tisdag 12 mars 2013

Oxfilé i ugn
























Oxfilé i ugn eller som vi säger Kajsas oxfilé är en "allt i ett" rätt där endast man behöver en grön sallad för att komplettera, och endast grönt i salladsskålen, för det finns så mycket rött, gult och orange i formen att om du blandar tomat och röd paprika i salladen så försvinner den på tallriken. Perfekt om du ska få många gäster till middag, bara att dubblera och dubblera.

Ingredienser för 4 personer
600g oxfilé
10 st potatisar
1 bit herrgårdsost
salt, vitpeppar och svartpeppar
2 dl vatten
100g smör
4 msk chilisås *) (Heinz, den som man använder till Rhode Islandsås)
2 vitlöksklyftor
Ananasskivor, färska eller osötade på burk
4 tomater
1 knippe persilja

Gör så här:
Bryn oxfilén runt om, salta och peppra och efterstek i ca. 15 min.
Rulla in oxfilén i folier.
Potatisgratängen: varva skivad potatis med riven ost, salt och peppar, slå sist på skyn från oxfilén.
Baka i ugnen i ca. 30 - 40 min. 225°
Chilisåsen: Vispa smöret, riv i vitlöksklyftorna och häll i chilisåsen, vispa.
Skiva oxfiléen, ca. 1 cm. Lägg oxfiléen i en sträng i mitten i gratängformen, snett.
Klicka på chilismöret över oxfiléen.
Garnera med halva ananasskivor och halva tomatskivor runt kanten på gratängformen.
Så långt kan du förbereda reda på morgonen om den ska serveras på kvällen.
Ta ut formen från kylskåpet ca. 2 tim. innan den ska serveras, du sparar tid i ugnen.
Gratinera i ugn ca. 10 - 15 min, 250°
(Känn med fingern mellan köttet och potatisen att det är varmt). Strö hackad färsk persilja över allt och servera med en grön sallad av ex. isbergssallad, blandsallad gurka och kiwi.

*) Chilisås av den klassiska milda tomatsåsen som man har till Rhode Islandsåsen är svår att få tag i här i Singapore. Här finns bara den av thai typ, som är söt och superstark. Så här tar jag Heinz vanliga tomatketchup istället. Bättre än inget, och mycket bättre än den starka av thaityp.


3 kommentarer:

  1. Den kommer jag ihåg! Kan vi inte laga det i sommar! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Självklart, ska jag göra Kajsas oxfilé till familjen Jalkstam.
      Glöm ej att påminna mig, du vet börjar bli gammal nu ;)!

      Radera
  2. Hej Jag är Ana från Fooduel.com. Det är en plats där användarna röstar recept
    1 till 10.

    Det finns en rangordning av de bästa recepten och en profil med dina röstat recept. Varje recept har en länk till bloggen som tillhör receptet. På så sätt kommer du att få trafik till din blogg

    Det är enkelt, snabbt och roligt. Det bästa fotot recept kommer att vara här.

    Jag inbjuder dig att komma in, lägg till din blogg och ladda ett recept med en fin bild.

    Vi skulle älska att du deltar med några recept som denna. Ser fantastiskt!

    Hälsningar

    http://www.Fooduel.com

    SvaraRadera