måndag 7 oktober 2024

Hallonpaj

Nu har vi många hösthallon i trädgården och då är det perfekt även om det går precis lika bra att göra på frysta hallon. De blir bara lite blötare och man får blanda i lite potatismjöl i dessa hallon såfall. Vi gillar smulpaj med havregryn och vetemjöl och där jag först bryner smöret till en sådär härlig koladoftande smuldeg där också havssaltet ger det där lilla extra.

Ingredienser för 4 personer:
500 gram hallon 
2 msk strösocker
(1-2 tsk potatismjöl om hallonen varit frusna)
1 msk smör till formen
125 gram smör, brynt
3 msk strösocker
2 dl vetemjöl
2 dl havregryn
2 krm havssalt

Gör så här:
Börja med att sätta på ugnen på 200 grader.
Bryn smöret försiktigt i en kastrull så det inte bränns. Låt smöret svalna något innan du rör ner gryn, mjöl, socker och salt.
Smöra en 26 cm stor form och lägg hallonen och strö över socker och eventuellt potatismjöl. Fördela grynblandningen över. 
Ställ in pajformen i ugnen i mitten och grädda den ljusbrun i cirka 25 minuter.
Låt pajen svalna något och vi serverar med vaniljglass eller det du tycker om.


 

tisdag 1 oktober 2024

Dumplings - smashade med fläskfärs och ingefära

Älskar dumplings och det är lite av ett handarbete att pyssla med och man får inte vara stressad, men man kan säga att det är lite avstressande att pyssla med. Roligt också att göra det tillsammans med familj och vänner, men även alldeles själv, så gör du det i din takt. Men om du vill snabba på så är detta grejen om du ska göra många och rätten är perfekt att göra till en buffé också, eller frysa in. Gott att ha och bara värma till. Det som skiljer smashed dumplings från de klassiska dumplingsen är bara tillagningen. Istället för att steka och ånga, så stekts de i en het stekpanna med rapsolja, steker sidan med fyllningen först innan man vänder och steker andra sidan. Så mycket smidigare! När man äter så viker man ihop den, lägger lite sojadressing på och lite grönsaker och skjuts in i munnen.

Ingredienser för 4 personer:

Fyllnigen:
2-3 blad salladskål, förvälld och fint hackade
1 dl salladslök, fint hackad
2 msk riven färsk ingefära
2 st vitlöksklyftor, rivna
500 g fläskfärs
1 tsk salt
2 krm vitpeppar, mald
1 tsk rårörsocker (funkar med vanligt socker också)
1 msk japansk soja
2 tsk sesamolja
1 msk potatismjöl

Dumplingsdeg:
200 gram vetemjöl special
110 gram vatten, 70 grader

Dippsås
2 msk japansk soja
1 msk rårörsocker
2 msk risvinäger
1 tsk riven färsk ingefära
1 finhackad vitlöksklyfta
1 tsk sesamolja
Finhackad färsk röd chili efter behag.

Gör så här:
Börja med degen. Värm vattnet och knåda snabbt ihop degen och lägg i en plastpåsen. Knåda genom plastpåsen lite då och då. Låt degen vila i rumstemperatur minst 1 timma.

Nu gör du dippsåsen så den får stå och dra till sig smakerna.

Nu gör vi fyllningen. Börja med att snabbt förvälla salladskålens blad i en minut i kokande vatten. Skölj i kallt vatten och krama ur allt vatten och hacka fint.
Hacka salladslöken fint.
Riv färsk ingefära och vitlök.
Blanda allt med 500 gram fläskfärs.
Krydda upp med salt, rårörsocker, japansk soja, mald vitpeppar, sesamolja, potatismjöl.
Blanda allt igen väl och ställ åt sidan en stund.

Nu ska vi göra smashad dumplings. Låt degen ligga i plastpåsen och ta ungefär 10 gram deg och rulla en boll. Jag rullar den sedan i mjöl och lägger den på en skärbräda av plast och kavla ut till en rund och tunn, stor som en liten plätta. Breder på av fläskfärsfyllningen ända ut till kanten. Jag gör ungefär 4-5 stycken åt gången. Värmer en stekpanna med lite rapsolja på medelvärme och steker med fyllningen först nedåt och gyllene, innan jag vänder och steker degsidan. Bra att ha en stekpanna med lock att lägga de färdiga, så de håller sig varma med du gör resten.

När du sedan äter så lägger du på lite dipp, viker ihop och stoppar i munnen. Gott med lite asiatisk morotssallad till.
Klicka på länken för receptet: Morotssallad


fredag 31 maj 2024

Svartvinbärsbladssaft














En klassisk saft på svartavinbärsblad, så enkelt och så gott. Ungefär samma vis som man gör fläderblomssaft. Barnbarnen var här igår och smakade och de sa direkt, fläderblom. Men om man doftar på saften innan man smakar, så känner man doften av svartvinbär. Eftersom det är citron i både denna saften och fläder, så tar citronen över något och då är det svårt att bestämma vad det smakar. När man gör saft och speciellt saft som man inte kokat frukten, utan bara lagen så är det verkligen viktigt att flaskorna man silar upp saften i är rena. Vilken tur att jag hittade några tomma flaskor renat, så pass rena att de fortfarande doftade sprit. Flaskor som brännvinet jag gjort Limoncello av. Läskande gott och här finns det många möjligheter att testa och blanda. Någon centiliter i en Gin & Tonic. Ska nog testa det i eftermiddag.

Sockerdricka, gillar du det? Jag blandade bara en uns av svartvinbärsbladssaft i kolsyrat vatten och då smakade det sockerdricka. Googlade och läste lite vad sockerdricka innehåller och hittade vad arom bestod av i gamla recept när det gjordes på apoteket och då var det just svartvinbärsblad. När du läser på en sockerdricka idag vad den innehåller, står det vatten, socker, citronsyra och arom. Här kan du ju styra hur mycket socker din sockerdricka ska innehålla. Att smaksätta sitt kolsyrade kylda vatten med bara en uns av saften räcker för att få en läskande dryck. Barnbarnens favorit!

Ingredienser:
8 dl svartvinbärsblad
1 st citron, ekologisk
7,5 dl socker
7,5 dl vatten
16 g citronsyra

Gör så här:
När du plockat bladen så sköljer du noga och låter rinna av. Lägger sedan i en rostfri bunke eller något som tål värme.
Tvätta den ekologiska citronen och skiva citronen runt och lägg upp på bladen som ett täcke.
Koka upp socker och vatten, så sockret löses upp och blanda sedan i citronsyran.
Häll sockerlagen över blad och citron. Täck med lock eller plastfolie.
Ställ kallt och låt stå och dra i minst 2 dagar men 5 dagar är bäst.
Sila upp och häll på rena flaskor och låt flaskorna förvaras i kylskåp.
Saften blandar jag 1 del saft och 3 delar vatten, men här är det bara att testa sig fram till sin smak.

onsdag 22 maj 2024

Kokt vit sparris
















Maj månad är det säsong för vit färsk sparris. Först kommer den tyska sparrisen till butikerna och snart så kommer även den svenska och först ut är väl Skåne. Finns ett ställe utanför Hjo som odlar som heter Vätternsparris. Jag gillar att äta sparrisen ljummen, inte för varm och inte kall. Jag gillar också en handslagen beasås till, och man kan fuska och köp en färdig. Min favorit är ICA:s Selections och så nära en handslagen med mycket smak.

Ingredienser till 500 g sparris:
1 liter vatten
2 tsk salt
2 tsk strösocker

Gör så här:
Börja med att skära av med en kniv cirka 5 cm av sparrisen längst ner.
Skala sparrisen med en potatisskalare och skala mera än vad du tror, så du får bort det träiga. När du har skalat en gång, skala helt enkelt en gång till.
Lägg sparrisen försiktigt i det kokande vattnet och koka på medelvärme i cirka 10-15 minuter beroende på hur tjocka sparrisen är. Prova med en sticka när de är färdiga.
Ta upp sparrisen försiktigt med en tång och lägg i kallt vatten så de slutar att koka inuti. Lyft sedan upp och lägg på ett hushållspapper att rinna av.
Bara att lägga upp, på med bea och lite hackad persilja.

Smaklig måltid!

måndag 22 april 2024

Krabbröra


Recheio de Sapateira heter rätten på portugisiska och jag kan säga att den smakar så gott. Har bara sett den på bild tidigare, men det har sett så gott ut. Nu när vi var på Madeira så serverades detta på hotellet en kväll när det var skaldjursbuffé. Jag såg direkt detta, då man använder själva skalet från krabban och där allt det goda finna som man hackar ner. Numera när man köper krabbor i Sverige, så är de röntgade, så man vet att det är fyllda. Man vill ju inte köpa en tom krabba. Det jobbiga med att tillreda rätten är att bryta sig in i skalet utan att skada skalet eller sig själv. När vi kom hem från semestern, så var jag tvungen att göra rätten och kan säga att min röra smakade godare än den jag fick på hotellet även om den smakade så gott att jag ville göra den direkt när jag kom hem.

Ingredienser för 4 personer om man har det som tillbehör till en skaldjursbuffé:
1 kokt krabba
2 hårdkokta ägg, finhackat
50 g pickles, finhackat
2 msk Heinz ketchup
2 msk osötat ströbröd
5 cl öl
200 g majonnäs.
Hackad persilja
Citronklyftor
Toastbröd

Gör så här:
Separera ben och klor. Bryt upp insidan från stjärten försiktigt. Gröp ur med en sked fyllningen i som finns i huven och spara skalet. Grovhacka krabbafyllningen, hacka ägg och pickles.
Lägg krabbhacket, hackade ägg, pickles och ketchup i en skål.
Tillsätt sedan ströbröd och öl. Blanda väl.
Tillsätt till sist majonnäsen, smaka av med salt och peppar och blanda allt väl. Fyll skalet på krabban med denna underbara röra och servera med knäckta klor och benen, citronsaft, hackad persilja och komplettera med valfritt rostat bröd.

söndag 7 april 2024

Ugnsbakad fläskkarré

Fläskkarré är en härlig bit kött som blir så saftigt och god när den bakas i låg temperatur i ugnen. Perfekt när man har annat att göra eller bara vill ta det lugnt med en god bok, något gott attt dricka och bara sitta där och läsa och känna den goda doften från köket. Gjorde detta igår och efter att den kommit in i ugnen gick vi ut och gick en långpromenad. Vinet vi drack till, var franskt och från Rhônedalen och det tillfälliga sortimentet. Passade perfekt! Nyanserad, kryddig smak med inslag av fat, skogshallon, lagerblad, körsbär, mynta, vanilj, jordgubbar, viol och kakao. Château des Nages, Vieilles Vignes, 2021 är namnet och årgången.

Ingredienser för 4 personer:
600 g fläskkarré
2 dl vitt torrt vin
3 vitlöksklyftor
1 lagerblad
2 msk olivolja
Salt och nymald svartpeppar
1 msk smör
Små delikatesspotatisar
Sallad och bröd till serveringen.

Gör så här:
Lägg fram köttet och låt det bli rumsvarmt. Sätt ugnen på 125 grader. Häll vin i en skål och skala vitlöken och lägg i vinet tillsammans med lagerblad och olivolja. Krydda köttet rejält med salt och svartpeppar runt om.
Lägg nu en smörklick i stekgryta och bryn köttet runt om så det få en fin färg. Häll nu över inblandningen och sätt på locket och skjuts in i ugnen. Jag använder en emaljerad gjutjärnsgryta med tungt lock, så det sippar ut minimalt med vätska. Låt nu köttet bakas i minst 4 timmar, har du inte ett tungt lock, så checka så det inte går torrt i grytan, slå på då lite vatten.
Det är gott med små potatisar till. Jag tvättar små potatisar och pickar skalen med en tandpetare och låter potatisen gå med efter 4 timmar, så lyfter jag av locket och höjer temperaturen till 150 grader, öser köttet och steker på 45 minuter eller tills potatisen är mjuk inuti.
Serveras med stekskyn, sallad och en god baguette.

tisdag 30 januari 2024

Pannkaksrulle med vaniljkräm


























Denna pannkaksrulle är en favorit både hos barnbarnen och mig. Älskar man vaniljbullar så kan jag rekommendera detta recept. Så mycket mera smidigt att slippa göra vetedeg och bara en pannkakssmet även om den görs lite annorlunda. Läs receptet!

Ingredienser för 6-8 personer:
120 g  smör
120 g vetemjöl
3 dl  mjölk
1 krm  salt
1 tsk  strösocker
1 tsk kardemummakärnor (stött i mortel)
3   ägg
Smält smör till pensling och strösocker som topping.

Fyllning:
4 dl vaniljkräm

Jag gjorde krämen av Ekströms Marsan, kallrörd. Färdig på 10 minuter.
4 dl mjölk, standard
10 msk marsanpulver

Gör så här:
Sätt ugnen på 225°C.
Klä en långpanna 30x40 med bakplåtspapper och smörj det lätt.
Smält smöret i en kastrull på svag värme och rör ner mjölet. Späd med mjölken medan du vispar så det blir klumpfritt. Tillsätt salt och kardemumman som är nystött i mortel. Sjud tills såsen tjocknar. Låt den svalna. Rör ner äggen, ett i taget.
Fördela smeten i långpannan. Grädda i 20 minuter i nedre delen av ugnen tills kakan fått fin färg. Låt svalna.
Under tiden du gräddar pannkakan, så gör du vaniljkrämen, enligt anvisning på paketet.
Stjälp upp pannkakan på ett bakplåtspapper. Dra bort papperet som sitter på undersidan.
Fördela vaniljkrämen på och rulla ihop den från långsidan. Pensla med smält smör och strö på strösocker.

Smakligt mellanmål, dessert eller fika!