torsdag 6 mars 2014

Ostkaka - småländsk

En riktigt god hemmagjord småländsk ostkaka och man vill inte äta någon annan köpeostkaka mera.
Man ska känna både tuggmotstånd och bitar av sötmandel. En god hallonsylt och speciellt på skogshallon är oslagbar tillsammans med vispad grädde och perfekt avslutning på en god middag. Tyvärr så hade jag inga skogshallon kvar och hjortonsylt är ju också jättegott
Idag när jag skriver receptet här på bloggen så är det fössta tossdan i mass som vi säger i Småland och lite av våran landskapsdag och då är ju den småländska ostkakan en given landskapsrätt att fira med denna dag.

Ingredienser till 8-10 personer:
5 liter mjölk, minst 3%, helst gammaldags
1 dl vetemjöl
2 msk ostlöpe (finns på apotek och i en del livsmedelsaffärer)
1 dl sötmandel
1 st bittermandel
4 st ägg
4 dl vispgrädde
0,75 dl socker

Gör så här:
Vispa ut mjölet i lite av mjölken till en slät redning. Ljumma resten av mjölken till 37 grader. Tag grytan från spisen. Rör ner redningen och ostlöpen. Låt blandningen stå tills den stelnat till ostmassa, minst 30 minuter tar detta moment.
Skär sönder ostmassan korsvis med en kraftig stålvisp, typ ballong. Låt stå en stund, så att massan vasslar sig. Häll massan i ett durkslag och låt vasslan rinna av. Låt det ta tid så inte ostkakan blir vattnig.
Sätt på ugnen på 175-200 grader, jag brukar börja med 200 och vrida ner till 175 grader när jag sätter in  den.
Grovhacka sötmandeln och finriv bittermandeln. Vispa ihop ägg, grädde och socker. När ostmassan är fri från vassle, pressa lite lätt med en press.
Rör ner ostmassan i äggsmeten och tillsätt hackad sötmandel och riven bittermandel.
Häll blandningen i en vid, smord ugnssäker form (2,5) eller 2 mindre eller 4 mycket mindre formar.
Grädda i mitten av ugnen tills kakan stelnat och blivit ljusbrun, cirka 1 timma. Om det är mindre formar något kortare tid.
Servera ostkakan ljummen med sylt och lättvispad grädde.
Går utmärkt att frysa!
Så mitt tips är att göra mindre formar och frys in och ta ut efter behag.
Ska du ha stort kalas så är ju givetvis den stora formen perfekt, klassiskt småländskt bonnakalas.

Orkar du inte göra själv kan jag varmt rekommendera Brostorps ostkakor, klicka på länken HÄR för återförsäljare och checka var du kan köpa hemgjord ostkaka om du inte bor i närheten av Tranås.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar