torsdag 19 november 2015

Äggsås med kokt fisk

En klassisk retrohusmanskost som hade sin höjdpunkt på 50-talet när frysboxen började komma in i hemmen och man kunde köpa fryst fisk. Jag väljer kolja till denna rätten för att jag tycker kolja är godare och smakar mera, fastare i köttet och med en lite mera sälta i smaken än torsk. Här går det förstås bra med både färsk fisk, men jag hade fryst koljablock i frysen. Denna rätten hjälpte barnbarnet till med och Leia 4 år älskar lättkokta morötter, så det fick bli basen istället för potatis, men givetvis kan man komplettera med några goda kokta potatisar. Leia hjälpte till med att lägga upp på tallrikarna, man äter ju med ögat.

Ingredienser för 4 personer:
1 pkt fryst koljafilé
1 knippe persilja
1 tsk salt
5 st vitpepparkorn
1 st liten gul lök i klyftor

Sås:
2 msk smör
2 msk vetemjöl
2 dl grädde
2 dl fiskspad
4 st hårdkokta ägg
1 tsk salt
1 krm vitpeppar, mald

Tillbehör:
Morötter

Gör så här:
Börja med att skala och dela morötterna i lagom långa fyrkantiga stavar, lika långa som du kommer att dela fisken i portionsbitar, ska täcka botten på fiskblocket vid serveringen. Koka i lättsaltat vatten, så att de fortfarande har spänst kvar, al dente som man brukar säga när det är en liten hård kärna i mitten. Den får ju inte koka sönder utan man kan hantera stavarna vid uppläggningen.
Dela fisken i portionsbitar och lägg den i en låg vid gryta med lock. Häll på så mycket vatten att det täcker fisken. Tillsätt salt, vitpepparkorn, persiljestjälkar och den skalade och delade löken i klyftor. Koka upp och sjud fisken på mycket svag värme under lock tills fiskköttet är vitt och fast, cirka 7 minuter, dock längre tid om fisken är ganska frusen.
Under tiden smälter du smöret i en kastrull och rör ner mjölet och låter det puttra någon minut. Späd med grädde och det silade fiskspadet. Koka såsen några minuter på svag värme och rör hela tiden med en visp i botten så den inte bränner vid. Smaksätt med salt och vitpeppar. Skala äggen och ta fram en äggskivare.
Lägg nu upp allt på varma tallrikar, börja med morotsstavarna, fiskbiten, det delade ägget både på tvären och längden uppe på fisken och fördela sedan såsen över skapelsen och dekorera med persiljekvistar. Man kan blanda ner de hackade äggen i såsen, men jag tycker att det blir godare med min variant och vackrare på tallriken och man äter ju med ögat eller hur?

Smaklig måltid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar