tisdag 13 oktober 2015

Toast Skagen

Toast Skagen en klassisk svensk förrätt som kom till på 50-talet av Tore Wretman och faktiskt en av de vanligaste förrätterna som serveras har jag hört. Jag är en utav alla som ofta väljer detta om jag går på en klassisk känd restaurang bara för att kunna göra en bedömning på vilken restaurang jag tycker serverar den godaste. Då är råvarorna viktiga och att de använder färska eller djupfrysta räkor med skal som de själva skalat. Klart minus är skagenröran som är gjord på räkor i saltlake. Majonäsen är också viktig, att det inte är någon billig fabrikstillverkad. Går man på en bra restaurang så är det ju självklart att man ska använda handgjord majonäs i sin skagenröra.
När man själv gör en skagenröra så tycker jag att det är tillåtet att använda färdigköpt majonäs när man ska göra för några personer. Så här gör jag min Toast Skagen!

Ingredienser för 4 personer:
500 g färska eller frysta räkor med skal
4 skivor vitt bröd utan kanter
2 msk smör till stekning
4 st citronklyftor
1 dl majonnäs (Findus är min favorit)
2 msk hackad dill + några kvistar till garnering
50 g löjrom
1 liten nypa salt och peppar

Gör så här:
Skala räkorna. Blanda dem med majonnäs och smaka av med salt och några drag med svartpeparkvarnen. Ställ kallt.
Stek brödskivorna gyllenbruna i smör precis innan serveringen så att de är nystekta och inte hinner bli iskalla. Viktigt för att känna den goda smörsmaken tycker jag.
Blanda ner den hackade dillen i skagenröran precis innan serveringen så att den har kvar sin spänst.
Lägg skagenröran på brödskivorna och toppa med en klick löjrom.
Garnera med en citronklyfta och en dillkvist.
Viktigt! Servera genast så att brödskivan inte blir blöt och mjuk, utan spänsten i den stekta skivan finns kvar när du tar din första tugga.

Har du några maträtter som du ofta väljer på restaurang, bara för att kunna jämföra och leta efter den bästa?
Har du ätit en supergod Toast Skagen på restaurang, såfall vilken?
Själv har jag inte hittat någon supergod som min egna, men då har jag inte varit än på någon utav alla Tore Wretmans restauranger som han varit verksam vid än, men de står på listan framöver.

Finns andra maträtter och tillbehör som jag också testar; klassiska köttbullar eller bearnaisesås är några som finns på min lista.

1 kommentar:

  1. Jag blir hungrig! Toast Skagen är g o t t. Och inte mindre hungrig blir jag av den läckra bilden.
    //Roland

    SvaraRadera