onsdag 29 juli 2015

Risotto - klassisk med kantareller

Italiensk mat är ju så gott, så gott att när man varit på en rundresa i Italien i 10 dagar så när man kommer hem lagar man italiensk mat för hela slanten. Bologna som är Italiens gastronomiska hjärta levererade verkligen god mat överallt, det sägs att det serveras lika god mat på vilken trattoaria den än väljer. Efter tre dagar i Bologna konstaterade vi att vi inte såg en endaste snabbmatskedja i Bolognas hjärta någonstans, först ute på autostradan kom det stora gula M:et fram.

När risotton möter skogens guld så uppstår det verkligen magi och en himmelskt god smakupplevelse. Färska kantareller är klart bäst, men djupfrysta funkar ju också men det är skillnad.
Risotto är enkelt att göra, men det kräver sin man vid spisen att röra hela tiden och övervaka. Tommy har blivit lite av en chefskock just när det gäller risotto, och så är det också en av hans favoriträtter.

Risotto för 2 personer som varmrätt och 4 personer som en primi (förrätt).
1 liten gul lök, finhackad
0,5 dl god olivolja
2 dl Arborioris
1 dl torrt vitt vin
0,75 l hönsbuljong
1,25 dl Parmigiano Reggiano, färskriven
250 g färska kantareller
25 g smör till svampstektning + salt och vitpeppar
salt och nymald svartpeppar

Gör så här:
Börja med att smörsteka kantarellerna med salt och vitpeppar efter behag, sedan värmer du också på en kastrull med buljongen och håller den sjudande.
Skala och finhacka löken, Fräs den mjuk utan att den tar färg i olivoljan, vi använder en stekpanna i keramik på 24 cm till denna mängden.
Vänd nu ner riset, höj värmen något och rör så att riset blandar sig väl med löken så att det känns torrt, detta kallas rostning och gör att riset lättare absorberar buljongen och smaker. Detta moment tar 1-3 minuter.
Nu är det dags att tillsätta vinet och ånga bort det helt, under tiden så höjer du temperaturen på buljongen så den småkokar.
När vinet kokat in så så börjar du med att tillsätta 1/3 av den kokande buljongen, buljongen måste vara riktigt varm annars avstannar kokningen av riset.
Beräkna koktiden på riset från det att du häller på buljongen. Rör sakta tills all buljong absoberat och tillsätt sedan 1-2 dl åt gången. Sänk värmen en aning och risotton ska koka lugnt och röras om regelbundet. 17-20 minuter brukar detta moment ta, dubblar du mängden ris brukar det ta något längre tid.
När risotton är färdig ska den vara krämig och en aning lös med tydligt tuggmotstånd i riskornet, tänk på att osten gör risotton fastare.
Ta bort kastrullen från värmen tillsätt osten, kantarellerna, salta och lite nymald svartpeppar och servera genast.

Buon appetito!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar