onsdag 1 juli 2015

Öl - Summer ale APA

Denna APA (American pale ale) är en perfekt Summer Ale, enormt uppfriskande att drickas en varm eftermiddag eller kväll. Lätt att dricka, och med en blommig doft för näsan och kraftiga citrusaromer som är humlad med amerikansk humle som Citra och Simcoe.
Nu har vi gjort 10 batcher, och den tionde är faktiskt en ny APA, för den är verkligen god och passar extra mycket nu när sommaren äntligen har kommit till Sverige. Kan tänka mig att ta ett glas även en vinterdag, men då kanske inomhus och minnas sommaren.
Att framställa öl är ganska enkelt, ingår få ingredienser men man måste följa ett schema noga och renlighet är A och O. Här kommer mitt favoritrecept som ger cirka 23 lite ale, klar att dricka på 7 veckor och ger en alkoholhalt på 6,2% och en beska på 55 IBU beroende på alfasyran i humlen.

Ingredienser för 23 liter:
6 kg pale ale malt (krossad)
35 liter vatten
100 g citra
70 g simcoe
1 krm protofloc
1 påse West coast M44 torrjäst (Mangrove Jack´s)
46 tsk strösocker till flaskningen (kolsyrabildande)

Gör så här:
Här kommer en lite förkortad beskrivning. Mätning av OG och FG, uträkning av IBU etc hoppar jag över.
Börja med att värma 15 liter vatten till en temperatur till 65 grader och rör ner den krossade malten så att alla klumpar löser sig. Håll nu temperaturen i mäsken till 65 grader i 60 minuter.Under tiden kokar du upp 20 liter vatten i en kastrull intill som ska vara lakvatten, kok 15 minuter och låt sedan svalna till 80 grader.
När du mäskat i 60 minuter är det dags att skilja malten från vätskan genom att hälla över mäsken till ett kärl med sil. Sedan är det att skölja kokkärlet fritt från malt innan man lakar ner vätskan igen. Genom att hälla på med jämt flöde det 80 grader varma vattnet över malten så får du ut så mycket mäsk som möjligt och när vätskan i kärlet blivit 27 liter är det dags att lyfta upp kärlet på värmekällan igen.Nu är det dags för att börja med första humlegivningen.

Humle:
30 g citra, vid uppkoket
20 g citra, sista 10 minuterna
20 g simcoe, sista 10 minuterna
50 g citra, vid avstängning
50 g simcoe, vid avstängning

Övrigt:
1 krm protofloc, sista 15 minuterna

Första humlegivningen samtidigt som du vrider på värmen för fullt, och när det börjar koka så är det dags att börja tidtagningen på 70 minuter. När 15 minuter återstår rör du ner protofloc, när 10 minuter återstår humlegivning nummer två, och när det kokat i 70 minuter sista humlegivningen.
Kokar vätska bort, så fyll på med kokt vatten, bra att använda en linjal i metall som du mäter nivån med upp till kanten.

Nu ska du kyla vätskan så snabbt som möjligt för att inga bakterier ska bildas. När mäsken är nere på 20 grader är det dags att hälla över den till jäshinken och att tillsätta jästen. Nu är det bara att sätta på locket och jäsröret och vänta på att jäsningen ska starta. Bästa temperatur för jäsningen är 18 grader.

Brukar det ta cirka 14 dagar för oss innan det jäst klart, 5 minuter mellan plupparna. Då är det dags att tappa upp på flaska.
Väl rengjorda flaskor så tappar du upp genom en tappslang.
Har du 50 cl flaskor börjar du med att hälla i 1 tsk strösocker (33 cl flaska - 3 krm strösocker) innan du tappar upp ölet i flaskan, sedan är det bara att sätta på en kapsyl och skaka om så att sockret löser sig.
Låt nu flaskorna stå och bilda kolsyra i rumstemperatur i 5-7 dagar. Skaka flaskorna någon ytterligare dag framåt ifall sockret inte löst sig. Nu är det bara att kyla och när du kylt en öl kan du öppna och testa en öl om det bildats kolsyra, annars är det bara att sätta ut ölen igen några dagar till i rumstemperatur.
Viktigt att komma ihåg är att detta öl ska behandlas som om det vore mjölk, alltså är det kylskåp som gäller som lagring och bästa temperatur är runt 10-12 grader.

Är jättesvårt att skriva ner allt, men du som ger dig på detta kanske har gjort det tidigare, och då är det inga problem. Annars förstår jag om det är snurrigt. Hör av dig om du vill, så förklarar jag mera om det är något du inte förstår. Detta är ett hantverk!

Cheers!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar