tisdag 8 februari 2022

Ugnsrostad potatis, blästrad med ströbröd

Riktigt krispig god ugnsrostad potatis med smak av lite vitlök och rosmarin. I Italien så står det på menyn Patate Sabbiate och översätter man det så är det sandblästrad potatis. Har du över kokt potatis så går det bra att använda, men annars så skalar du potatis delar i små bitar och kokar i rikligt med saltat vatten i 5 minuter. Denna rostade potatis passar till det mesta, som här när jag gjorde sist Fish and Chips, och klart mycket godare än friterad pommes om jag får välja.

Ingredienser för 4 personer:
6 st normalstora potatisar av fast sort
2 st vitlöksklyftor, krossade med knivbladet
2 kvistar rosmarin, färsk eller 2 krm torkad
5 msk ströbröd, osötat
2-3 msk olivolja
Salt och nymald svartpeppar


Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 200 grader. Sedan skalar du potatisen och delar i bitar som är i storlek som sockerbitar. Bäst är om man kokar upp vatten och slår på den delade potatisen när man sedan kokar potatisen i 5 minuter. Häll genast av och låt rinna av så potatisen känns torra. Låt potatisen svalna något Värm under tiden oljan i en stekpanna på svag värme och lägg i de krossade vitlöksklyftorna och kvistarna med rosmarin eller den torra kryddan om du inte har färsk. Detta kan du göra samtidigt som potatisen kokar och sedan hälls av och svalnar något.
Nu tar du den svala potatisen och blandar ner i den varma oljan och bland om rejält så potatisen får olja runt om sig, lite salt och nymald svartpeppar. Sedan strö du på ströbröd, rikligt och blandar om hela tiden så att potatisen får ströbröd runt om. Vitlöken plockar du nu bort och även rosmarinkvistarna. Lägg nu potatisen i en form och skjuts in i ugnen på 200 grader. Vänd  efter 15 minuter och kör ytterligare 15 minuter, alltså ungefär 30 minuter beroende hur din ugn fungerar. Ska ju vara fint gyllene och inte brända. Strö lite flingsalt på

Bon appetito!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar