tisdag 29 september 2015

Rotmos med fläsklägg

Nu är hösten här och då är det dags att frossa i alla våra rotfrukter, och då är ju rotmos en given favorit och svensk klassiker när det gäller husmanskost. För oss när det inte någon vardagsrätt utan rena festmiddagen och passar perfekt som söndagsmiddag och serverat på kinesiskt porslin med linneservetter. När vi äter rotmos dukar vi till fest!
När vi bodde i Singapore och jag gick och handlade kålrot, stod det "Swede" på etiketten som är engelska för kålrot men om man översätter det så är det ju "en svensk". Finns en lång historia om varför kålrot heter Swede på engelska, men det tar vi en annan gång eller så klicka här.

Ingredienser för 4-6 portioner:
1 kg kålrot
200 g morötter (2-3 st)
6 st potatis, medelstora
1 tsk salt till 1 liter vatten.

Spädning:
cirka 2 dl buljong från fläskläggskoket eller från kokspadet från rotfrukterna.
salt och kryddpeppar
25 g smör

Gör så här:
Skala kålroten och morötterna och skär dem i små bitar. Lägg dem i en stor gryta och mätt upp och häll i vattens tills det precis täcker rotfrukterna. Koka upp och tillsätt salt. Koka 30-40 minuter.
Skala under tiden potatisen och skär dem i bitar. Lägg dem i grytan och koka tillsammans med rotfrukterna ytterligare cirka 20 minuter eller tills allt är riktigt mjukt och genomkokt.
Om du inte har buljong från fläsklägg, spara lite av kokspadet (2 dl) när du hällar av rotfrukterna.
Mosa nu allt i grytan med en potatisstöt. Späd med spadet och smaksätt med salt, mald kryddpeppar och en stor klick smör.

Serveras med fläsklägg eller fläskkorv tillsammans med en stark god senap (min favorit just nu) och som dryck är ju en god ale perfekt eller ett smakrikt Alsacevin men vanligt kallt vatten från kranen som är bubblat och också mycket som dryck.

Länk till recept på kokt rimmad fläsklägg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar