onsdag 23 september 2015

Kåldolmar

Kåldolmar är ju så gott och vet faktiskt inte varför man inte gör det så ofta. Självklart är det lite mera jobb än med kålpudding, men smidigare med städningen för när man hackar kålen till pudding tycker jag att det finns kål överallt i köket. När man gör kåldolmar så är det betydligt enklare att städa upp efter sig.
Så sammanfattningsvis blir jobbigheten - lika. Detta receptet är utan sirap, som annars alltid finns med i gamla klassika recept när man tittar, men jag tycker de smakar lika gott och är dessutom nyttigare och med havregryn istället för ris som också känns nyttigare.

Ingredienser 6 portioner:
1 kg vitkålshuvud
1 tsk salt per liter vatten

Färs:
400 g blandfärs
1 dl havregryn
1 st gul lök, mixad
1,5 dl mjölk
1 msk potatismjöl
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 ägg
smör till stekning

Sås:
25 g  smör
3 msk vetemjöl
4 dl steksky
1,5 msk kalvfonds
2 dl grädde, 40%
Soja efter behag och färg
Salt och vitpeppar

Gör så här:
Börja med att skära bort stocken på vitkålshuvudet och ta bort de två yttersta bladen på huvudet. Förväll kålhuvudet i kokande lättsaltat vatten i cirka 10 minuter och lossa bladen allt efter de blir mjuka. Låt bladen rinna av och spola dem i kallt vatten så du inte bränner dig.
OBS! Spara kålspadet.

Skala löken och dela i mindre bitar och kör med mixerstaven tillsammans med mjölken till en slät smet. Blanda i löksmeten med havregryn, potatismjöl, salt och vitpeppar. Nu lägger du i blandfärsen och vänder försiktigt så det blandas. Till sist lägger du i ägget och blandar om, men rör inte för mycket så färsen blir för slät.
Jag gillar stora kåldolmar, så jag tar 4 msk färs minst på varje kålblad. Glöm ej att skära bort det hårda skaftet på varje blad, så det går lättare att vika ihop till ett litet paket. Jag kör utan tandpetare, steker med skarven i botten på pannan, så låser sig dolmen automatisk om man hanterar dem försiktigt.
Värm en stekpanna på något högre än medelvärme och stek dolmarna runt om, lägg dem sedan i en stekgryta och skölj ur pannan med vatten och täck med kålspadet så de nästan blir täckta av vätska. Låt eftersjuda på svag värme i 30-40 minuter med locket på.
Gör nu såsen genom att smälta smöret i en kastrull och häll i mjölet så smör och mjöl blandar sig, alltså en bottenredning. Slå på skyn från kåldolmarna. Vispa så det blandar sig och koka upp sakta och rör hela tiden i botten så det inte bränner fast. Fyll på med grädde, kalvfond, kryddor och soja om du vill ha en brunare sås.
Serveras med kokt potatis, pressgurka och lingonsylt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar