måndag 10 februari 2020

Köttfärslimpa - allt i ett


Så gott och enkelt att göra denna middagen och perfekt när man är många men som igår så gjorde jag den bara till mig och min man till söndagsmiddag. Gör du till många är det bara att göra dubbel sats eller trippel sats. Gör du en stor sats så är långpanna ett måste.

Ingredienser för 2-4 personer:
400 g blandfärs
1 st liten gul lök, mixad/riven
1 dl kallt vatten
1 dl mjölk
4 msk osötat ströbröd
1 msk potatismjöl
1 tsk salt
1 krm vitpeppar, mald
1 krm svartpeppar, nymald
1 ägg


Allt i ett:
4-6 st potatisar
2 st morötter
1 st gul lök
olivolja
salt och nymald svartpeppar

Sås:
2 dl grädde, 40%
2 msk kalvfond

Tillbehör:
Lingonsylt

Gör så här:
Börja med att sätta på ugnen på 200 grader.
Börja med att blanda ihop de torra produkterna i en stor skål.
Mixa sedan den gula löken med vatten och blanda sedan med det torra och tillsätt mjölken. 
Tillsätt också ägget och låt det stå och svälla en stund.
Blanda sedan i färsen och gör till en jämn smet.
Olja en form stor så du får plats med grönsakerna vid sidan om. Forma färsen till en limpa diagonalt i formen.
Sätt nu in formen i mitten av ugnen i 20 minuter.
Under tiden skalar du potatisen och delar i klyftor. Skala morötter och dela i mindre bitar och klyfta den göra löken i små klyftor. Lägg allt i en skål och blanda i några droppar olivolja, salta och några varv med svartpepparkvarnen och blanda. När 20 minuter gått så fördela detta vid sidorna om köttfärslimpan.
Sätt in i ugnen cirka 30-35 min. 
Under tiden blandar du ihop i en liten skål grädde och kalvfond. Fördela detta över allt och sätt in i ugnen ytterligare 10-15 minuter så det gottar till sig och bubblar. 
Nu är det bara att servera med lingonsylt.

Smaklig måltid! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar