onsdag 31 augusti 2011
Heta kycklingvingar med smak av asien
Detta är perfekt som plockmat, heta grillade kycklingvingar med smak av lime, ingefära och chili.
Ingredienser:
16 st kycklingvingar
2 msk smör
8 st piripiri
1 tsk salt
½ pressad lime
Lag/Sås:
½ dl vatten
1 tsk strösocker
1 msk ättika 5% (har du 12%:ig hemma så tar du hälfen)
2 cm färsk ingefära
1 vitlöksklyfta
½ pressad lime
½ rivet skal av en lime
2 cm av toppen på en fingerstor röd färsk chili
Gör så här:
Börja med såsen.
Häll upp vatten, socker och ättika en en lite skål och rör till sockret löst sig.
Hacka färsk ingefära, vitlöjksklyftan och toppen på chilin i pyttesmå bitar och lägg i lagen.
Riv skalet på den tvättade limefrukten och lägg också rivet i lagen.
Nu delar du limen och pressar ena halvan och lägger också detta i lagen.
Rör om och låt lagen stå och dra medans du gör kycklingvingarna och de grillas.
Smält smöret i en ugnssäker form så att det blir gyllenbrunt. Krossa pipipiri tillsammans med saltet i en mortel, pressa andra halvan av limen.
Häll piripiri och saltet i smöret och rör om, sedan är det bara att pensla kycklingvingarna runt om och lägga i formen och grilla på 225 grader, efter halva tiden så häller du på den pressade limen och vänder vingarna.
När baksidan har fått färg vänder du tillbaka vingarna och grillar vingarna på framsidan tills de fått fin färg.
Räkna med 30-40 min i ugnen, allt beror på hur din ugn är.
Nu tar du ut kycklingvingarna och lägger på ett fint fat och sedan häller du lagen över de hotta vingarna och sedan är det bara att börja mumsa. Går åt servetter.
Här passar en pilsner perfekt!
Bon Appetit eller som kineserna säger Jīnjīnyǒuwèi!
Vad är gradantalet för ugnet till detta recept?
SvaraRadera225 grader står det i receptet!
Radera