måndag 4 februari 2013

Smörstekt torskrygg med blomkålspure

Supergott är ordet och en riktig festmiddag. Smörstekt torskrygg med rödvinssmör och blomkålspure.
Ärtskott och lite koladoftande brynt smör är pricken över i:et.

Ingredienser för 4 personer:
800 g torskrygg i bit
1 st blomkålshuvud
2 dl vispgrädde
50 g smör till bryning
4 msk smör till stekning av fisken
salt, nymald svartpeppar och nymald muskotnöt.
Ärtskott
Rödvinssmör: Länk till recept.

Gör så här:
Börja med att göra rödvinssmöret. Kan göras och förvaras i både frys och kyl långt innan. Kryddsmör som är gott att ha på lager.
Ansa blomkålshuvudet, dela huvudet i buketter i jämnstora bitar med händerna. Koka upp blomkålen i lättsaltat vatten och låt koka sakta i 10 minuter, slå av allt vatten och slå på grädden och låt allt koka upp igen. Låt koka cirka 10-12 minuter tills blomkålen är mjuk och grädden nästan har kokat in. Ta av kastrullen från plattan. Mixa med en stavmixer till en pure (tillsätt ev. lite mer grädde för att få rätt konsistens, men den får inte bli för lös). Smaka av med nymald svartpeppar och muskotnöt och lite salt.
Nu steker du torskryggbitarna i rikligt med smör på medelvärme och salta, smöret ska dofta kola, då är det färdigt att lägga på fisken.
I en annan kastrull när fisken nästan är färdig så bryner du smör så att det doftar kola igen. Detta måste passas hela tiden, för det blir snabbt för varmt och då smakar smöret inte gott.
Lägg upp som på bilden och ringla lite brynt smör på blomkålspuréen och torskryggen innan du lägger på rödvinssmöret och ärtskotten.
Här passar som dryck ett rödvin med druvan pinot noir som serveras lite svalare eller ett gott neutralt mineralvatten, eller en besk pilsner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar