tisdag 15 januari 2013

Snabb pizzadeg - sprödtunn med Chorizo

























En god pizza för oss är bara inte vad som är på, utan själva pizzabotten. Vi vill ha en tunn och spröd pizza, som man kan äta med fingrarna, utan bestick. Vi har gjort hur många olika recept som helst genom åren, men först nu efter att jag bakat typ naanbröd, fick jag en idé och provade och blev helnöjd.
Jag förbakade pizzabotten i stekpannan på spisen någon minut innan jag plockade på godsakerna, sedan var det vara att gratinera i ugnen någon minut tills osten smält och blivit lite färg på kanterna.
OBS! Att vi inte har någon röd tomatsås på botten, utan kör med färska småtomater i bit istället på pizzan.
Här kommer receptet, men du kan ju givetvis ta vilken fyllning du tycker om, men här är våran favorit just nu.
TIPS! Orkar du inte göra pizzadeg, köpa det klassiska libanesiska Liba-brödet och gör din pizza på och grilla till några minuter.

Ingredienser för 2-4 pizzor, beroende storlek på stekpanna
Pizzabotten:
2,5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
ca 0,75- 1 dl ljummet vatten

Pizzafyllning:
Riven mozzarellaost
85-100 g äkta spansk chorizo
En liten hand coctailtomater
Liten rödlök
Jalapeño (stark) eller Pepperoni (mild)
Oregano
Cayennepeppar
Olivolja

Gör så här:

1. Blanda mjöl och salt i en skål, arbeta med rengjorda händer
2. Tillsätt vattnet, först 0,5 dl och sedan lite i taget tills du har en mjuk deg, du får känna dig fram.
3. Arbeta degen i 10 min så den blir smidig i dina händer. Perfekt terapi att gå omkring och knåda.
4. Täck över degen med en fuktig handduk, och låt den vila en stund, minst 20 minuter.
5. Dela degen i 2-4 bitar bitar, rulla bitarna till små bollar. Detta kan du göra och lägga i en plastask i kylskåpet om du vill förbereda för kvällen redan på förmiddagen.
6. Kavla ut degbollarna så tunt du bara kan till en rund pizzabotten, inte större än stekpannan du har,. Mjöla bakbordet hela tiden om det behövs.
7. Värm en stekpanna till medelhög värme, helst gjutjärn.
8. Värm ugnen till 250-300 grader och bakplåten.
9. Lägg pizzabotten i den torra stekpannan, och värm någon minut ena sidan, den får inte bli bränd.
10. Lägg nu pizzabotten på bakplåtspapper och fördela riven ost på botten, lite tunt skivad chorizo, skivad  jalapeño  eller pepperoni beroende om du vill ha en stark eller mild pizza, små tomatklyftor och små klyftor från rödlök. Pensla kanterna med lite olivolja.
11. Ta ut den varma plåten och dra på bakplåtspapperet med pizzan och skjuts in i ugnen i mitten, men bara någon minut tills osten smält. Passa noga så inte kanten blir bränd.
12. Strö på lite oreganokrydda och dela pizzan i tårtbitar. Vill du ha lite mera sting i pizzan, kan du pudra på lite cayennepeppar.



1 kommentar:

  1. http://www.asia-bars.com/2012/08/que-pasa-authentic-wine-tapas-bar-in-singapore-since-1995/

    SvaraRadera