måndag 17 november 2014

CajunkryddaAtt blanda sin egna cajunkrydda känns så mycket bättre, för då slipper du glutamat och andra konstigheter. Blandar du också med ekologiska kryddor är det ju ännu bättre. Salt utesluter jag också, bättre att salta med direkt på det du kryddar precis innan tillagning istället.
En allt i allo krydda som passar till så många olika maträtter som krydda till fläskkött, fisk, skaldjur, riset och bara till kryddsmöret som pricken över i:et.
Ordet cajun får mig att tänka på amerikanska södern och New Orleans och speciellt deras kända rätt crawfish som den heter lokalt, kokta kräftor i denna härliga kryddblandning tillsammans med potatis, maj och lök som man sedan lägger upp på bordet med tidningspapper som duk och sedan bara glufsar i sig. Vi brukar ju säga crayfish, men då är man turist om man befinner sig i södern och säger så.

Här kommer Sandbergs recept på cajunkrydda, men i Louisiana finns det nog precis lika många recept som vi har på köttbullar, varje familj har sin kryddblandning.

Ingredienser:
1 msk vitlökspulver
1 msk lökpulver
2 tsk svartpeppar, nymald
2 tsk cayennepeppar
2 tsk paprikapulver
2 tsk torkad timjan
1 tsk torkad oregano

Gör så här:
Blanda allt i en burk med lock och krydda efter behag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar