måndag 18 februari 2013

Oxrulader på mormors vis

Oxrulader är en svensk klassisk husmanskost och något som vi tycker om. Man glömmer ofta bort att göra denna rätten, bara för att man tror att den är svår att göra och tar tid. Man kan fylla dem med vad man gillar, men vi gör dem på klassisk fyllning och de sköter sig själva, bara de kommer i stekgrytan ;).

Ingredienser för 4 personer:
8 skivor oxinnanlår eller ytterlår (ca. 600 g)
2 skivor fett färskt fläsk (80g)
1 st stort äpple
16 st katrinplommon
1 st gul lök
1 st lagerblad
3 dl vatten
smör till stekning
malen kryddpeppar, salt och peppar inuti ruladerna
0,5 tsk salt
1 krm vitpeppar, mald

Sås:
3 dl sky
2 dl grädde
2 msk vetemjöl

Till servering:
Kokt potatis, pressgurka, rårörda lingon eller rödvinbärsgelé och ärtskott.


Gör så här:
Skär det färska fläsket i strimlor på längden, Kärna ur och skala och skär äpplet i stavar.
Lägg ut köttskivorna på en skärbräda och platta ut dem med handen. Pudra skivorna med malen kryddpeppar, salta och peppra också. Fördela strimlorna av fläsket, äppelstavar och katrinplommon och rulla sedan ihop dem hårt och lås med en tandpetare. Bryn ruladerna i smör, på medelvärme runt om i en stekgryta så de får fin färg. Slå på vatten så att det precis täcker, och lägg i en gul lök i klyftor och lagerblad, salt och vitpeppar. Låt nu sjuda försiktigt i drygt 1 timma eller tills de blir möra.
Lägg sedan upp ruladerna och håll dem varma medans du gör såsen. Rör ihop mjöl och lite vatten till en slät smet och vispa ner i skyn, tillsätt grädde och koka upp under uppsikt, låt såsen sjuda försiktigt i 10 min under tiden du kokar potatisen. Skulle såsen bli för tjock, späd med lite potatisvatten.

Recept på pressgurka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar