måndag 7 oktober 2024
Hallonpaj
tisdag 1 oktober 2024
Dumplings - smashade med fläskfärs och ingefära
fredag 31 maj 2024
Svartvinbärsbladssaft
En klassisk saft på svartavinbärsblad, så enkelt och så gott. Ungefär samma vis som man gör fläderblomssaft. Barnbarnen var här igår och smakade och de sa direkt, fläderblom. Men om man doftar på saften innan man smakar, så känner man doften av svartvinbär. Eftersom det är citron i både denna saften och fläder, så tar citronen över något och då är det svårt att bestämma vad det smakar. När man gör saft och speciellt saft som man inte kokat frukten, utan bara lagen så är det verkligen viktigt att flaskorna man silar upp saften i är rena. Vilken tur att jag hittade några tomma flaskor renat, så pass rena att de fortfarande doftade sprit. Flaskor som brännvinet jag gjort Limoncello av. Läskande gott och här finns det många möjligheter att testa och blanda. Någon centiliter i en Gin & Tonic. Ska nog testa det i eftermiddag.
Sockerdricka, gillar du det? Jag blandade bara en uns av svartvinbärsbladssaft i kolsyrat vatten och då smakade det sockerdricka. Googlade och läste lite vad sockerdricka innehåller och hittade vad arom bestod av i gamla recept när det gjordes på apoteket och då var det just svartvinbärsblad. När du läser på en sockerdricka idag vad den innehåller, står det vatten, socker, citronsyra och arom. Här kan du ju styra hur mycket socker din sockerdricka ska innehålla. Att smaksätta sitt kolsyrade kylda vatten med bara en uns av saften räcker för att få en läskande dryck. Barnbarnens favorit!
onsdag 22 maj 2024
Kokt vit sparris
Maj månad är det säsong för vit färsk sparris. Först kommer den tyska sparrisen till butikerna och snart så kommer även den svenska och först ut är väl Skåne. Finns ett ställe utanför Hjo som odlar som heter Vätternsparris. Jag gillar att äta sparrisen ljummen, inte för varm och inte kall. Jag gillar också en handslagen beasås till, och man kan fuska och köp en färdig. Min favorit är ICA:s Selections och så nära en handslagen med mycket smak.
måndag 22 april 2024
Krabbröra
Recheio de Sapateira heter rätten på portugisiska och jag kan säga att den smakar så gott. Har bara sett den på bild tidigare, men det har sett så gott ut. Nu när vi var på Madeira så serverades detta på hotellet en kväll när det var skaldjursbuffé. Jag såg direkt detta, då man använder själva skalet från krabban och där allt det goda finna som man hackar ner. Numera när man köper krabbor i Sverige, så är de röntgade, så man vet att det är fyllda. Man vill ju inte köpa en tom krabba. Det jobbiga med att tillreda rätten är att bryta sig in i skalet utan att skada skalet eller sig själv. När vi kom hem från semestern, så var jag tvungen att göra rätten och kan säga att min röra smakade godare än den jag fick på hotellet även om den smakade så gott att jag ville göra den direkt när jag kom hem.
1 kokt krabba
2 hårdkokta ägg, finhackat
50 g pickles, finhackat
2 msk Heinz ketchup
2 msk osötat ströbröd
5 cl öl
200 g majonnäs.
Hackad persilja
Citronklyftor
Separera ben och klor. Bryt upp insidan från stjärten försiktigt. Gröp ur med en sked fyllningen i som finns i huven och spara skalet. Grovhacka krabbafyllningen, hacka ägg och pickles.
Lägg krabbhacket, hackade ägg, pickles och ketchup i en skål.
Tillsätt sedan ströbröd och öl. Blanda väl.
Tillsätt till sist majonnäsen, smaka av med salt och peppar och blanda allt väl. Fyll skalet på krabban med denna underbara röra och servera med knäckta klor och benen, citronsaft, hackad persilja och komplettera med valfritt rostat bröd.
söndag 7 april 2024
Ugnsbakad fläskkarré
600 g fläskkarré
2 dl vitt torrt vin
3 vitlöksklyftor
1 lagerblad
2 msk olivolja
Salt och nymald svartpeppar
1 msk smör
Små delikatesspotatisar
Sallad och bröd till serveringen.
Lägg fram köttet och låt det bli rumsvarmt. Sätt ugnen på 125 grader. Häll vin i en skål och skala vitlöken och lägg i vinet tillsammans med lagerblad och olivolja. Krydda köttet rejält med salt och svartpeppar runt om.
Lägg nu en smörklick i stekgryta och bryn köttet runt om så det få en fin färg. Häll nu över inblandningen och sätt på locket och skjuts in i ugnen. Jag använder en emaljerad gjutjärnsgryta med tungt lock, så det sippar ut minimalt med vätska. Låt nu köttet bakas i minst 4 timmar, har du inte ett tungt lock, så checka så det inte går torrt i grytan, slå på då lite vatten.
Det är gott med små potatisar till. Jag tvättar små potatisar och pickar skalen med en tandpetare och låter potatisen gå med efter 4 timmar, så lyfter jag av locket och höjer temperaturen till 150 grader, öser köttet och steker på 45 minuter eller tills potatisen är mjuk inuti.
Serveras med stekskyn, sallad och en god baguette.