torsdag 30 oktober 2014

Lökpaj med smördeg

Vilka underbara smaker och perfekt som en aptitretare till ett glas rosé. Jag har gjort en svensk variant av denna klassiska sydfranska rätt som man nästan kan köpa i vilket hörn som helst speciellt i Provence och Nice och då heter den pissaladière. Där serveras den med sardeller men jag har i denna varianten valt ansjovis istället.
Jag kör med färdigköpt smördeg och utav den färdiga smördegen delade jag i två delar och av den andra delen gjorde jag dessert, äppelpaj. Receptet på lökpajen är för en halv färdig smördeg.

Ingredienser:
0,5 färdig smördeg
1 st stora gul lök
1 st stor rödlök
1 liten burk Grebbestads hummeransjovis
8-10 st kalamataoliver med kärna
färsk timjan
1 äggula för pensling
2 msk god olivolja

Gör så här:
Börja med att sätta på ugnen på 200 grader. Skala och skiva löken i tunna skivor. Fräs löken glansig i olivolja i en stekpanna utan att den tar färg. Lägg ut smördegen på smörpapper på en plåt och vik upp kanterna runt om och tryck till lätt. Lägg nu den glansiga löken på smördegen och toppa med ansjovis och oliverna i ett vackert mönster. Pensla kanterna med uppvispad äggula och grädda i mitten av ugnen i cirka 15-20 minuter. När du tar ut den strö du över lite färsk timjan  och delar den i små aptitretande bitar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar