torsdag 19 mars 2015

Wok - med smak av Asien

Var ett tag sedan jag gjorde ett recept på bloggen, men nu är det dags att ändra på det. Våren är här och därmed ljuset. Jag vill fotografera maträtterna i dagsljus, alltså naturligt ljus så jag slipper använda blixt. Jag tycker att bilden blir så mycket bättre med naturligt ljus som kommer in från köksfönstret på matbordet. Ett annat alternativ är ju att bygga en fotostudio med alla tillbehör för att få naturligt ljus, men det kostar ju en hel del, finns annat trevligt att lägga pengarna på.

Nu till receptet och en wok som vi gör då och då, perfekt också som fyllning till små vårrullar, men då hackar man grönsakerna extra fint bara. Denna woken är wok med vitkålstrimlor istället för nudlar - alltså en riktig LCHF-rätt.

Ingredienser för 4 personer:
500 g vitkål, ekologisk rekommenderas
400 g nötfärs
1 st gul lök, finhackad
1 st vitlöksklyfta, finhackad
2 st morötter, finhackade
1 msk korianderfrö, mald
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar, mald
40 g koriander, färsk eller djupfryst, hackad
40 g persilja, färsk eller djupfryst, hackad
1 st röd chilipeppar, färsk, finhackad
2 msk smör till stekning av färsen

Gör så här:
Börja med att bryna nötfärsen i smör, när smöret är brynt och doftar kola är det dags att lägga i färsen och steka den gyllenbrun samtidigt som du fördelar den fint. Men viktigt att låta den steka en stund innan du börja fördela den, lätt annars att värmen sjunker och färsen blir kokt istället.
Nu är det dags att tillsätta den finhackade gula löken och morötterna och steka med en stund, finhacka också 150 g av vitkålen och låt även det steka med tillsammans med vitlöken och den röda chilipepparn, tillsätt korianderfrön, salt och peppar. Resten av vitkålen skär du i strimlor, så det ser ut som nudlar och läggs i mot slutet precis innan det blir dags att äta. Viktigt att den stimlade vitkålen har tuggmotstånd och är al dente. Alltså så ska vitkålen bara steka med mot slutet så allt blir varmt, och då tillsätter man också den hackade koriandern och persiljan, färsk eller djupfryst.

Serveras i små skålar och äts bäst med pinnar, en liten skål med mörk asiatisk soja som man tillsatt hackad röd chili och eventuellt lite finriven färsk ingefära är pricken över i:et att doppa tuggorna i.
Denna wok är perfekt för att göra små vårrullar med filodeg, bara att man finhackar all vitkål istället.

1 kommentar: