torsdag 16 augusti 2012

Apelsinkladdkaka
Apelsinkladdkaka tillhör en av mina favoriter, frisk och så där härligt gott till en kopp starkt svenskt kaffe.
Passar just i dessa tider extra perfekt, efter att man ätit kräftor men förstås också vilken tid på året som helst. Kakan är god som den är, men man kan servera vanlijglass eller lättvispad grädde till som grädde på moset.
Testa också med citron, byt då ut apelsinen mot citron och även de syltade apelsinskalen mot citron förstås.

Idag fyller också receptbloggen 1 år och det ska vi fira!
Vad med i utlottning av lite spännande kinesiska örter, produkter som jag köpt i Chinatown och en liten kokbok med just Singapores klassiska rätter.
Skriv en kommentar i detta inlägget, så lottar jag genom en slumpgenerator ut en vinnare på söndag!

Ingredienser
2 ägg
2,5 dl socker
150 g smör, smält
1 tsk vaniljsocker
1 apelsin,  saft och skal
1,5 dl vetemjöl

Garnering:
Syltade apelsinskal (se länk på recept)
2 dl florsocker och någon tsk saft från pressade apelsinen, testa dig fram så det inte blir för mycket vätska.

Gör så här:
Sätt ugen på 150 grader.
Klipp till ett bakplåtspapper som passar i botten på kakformen med löstagbara kanter.
Vispa ägg och socker. Tillsätt rivet skal och saft från en apelsin. Blanda i vaniljsocker och det smälta smör. Rör i vetemjöl. Häll smeten i formen med löstagbara kanter och med bakplåtspapper i botten. Grädda mitt i ugnen i 150 grader i cirka 35 minuter. Lägg på garneringen när kakan är kall.
Servera kakan kylskåpskall tillsammans med lättvispad grädde eller vaniljglass.
Torkade hibiskusblommor, krysantemumblommor, rosenknoppar, gojibär, ginseng chicken soup mix, där du bara tillsätter en kyckling och vatten och en liten kokbok med alla Singapores klassiska maträtter.

Gojibär:
500 gånger mer C-vitamin än apelsiner
Tre gånger mer järn än spenat
Fyra gånger mer antioxidanter är körsbär

Gojibär anses inom kinesisk örtmedicin var en av de bästa örter som finns för att stärka yin (den feminina kraften enligt YinYang teorin) och blod. Enligt flera tusen år gamla kinesiska skrifter stärker bäret också Qi (livsenergin), ger ett långt liv, stärker ögon, ben och muskler samt njurar, lever och blod.
Bara att tugga i sig som russingodis.

Hibiskus:
Hibiskus blommans skönhet och läkande egenskaper har alltid fascinerat människan. Skönheten kan du ta på vara. Hibiskusen gör din hy och ditt hår harmoniskt vackert medan din hälsa stärks.

Hibiskus tros ursprungligen komma från Indien. Inom den traditionella indiska läkekonsten, ayurvedic, används blommorna av hibiskus för att behandla sjukdomar. I den traditionella kinesiska medicinen är hibiskus en viktig läkeväxt. Finns även moderna studier som pekar på blomman är nyttig.

Hibiskuste 1 dl torkade hibiskusblommor sköljs i kallt vatten. 1 liter kokande vatten slås på blommorna som sedan får dra några minuter. Sila och tillsätt honung eller vanligt socker (ej sötningsmedel) och efter smak. Teet har en söt-syrlig smak och kan drickas både kallt och varmt, en utmärkt dryck på sommaren i bersån med andra ord. Jag brukar lägga i några isbitar också i glaset.

Varning!
Drick inte hibiskusblomte om du är gravid eller försöker bli gravid. Hibiskusblommorna kan innehålla ämnen som liknar könshormoner.

Krysantemum:
Krysantemumte är ett av Kinas populäraste örtteer, som består av torkade vit-gula krysantemumblommor. Enligt kinesisk tradition häller man på nytt hett vatten en eller flera gånger efter det att den första kannan druckits upp.
Inom naturmedicinen är teet känt för att vara feberned-sättande och används vid influensa och för att lindra en rosslig hals. Sägs även hjälpa mot acne.

Rosenknoppar:
Torkade rosenknoppar är 100% naturliga hela torkade rosenknoppar skördats i deras unga skede. De teblad är djupa, olivgrön och har en naturlig form med ljusa, knubbig, friska rosa knoppar. I tusentals år rosebud te har varit en del av kinesisk medicin. Rosenknoppar har visat sig innehålla vitamin C, som har visat sig stärka immunförsvaret och främja frisk hud och ben. Rosenknoppste har en fängslande doft och vätskan jämnt rosa med en aromatisk, söt smak som kan avnjutas varm eller kall. Även den en utmärkt dryck på sommaren i bersån med andra ord. Jag brukar lägga i några isbitar också i glaset.

3 kommentarer: