onsdag 23 januari 2013

Blomkålssoppa med curry
























Ibland måste man städa i kylskåpet, och ofta ligger det lite råa grönsaker som inte gått åt. Den här soppan kan man använda vad som finns för tillfället och låta fantasin flöda. Basen i soppan blev blomkål och eftersom vi gillar curry, så blev det smaksättningen. Så här i slutet på januari månad, kan det ju vara lite tomt i en dels plånböcker. Passa på att fixa det som finns i kylen och frysen. Är övertygad om att det finns en hel del, istället för att slänga. Lukta och smaka, även om datum gått ut, håller mycket längre än vad som står på förpackningen. Måndagar brukar vara soppdag för oss här i Singapore, och ibland kommer soppor till bara för att ingredienserna finns hemma och ingen soppa blir den andra lik, men denna soppan kommer jag faktiskt att göra om. Jag var inte ensam om att tycka det, och det är ett gott betyg när man hör att "det här kan vi äta flera gånger".

Detta hittade jag i kyl och frys, blev en soppa för 2-4 personer:
200 g nötfärs (frysen)
0,5 st blomkålshuvud
1 st morot
1 st gul lök
1 st vitlöksklyfta (stor)
3 msk oxbuljong, Bongs fond
1 l vatten
1 dl grädde + skvätt till serveringen
3 msk curryblandning
1 st fingerstor röd chilipeppar
salt och nymald svartpeppar
Smör till stekning av nötfärsen och löken

Gör så här:
Skölj blomkålen och dela i mindre bitar, skala moroten och dela även den i mindre bitar.
Lägg blomkål och morot i lättsaltat vatten i en kastrull och koka mjuka.
Under tiden bryner du nötfärsen och dela färsen, så det blir småbitar och inte färsliknande i en stekpanna.
Skiva de den gula löken och fräs till mot slutet av färsen, och den hackade vitlöken, cirka 10 min.
Pudra över curryn över färsen och löken och stek, 5 minuter.
När blomkål och moroten är mjuka, häller du av vattnet, men sparar lite för att tunna ut soppan om den blir för tjock.
Mixa nu blomkål och morot med mixerstav till en pure.
Slå på buljongen och 1 liter kokande vatten i kastrullen och den curryfrästa färsen med lök.
Rör om och slå på 1 dl grädde och koka upp, tycker du att den är för tjock, slå du på grönsaksvattnet till önskad konsistens.
Skölj och ta bort kärnarna i den röda chillin och skiva fint.
Slå upp soppan och garnera med en skvätt grädde och den finstrimlade röda chilin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar