Vi gillar en klassisk vit sås med kryddpeppar till våran stekta isterband, kokt potatis och lite persilja till. Kokta gröna ärtor och lite stark senap också är pricken över i:et. Vit sås som är bottenred, alltså jag smälter smör i en kastrull och rör ner mjölet. Béchamelsås vispar man ut mjölet i mjölken först och värmer sedan. Denna såsen har jag ätit sedan jag var liten och just till isterband, mycket mald kryddpeppar som var med redan från början i smöret i kastrullen. Barndomsminnen till tusen!
Ingredienser för 4 personer:
3 msk smör
3 msk vetemjöl
1 tsk mald kryddpeppar
0,5 tsk salt
0,5 krm mald vitpeppar
5 dl mjölk (3%)
1 dl grädde
(stekfettet från stekpannan med isterbanden)
Gör så här:
Smält smöret i kastrullen tillsammans med kryddorna på svag värme, när smöret är smält rör du ner mjölet och låter mjölet puttra i smöret utan att det tar färg i 3 minuter. Nu vispar du i mjölk och grädde och låter det koka upp försiktigt. Passa kastrullen så det inte kokar över och rör i botten så det inte bränner vid. Koka såsen minst 5 minuter.
När isterbanden är stekt så brukar jag ta stekfettet från isterbanden i panna och vispa ner i såsen precis innan serveringen.
Smaklig måltid!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar