torsdag 19 april 2012

Beasås - Sauce Béarnaise - Béarnäs-sås


Bea-sås eller Béanäs görs på varma äggulor, smaksatta med dragon och vinäger och som man undan för undan vispar i smör, tills man får en en tjock gul krämig sås. Det är troligt en av de mest berömda av alla såser och den mest fruktade, eftersom den skär sig lätt om man inte tänker på några viktiga detaljer *).

TIPS! Jag delar på receptet och gör ibland bara på 1 äggula. Gör du det också, och träna om du känner dig osäker, så få du se hur lätt det är att fixa denna såsen. Lätt som en plätt!

När jag läste "Den hemlige kocken" och om sås i pulver och på burk innehåller, så blir man rädd. Ta med förstoringsglas och kolla innehållet innan ni lägger det i kundvagnen. Gör såsen på kravmärkta ägg och smör.
Så till köttbiten, gör en riktigt sås och inte en gjord på kemiska komponenter, Béanäsreceptet lagar man på nästan 5 minuter och det är nästan lika snabbt som att vispa ihop en pulversås, men förstås inte lika snabbt som att öppna en burk av Lommanders beanäs ;).

Ingredienser (4-6 personer)

Essens:
½ dl vinäger
½ dl torrt vin
1 msk finhackad schalottenlök
1 msk hackad färsk dragon eller ½ msk torkad
6 st vitpepparkorn
en nypa salt

3 äggulor
25 g kallt smör
2 dl smält smör
2 msk hackad färsk dragon eller 1 msk torkad

Gör så här:
1. Koka försiktigt vinäger, vin, lök och kryddor över måttlig värme tills bara 2 msk vätska återstår. Låt alltsammans kallna.
2. Skär smöret i bitar och smält på måttlig värme. Sätt det smälta smöret åt sidan.
3. Vispa äggulorna i ca 1 minut, tills de tjocknar och blir klibbiga.
4. Tillsätt den svala silade essens.
5. Sätt till det hälften av det kalla smöret, men vispa inte in det. Ställ kastrullen över mycket låg värme eller knappt sjudande vatten och rör äggulorna med trådvisp, tills de tjocknar till en jämn kräm. Detta tar 1-2 minuter. Ta sedan genast av kastrullen från värmen och vispa i resten av det kalla smöret, vilket kyler av äggsmeten.
6. Sedan häller man det smälta smöret i äggsmeten, dropvis eller 1/4 tsk i taget, tills såsen börjar gå ihop till en tjock kräm. Därefter kan man hälla i resten av smöret lite snabbare. Ta inte med den mjölkliknande skvätten i botten på kastrullen.
7. Smaka av och rör i dragon.

*) Uppvärmning av äggulorna. För att gulorna skall tjockna till en jämn kräm, måste de värmas sakta och varsamt. Smöret tar villigt upp en viss mängd smör, max 85 g per äggula men 60 g är bra om man är nyböjare och man inte vill att det ska skära sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar