tisdag 28 januari 2014

Semlor - världens godaste
























Semla, bullen med många namn som redan börjar säljas på konditorier innan jul. Lite tidigt  men nu så här en månad innan själva fettisdagen är det hög tid att börja baka och frysa in själva vetebullen, och blir man fikasugen är det ju bara att göra en liten semla till kaffet. Dessa semlor är lite mindre än de jättestora som finns att köpa. För att få en god semla måste man lyckas med själva bullen, den får INTE vara torr, utan luftig och mjuk med mycket smak av kardemumma. Dessa semlor blev precis som jag ville och slår till och med där jag innan sagt att de är världens godaste semlorna som fanns att köpa i Jönköping på Gilberts konditori. Grejen är själva jäsningen, man måste ha gott om tid och få inte stressa. Degen ska arbetas, jäsas och jäsas ytterligare. Viktigt också att man använder vetemjöl special, som innehåller extra med gluten som gör bullen med luftig och mjuk. Har du nötallergiker i familjen, gör de en fyllning med vaniljkräm istället för mandelmassa.

Ingredienser till 40 st små semlor:
50 g jäst för söta degar
175 g smör
5 dl mjölk (standard)
2 dl socker
2,5 tsk stött kardemummakärnor
1 tsk salt
14-15 dl vetemjöl special

Fyllning:
Mandelmassa lyx med extra mycket mandel
För nötallergiker gör en vaniljkräm istället
Tunn vispgrädde till att mosa med mandelmassan så den inte är för kompakt.
Vispgrädde och ev lite strösocker till vispningen
Florsocker till garnering

Gör så här:
Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.
Smula i jästen i en bunke och tillsätt kardemumma.
Lös jästen med mjölkblandningen. Rör ner salt och socker. Tillsätt mjölet under knådning, se upp så du inte får för mycket mjöl! Arbeta ihop till en smidig deg.
Knåda i ungefär 15 minuter med matberedare/ degblandare. Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30 minuter.
Ta upp degen på bakbord och dela i 40 bitar om cirka 40 gram. Rulla till bullar och sätt av på plåt med bakplåtspapper.
Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 60 minuter.
Grädda bullarna i nedre delen av ugnen på 225 grader i cirka 8 minuter. Jag låter dem svalna på bakplåtspappret, så de inte blir för torra på undersidan.
När bullarna svalnat helt: Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur bullen något med en gaffel. Ta tillvara inkråmet och blanda det med mandelmassan och några matskedar tunn grädde. Rör eller vispa massan slät.
Klicka ut mandelfyllningen i alla bullarna.
Vispa grädden, eventuellt tillsammans med sockret. Grädden ska vara så tjock att den går att spritsa. Du kan också klicka ut grädden med en sked, som jag gjort.
Lägg på locket och pudra semlan rikligt med florsocker.
Nu är det bara att brygga gott starkt svenskt svart kaffe och mumsa i sig.

För att lyckas bra med dessa semlor tänk på att:
Använd vetemjöl med hög proteinhalt - vetemjöl special.
Knåda bullarna länge, och med maskin och minst 15 minuter från det att degen blivit en deg.
OBS! Det är väldigt svårt att säga precis hur länge bullarna ska jäsa - det beror på en mängd saker. Men många jäser bullarna alldeles för kort stund och får du torra och kompakta bullar. Låt storleken på bullarna avgöra - de ska ha minst dubblat sin volym och cirka 60 minuter är det hos mig.

För nötallergiker:
Gör en vaniljkräm istället för mandelmassa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar