onsdag 15 oktober 2014

Köttfärssås - köttfärs med brunsås


























Testade en variant på köttfärssås igår, ja helt enkelt stekte blandfärs och blandade i mixad gul lök och köttbullskryddor innan jag slog på grädde, kalvfond, soja och svartvinbärsgele. Jättegott blev det och smakade nästan som köttbullar med brunsås och riktigt barnvänligt, speciellt om barn inte gillar lökbitar i köttfärssåsen. Till detta serverade jag kokt potatis och gröna ärtor tillsammans med tillbehör som pressgurka och lingonsylt. Potatis kan bytas ut mot både pasta och ris och ändå mera barnvänligt är ett gott potatismos, så varför inte testa mitt lyxiga potatismos. Gör gärna dubbel sats och gör matlådor av köttfärssåsen!

Ingredienser för 4 personer:
500 g blandfärs 50/50
1 msk smör
1 st gul lök, stor
1 dl vatten
1 tsk salt
1,5 krm vitpeppar, mald
5 dl grädde
3 msk kalvfond (Bongs)
1 msk soja (kinesisk) eller 1 tsk Ekströms såsfärg
1 msk svart vinbärsgele
1 msk maizena med lite vatten

Gör så här:
Börja med att steka blandfärsen i en stekgryta med smör så att den får lite färg. Under tiden skalar du löken och delar i mindre klyftor och mixar tillsammans med vattnet med mixerstav till en jämn massa. Tillsätt lökmixen i köttfärsen och rör om och låt fräsa tillsammans några minuter. Nu tillsätter du kryddorna, kalvfond, soja, grädde och svart vinbärsgele och låter småputtra på svag värme i 10-15 minuter. Under tiden kokar du potatisen eller vad du nu vill äta till. Innan serveringen så rör du i maizena utrört i lite vatten och ger ett lätt uppkok. Vill du att såsen ska bli tjockare tar du bara lite till maizena. Smaka av och känn om det behövs mera salt, men eftersom man har soja i så varierar sojasorterna med sälta ganska mycket så var försiktig och smaka av hela tiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar