gräslök och smakat av med mycket nymald svartpeppar och lite salt.
Nu är det bara att dela potatisarna i mindre bitar, små runda kanske bara på hälften och lite större i fyra delar.
Blanda sedan ner potatisen i majonnäsblandningen och rör om försiktigt så inte potatisen blir mosig.
Vill du göra en kall potatissallad så kan du koka potatisen dagen innan istället.
Garnera med lite hackad gräslök och nymald svartpeppar över allt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar