torsdag 20 juni 2013

Hawaiigryta

En köttgryta som är populär både för "stora" som små barn. Snabb att tillaga, men ska riktigt små barn (1-2 år) äta så kan jag rekommendera att köttet får sjuda någon timma tills det nästan faller isär. Då blandar jag inte i mjöl och grädde, utan gör det lagom tills jag kokar riset 15 minuter innan det ska ätas. Är också lite mera sparsam med saltet.

Ingredienser beräknat för 4 portioner:
400 g finstrimlad fläsksnitsel
1 msk smör
1/2 tsk salt
1 finhackad lök
1 grovhackad röd paprika
3 msk vetemjöl
1 tsk curry
1/2 dl vatten
2 dl grädde 40%
1 1/2 dl osötad ananasspad
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk köttfond eller 1 köttbuljongtärning
1 tsk kinesisk soja
1/2 tsk paprikapulver
1 krm grovmalen svartpeppar
1 burk ananasringar (ca. 5 st)

Gör så här:
Bryn köttet i omgångar i smör. Salta köttbitarna och bryn därefter även löken och paprika.
Pudra över mjöl och curry och späd sedan med vatten, grädde och ananasspad. Blanda vitlök, fond, soja och smaka av med kryddorna. Låt koka under lock tills köttet är mört, cirka 10 minuter. Lägg i ananasskivorna skurna i bitar.
Serveras med ris och en grönsallad.

6 kommentarer:

  1. Pamela Malmö4 april 2014 14:42

    Hej, om köttet ska koka 1h, när tillsätter du mjölet? /Pamela

    SvaraRadera
    Svar
    1. frågan var snarare hur. Men jag hajjar. Blandar mjöl + grädde, så mjölet ej klumpar sig ...

      Radera
    2. Om du ska sjuda köttet i 1 timma för att få det riktigt mjukt och barnvänligt blandar du i mjölet och grädden lagom tills du börjar kokar riset, pastan eller potatisen, cirka 15 minuter innan du ska äta, men se till att inte ha för stark värme så det bränner i botten. När den blivit lagom tjockt och puttrar några minuter, stänger du av värmen.
      Hör gärna av dig om du undrar över något mera eller bara vad ni tyckte om grytan, god eller inte alls god.
      Annelie

      Radera
  2. Bätre sent än aldrig. Gör grytan just nu. Men med fläskkarre =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den är populär och fläskkarré gör ju att det blir extra saftigt och mört.
      Har du någon egen blogg eller?
      Klickar på First baby men sedan kommer jag inte längre!
      /Annelie

      Radera