Nu har vi många hösthallon i trädgården och då är det perfekt även om det går precis lika bra att göra på frysta hallon. De blir bara lite blötare och man får blanda i lite potatismjöl i dessa hallon såfall. Vi gillar smulpaj med havregryn och vetemjöl och där jag först bryner smöret till en sådär härlig koladoftande smuldeg där också havssaltet ger det där lilla extra.
Ingredienser för 4 personer:
500 gram hallon
2 msk strösocker
(1-2 tsk potatismjöl om hallonen varit frusna)
1 msk smör till formen
125 gram smör, brynt
3 msk strösocker
2 dl vetemjöl
2 dl havregryn
2 krm havssalt
Gör så här:
Börja med att sätta på ugnen på 200 grader.
Bryn smöret försiktigt i en kastrull så det inte bränns. Låt smöret svalna något innan du rör ner gryn, mjöl, socker och salt.
Smöra en 26 cm stor form och lägg hallonen och strö över socker och eventuellt potatismjöl. Fördela grynblandningen över.
Ställ in pajformen i ugnen i mitten och grädda den ljusbrun i cirka 25 minuter.
Låt pajen svalna något och vi serverar med vaniljglass eller det du tycker om.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar