torsdag 13 augusti 2015

Rillette - på fläskkött

Rillette på fläskkött, eller som det heter på franska Rillettes de porc är perfekt picknick-pålägg och bra att ha i kylskåpet, och så himla gott att det är svårt att sluta äta och man njuter långsamt. Vad är rillette kanske ni undrar som aldrig har smak. Ett smörgåspålägg som är som en slags trådig paté och som här av fläskkött, men även av anka, gås och fisk finns. Ren god köttsmak med lite kryddor!
Rillette bakas i ugnen i många timmar och den sköter sig själv, ett långkok och när man bereder kött under så lång tid så dör alla bakterier och det blir lång hållbarhet på produkten om man sedan lägger dem i små väl rengjorda glasburkar, pressar ur luften och täcker med ett lager smält ister eller olivolja. Denna blir med olivolja men skulle det vara anka, så blir det ankas fett som konservera rillette från luft. Nästa gång jag gör rillette ska jag göra det på anka!
Rätten lär har kommit till i Frankrike i trakterna runt Le Mans någon gång på 1400-talet och då gjorde man den på hösten, så hade man mat hela hösten och vintern på grund av den långa hållbarheten och faktiskt ända till våren om den förvarades i någon sval källare.

Ingredienser till 5 små glasburkar:
1 kg fläskkarre i små bitar, skär INTE bort fettet.
4 st vitlöksklyftor
2 st lagerblad
2 st kryddnejlika
1 krm muskotnöt, mald
1 dl vitt torrt vin
vatten
1 tsk salt
1 krm vitpeppar, mald
salt och nymald svartpeppar vid avsmakning om det behövs
1 dl olivolja

Till servering:
Goda surdegsbröd och smågurkorna cornichons.

Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader och skär köttet i mindre bitar och lägg i en gryta med tungt lock som tål 150 grader.
Skala vitlöken och lägg i grytan tillsammans med kryddorna. Slå på vitt vin och fyll på med vatten så att köttet precis täcks.
Skjuts in i ugne,n och jag har detta i ugnen cirka 6 timmar, men sänker du temperaturen något så kan du till och med göra detta på morgonen och åka till jobbet och när du kommer hem kommer du att mötas av en underbar doft.
Ta upp köttet med en hålslev och lägg i en skål, plocka bort lagerblad och kryddnejlika och låt svala något. Koka ihop vätskan något tills den är lagom salt..
Vispa nu köttet med en elvisp till en trådig massa och späd med vätskan till en krämig konsistens. Smak av eventuellt med salt och nymald svartpeppar.
Nu är det bara att fördela i små glasburkar som är väl rengjorda och pressa ner rilletten så att det inte finns några luftfickor kvar. Täck med en centimeter olivolja och sätt på locket och in i kylskåpet.
Håller sig upp till en månad i kylen.
Mina glasburkar rymmer 2 dl, men jag fyller med 1,5 dl rillette och då blir det kvar för 1 cm olivolja.
Lite av olivoljan häller jag av vid servering, beror ju på hur mycket olivoljesmak man vill ha. En smaksak!

Bon appétit!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar