torsdag 26 april 2012

Pepparrotskött

Pepparrotskött eller att koka en köttbit är bland det lättaste man kan göra, sköter sig självt. Koka också gärna för många portioner och frys in. Först senare bestämmer du om det ska vara pepparotssås till eller någon annan smak på såsen som dill, curry eller varför inte spenatsås.

Gör man sedan som på bilden, lägger upp det lite annorlunda än bara slänga det på tallriken som en "dagens", så kan man faktiskt bjuda detta till och med på en Nobelmiddag. Gäller att fantisera och få fram lite färg för ögat också, än bara ljust kokt kött, ljus sås och kokta potatis.
Jag använder typ fransyska och kokar tjocka skivor, låter skivorna svalna i buljongen och delar sedan i bitar när köttet är kallt, eller om jag fryser så delar jag senare när de nästan tinat upp

Ingredienser för cirka 6 personer
1 kg nötkött, typ fransyska
1,5 tsk salt per liter vatten
1 morot
1 bit purjolök
1 lagerblad
10 vitpepparkorn

Sås
Grädde
Riven pepparot

Tillbehör
Morötter
Ärtskott

Gör så här:
Koka upp vattnet i en kastrull med saltet, tänk på att det kan gå åt mera vatten så koka upp 2 liter och 3 tsk salt.
Skiva köttet i mycket tjocka skivor, minst 2,5 cm och lägg i en kastrull, tillsätt det kokande saltvattnet så att det precis täcker, tillsätt morot, purjolöken och kryddorna. Koka upp och låt sedan sjuda till köttet har 85-90 grader. 75-120 min beroende på kvalite på köttet men cirka 90 min eller tills det är mört.
Såsen kokar du ihop så du får rätt smak på den, tillsätt grädde och koka ytterligare en stund tills rätt konsistens och smaksätt med riven peppartot. Under tiden skalar du och formar morotsstavar och kokar lätt i 5 minuter i lite saltvatten, häll av vattnet och tillsätt en liten klick smör och lite salt.
Lägg upp på varma tallrika som på bilden, köttet har jag skivat i små stavar och lagt på morötterna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar